Tengeri áruszállítás
Lábadi Loránd
2022.01.26.
LXXVII. évf. 2. szám
Tengeri áruszállítás

Az áruszállításnak több fajtája ismert, szárazföldön, levegőben, vízen, és semmilyen akadály sem hátráltathatja ezt a szolgáltatást. Az áru mozgása sok millió ember megélhetését és életben maradását garantálja, ezért az eszközök, melyek állandó fejlődésben vannak, folyamatosan növekszenek, hogy egy út alatt minél nagyobb rakományt tudjanak eljuttatni a kijelölt célba. Az üzemanyagköltségek nagy hatással vannak az árra, ezért a gyártók igyekeznek kisebb fogyasztású erőforrásokat tervezni és összeszerelni.

Az áru jellege alapján a szállítóhajó lehet bulk carrier, mely szén, ércek vagy gabona szállítására való. A másik forma a conventional cargo, mely a ládák, zsákok, bálák vagy raklapokon elhelyezett áru fuvarozására alkalmas. A tankerhajók folyékony rakománnyal közlekednek. A másik felosztás a fuvarozási technika alapján történik. Vannak konténerhajók, Ro-Ro és hűtőhajók. A legnagyobb fuvarozási flottával bíró országok közül az USA, Nagy-Britannia, Japán, Kína vagy Franciaország emelkedik ki. Ezeknek az országoknak vannak a legnagyobb befogadóképességű hajóik, melyekkel gigantikus mennyiségű árut képesek szállítani. Ezek közül néhánynak a mérete igen elképesztő, és ezzel az emberi alkotás remekművei is egyúttal.


Fotó: Flickr

A hajózási szabályzatok szigorúak, és nem ajánlatos őket félvállról venni, valamint az óceánok néha kíméletlen szeszélyére hagyatkozni, mert az katasztrófához is vezethet. Ezek a hajótestek acélból készülnek, melyet szegecseléssel vagy hegesztéssel kötnek össze, így nagy a teherbírásuk, és ellenállnak a nagy hullámoknak. A vízi teherszállításban a tömeg meghatározására a TEU a mértékegység, ez körülbelül 21 600 kg. A másik sűrűn használt kifejezés a konténer, melynek hossza 20 láb (6058 mm), szélessége 8 láb (2438 mm), magassága változhat, de általában 2591 mm, ezért létezik egy elfogadott méret, mely 34 m3-ben határozta meg az egykonténernyi nagyságot.


Fotó: You Tube

Az Emma Maersk dán konténerhajót 2006-ban bocsátották vízre. Hossza 396,8 m, szélessége 56 m, maximális merülése 17,5 m, maximális kapacitása 14 700 TEU, a legénység 13 fős. A tizennégy hengeres, kétütemű, dízelüzemű erőforrás hővisszanyerő rendszerrel van felszerelve, így a maximális teljesítménye 120 600 lóerő (90 000 kW). A vízkiszorítása 170 800 tonna, a haladási sebessége 2,5 csomó, az elektromos energiát termelő generátor 8,5 MW áramot termel. Az erőforrás méretei is nagyok, de mivel a kapacitás is az, a 2300 tonnás öntömeg, a 27 méteres hossz és a 13,5 méteres magasság nem egyedülálló.


Fotó: You Tube

Az MSC Oscar egy kisebb konténerszállító hajó, mely 2015-ben hagyta el a szerelőműhelyt. Hossza 395 m, szélessége 59 m, öntömege 193 000 tonna. Maximális kapacitása 19 224 TEU, a legénység 23 főt számlál. Az erőforrás MAN típusú, 17,2 m magas, 5,2 m széles és 22 m hosszú, a teljesítménye 76 000 lóerő (56 000 kW).

Az MSC Gülsün a világ legnagyobb és legbiztonságosabb konténerszállító hajója, mely a legmodernebb navigációs rendszerrel van felszerelve. Hossza 400 m, szélessége 61 m, maximális szállítási kapacitása 225 000 tonna (24 000 konténer).


Fotó: You Tube

A következő a CMA CGM Antoine de Saint Exupery, mely az újabb fejlesztésű hajók csoportjába tartozik. A leghosszabb tengeri útvonalon teljesít szolgálatot, és több nagy kikötőben is megáll, ahol kirakodják, vagy újabb konténerekkel töltik fel. Hossza 400 m, szélessége 59 m, merülési mélysége 16 m, legnagyobb haladási sebessége 22 csomó. Maximális terhelhetősége 20 600 TEU, azaz 444 960 tonna. A dízelüzemű erőforrás teljesítménye 98 650 lóerő (73 650 kW)

Az Evergreen cég büszkesége egy olyan hajó, amely a kisebb méretének köszönhetően valamennyi kikötőben megállhat, mivel a merülési mélysége 16 méter. Az Ever Given hossza 400 m, szélessége 59 m, kapacitása 20 388 TEU. A motorteljesítménye 79 395 lóerő (59 250 kW), a legnagyobb haladási sebessége 22 csomó. Ez a hajó 2021-ben a Szuezi-csatornában zátonyra futott, de kisebb sérülésekkel megúszta.


Fotó: You Tube

Az OOCL vállalat hajói a nagyobbak közé tartoznak, de a cég flottájában kisebb méretűek is megtalálhatóak. A Hong Kong elnevezésű hajó a nagyobbak mezőnyében van, és a megrendelések több hónapra előre le vannak kötve, így nem fog üresen pihenni egy kikötőben. Hossza 399,87 m, szélessége 58,8 m, merülési mélysége 16 m. A tizenegy hengeres, kétütemű, dízelüzemű MAN erőforrás teljesítménye 83 656 lóerő (62 382 kW), a szállítási kapacitása 21 413 TEU.

A konténerszállító hajók után ismerjünk meg egy tankert is, mely a Shell vállalat tulajdona, és valójában földgázkitermelésre fogják használni. A Prelude hossza 488 m, szélessége 74 m, magassága 105 m, vízkiszorítása 600 000 tonna. Minden tekintetben a legmodernebb technológiai fejlesztéseket szerelték belé, melyek segítségével akár a 240 km/h sebességű széllökéseknek is ellenáll. A három, egyenként 6700 lóerős (5000 kW) erőforrás gondoskodik a kellő sebességről és a gyors helyzetváltoztatásról, ha erre szükség mutatkozna. A tanker élettartama akár ötven év is lehet.

Az egyes konténerszállító vagy tankerhajók paraméterei a jövőben biztosan nagyobb számok lesznek — elsősorban az elképesztő energia- és élelemszükséglet miatt, melyet csak a gigaméretű hajók képesek enyhíteni, de ez ugyanígy érvényes a szárazföldi és a légi teherszállításra is. A hajók megépítéséhez a legjobb minőségű acélt használják, hogy biztonságosak és tartósak legyenek. A jelenlegi úszó erődök nélkül, melyek a világ minden nagyobb kikötőjébe árut visznek, az emberek élelem- és energiaellátása sokkal szegényebb lenne.


Fotó: You Tube

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Mérföldkő rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..