home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Tengeri horgászat vajdasági szemmel (8. rész)
Bojniczky György
2016.01.03.
LXX. évf. 52. szám
Tengeri horgászat vajdasági szemmel (8. rész)

Ezúttal még Rovinj — Rovinjban más érdekes „horgászélményem” is volt, igaz, egy kissé hihetetlen, de ez is megtörtént. Az eset ugyanabban a „haltalan” periódusban játszódott le, amikor állt a halgyár, és mindenféle más horgászmódszerrel próbálkoztam.

Egy ilyen alkalommal halat akartam fogni, de madár jött. Idehaza már megesett, hogy a búvár (vöcsök) bekapta a halnak szánt csalimat a víz alatt, de hogy a levegőben?!

Ilyen nagy sirály akadt fel a horgomra

Az úgy volt, hogy egy fenekező horgot akartam jó messzire a tengerbe juttatni, de az ólom sehogy sem akart csobbanni. Azt meg végképp nem értettem, hogy a damilom nem a víz felé mutat, hanem az ég felé! Aztán kiderült, hogy sirályt akasztottam, jó nagyot. Nem is csoda, hogy beleakadt a horog, hiszen a sirályok állandóan ott röpködtek a tenger felett. Így aztán madarat kellett fárasztanom a hal helyett, mert nem adta ám könnyen magát, jó időbe telt, mire le tudtam kényszeríteni a vízre. Akkor meg úszni akart, végül is jó messze ért partot, utána kellett mennem. Aztán már nem tudott szabadulni, amikor rövid pórázra fogtam. Jól meg volt akadva a horog, szerencsére csak a tollában... A végeredmény az volt, hogy a sirály jól összecsipkedett, mire sikerült megszabadítanom a horogtól. Azután sem sok hálát mutatott, néhányszor még szemrehányóan visszanézett rám, amint elúszott, majd visszaröppent a levegőbe.

Mivel hosszú évekig horgászati szempontból Rovinj volt a „főhadiszállásom” tengerparti nyaralásaink alkalmával, egyelőre nem óhajtok kilépni a bűvös körből. Vagyis nagy általánosságban is innen képviseltetem a „kék Adriát”, a halfogási lehetőségekkel és most már az idevonatkozó horgászati szabályokkal egyetemben.

Jó horgászterület a tengeren

Eddigi történeteim általában a ’70-es, ’80-as évekről szóltak. Nem mintha nem ismétlődhetnének meg ma is, viszont a tengeri horgászat szabályzataiban vannak változások. Ez különösen a horgászati engedélyekre és a velük kapcsolatos előírásokra vonatkozik.

Mielőtt még belemerülnénk a tengeri horgászat szabályzataiba, nagy vonalakban áttekintjük, hogy mire is számíthat egy, mondjuk, Vajdaságból a tengerre csöppent (horgász) turista.

Kétféle módon horgászhatunk a tengeren (ez esetben az Adrián, Horvátországban, Rovinjban): partról és csónakból. Partközelben nagyobb mélységeket nem tudunk elérni, így nem is számíthatunk nagyobb halakra — általában csak húszdekástól egykilósra. Még a nyolc-tíz méteres mélység sem elég a nagyobb halak becserkészésére, ehhez legalább tizenöt-húsz méteres mélység szükségeltetik. Ezt viszont csónak nélkül elérni szinte lehetetlen. Ha célunk egy kissé nagyobb halak zsákmányolása, erre is megvan a lehetőség. Például csónakból egy helyi horgásszal mehetünk ki a nyílt tengerre, egy-két kilométeres távolságra. Ebben az esetben igaz, hogy nem tudunk százkilós halakat fogni, viszont kisebbekből annál többet, már ha nem hagy el bennünket a horgászszerencse. Ennél nagyobb igény esetén már egy horgászatot szervező céggel kell kapcsolatba lépnünk (ez általában drága), de így legalább jó messze kerülhetünk a parttól, és nagy halakra pecázhatunk.

A parttól 1-2 km-re már ilyen halakat foghatunk

Visszatérve az édesvízi horgász tengerre való indulásához, nem árt, ha elhangzik még egy-két jó tanács. Például, hogy lehetőleg olyan felszerelést válasszon, amelyet nem fog sajnálni, ha esetleg tönkremegy. A sós víz ugyanis kikezd minden olyan felszerelést, amelyet nem a tengervízre, illetve az ottani levegőre terveztek. További tanács, hogy hagyjon otthon minden szupercsalit és etetőanyagot, mert a tengeri halak rá sem hederítenek. Nyugodtan elindulhatunk a tengerre bármilyen csali nélkül, bőven fogunk ott találni olyat, amilyet a tengeri halak igencsak kedvelnek.

És most lássuk, milyen feltételekhez van kötve a tengeri horgászat az Adriai-tengeren, Horvátországban. Több helyen azt olvastam, hogy a partról való horgászathoz nem kell engedély. Ez azonban nem igaz, mert volt már rá példa, hogy egy-egy magyar horgásznak sok-sok kunájába került az engedély hiánya. Tehát megállapíthatjuk, hogy a tengeri horgászat Horvátországban engedélyköteles. Csak a 14 év alatti gyermekek számára ingyenes, és azok is csak egy bottal, egy horoggal horgászhatnak. A felnőttengedélyek a következőképpen alakulnak: egy napra 60, három napra 150, harminc napra pedig 500 kuna. Az egy- és a többnapos horgászengedélyt elsősorban olyan külföldiek számára találták ki, akiknek nincs állandó lakhelyük Horvátországban. Ha valakinek nincs az anyaországból származó tagkönyve, a horvátországi illetékes horgászklubba kell betagosodnia 60, illetve kiskorú személy esetén 20 kunáért. A tengeri horgászat engedélyezett felszerelése a következőkből áll: összesen két horgászzsinór legfeljebb három horoggal vagy két horgászbot legfeljebb három horoggal botonként vagy két lábasfejűek fogására alkalmas horgászzsinór legfeljebb három akasztóhoroggal.

Rovinj karácsonyi hangulatban

Egyébként az Adria teljes horvátországi szakaszán lehet pecázni, csak bizonyos területeken tilos, például hal- vagy kagylótenyészetek 100-200 méteres körzetében. A korlátozás hatványozottan vonatkozik a nemzeti parkok területére, a Kornati-szigetekre, a Brioni és a Krka Nemzeti Parkra, valamint a Lim-csatorna bizonyos területeire.

Ezzel le is zárnám az adriai-rovinji horgászat témáját, a következőkben ugyanis nagy lépésre készülök: egészen az Atlanti-óceán afrikai partjai közelébe, a Kanári-szigetekre fogom elkalauzolni az olvasókat.

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..