home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Tények és tévhitek a hoverboardról
Cérna Lenke
2017.10.10.
LXXII. évf. 40. szám
Tények és tévhitek a hoverboardról

A fiatalok legújabb közlekedési eszköze az úgynevezett hoverboard, vagyis az önegyensúlyozó elektromos roller.

Ez az eszköz 2015-ben robbant be a piacra, és mára a közlekedés aktív részese lett. Hónapok óta foglalkoztat a kérdés: mitől vált sokak számára népszerűbbé ez a fajta gurulás, mint a kerékpárral vagy a hagyományos rollerrel való közlekedés? Erre próbáltam választ találni.

Túlnyomórészt a járdán és a sétányon jellemző, hogy elsuhannak mellettünk ezek a kétkerekű szerkezetek — váratlan megjelenésükkel gyakran megzavarva a járókelők nyugalmát. Hang nélkül és akár 20 km/h-s sebességgel robognak, miközben a vezetőjük egyensúlyozik rajtuk. Ezért is népszerűsítik azzal a jótékony hatásával, hogy javítja az egyensúlyérzéket. Csakhogy a valódi pozitívumai ezzel nagyjából ki is merülnek.

Mivel egy motorral működő közlekedési eszközről beszélünk, haladásához nem szükséges a test aktív mozgása — ebből ered, hogy a gyerekeket inkább kényelmes, lusta életmódra neveli, mintsem egészséges testedzésre. A járgány eladásszámát serkentő cikkek gyakran arról számolnak be, hogy az egészséges életmód része a deszka, továbbá azt is erősítik, hogy használatával megedzhetjük a lábizmokat, kalóriát égetünk, valamint javítjuk a reflexeinket. Az állításoknak nem feltétlenül érdemes hinni, mivel ha belegondolunk, hogy mennyire könnyű vezetni egy olyan szerkezetet, amelyet motor hajt, nem pedig az izomerő, akkor máris rádöbbenünk, hogy nem egy hatékony edzésről beszélünk.

De mi is ez az új őrület, és hogyan vált ez a felturbózott műanyag deszka, melynek még hivatalos magyar elnevezése sincs, ennyire közkedveltté? — tesszük fel a kérdést.

Mini segway, smartboard, airboard, e-board, balanceboard, selfbalancing scooter, electric two wheel scooter — ezek a megnevezések mind élnek erre a különleges, kis járműre. A használata viszonylag egyszerű: a „vezető” a két kerék között található felületen áll, és a törzse meg a talpa finom előre-, illetve hátrabillenésével mozgatja a járművet. Az eszköz a kerekébe beépített kis motor segítségével halad. A szerkezet árammal való ellátásáért beépített akkumulátorok felelnek, a bekapcsolt roller egyensúlyban tartásáról pedig egy giroszkóp gondoskodik. Különféle márkanevekkel kapható — különböző minőségben. Olyan is előfordult már, hogy a szerkezet kigyulladt, mivel a benne levő akkumulátor hibás volt. Ez is arra inti a szülőket, hogy jól gondolják át, érdemes-e megvenni gyermeküknek ezt a divatcikket.

A hoverboard mindemellett veszélyesnek is mondható, hiszen — mint korábban is említettük — a gyerek akár 20 km/h-s sebességgel is suhanhat vele, és mivel tapasztalat hiányában nem igen tudja uralni a masinát, balesetnek teheti ki magát vagy a környezetét.

Ez csak néhány elgondoltató tény a menő járgányról, avagy arról az eszközről, amely sokkal inkább szól a feltűnésről, mint az egészséges életmódról.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..