home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Templom, hitélet, egyházközösség
Tóth Lívia
2022.01.30.
LXXVII. évf. 4. szám
Templom, hitélet, egyházközösség

Az újvidéki Agapé Kiadó gondozásában jelent meg Tari László 125 éves a zentai Jézus Szentséges Szíve templom című könyve. A kiadvány bemutatóját a hétvégén tartották meg Zentán, a Jézus Szentséges Szíve templomban. Az eseményre szép számban jöttek össze az érdeklődők, és a könyvet – amelynek, az ajánlás szerint, minden zentai és Zentához kötődő család otthonában helye van –, sokan megvásárolták.

„A 125 éves jubileum alkalmat ad arra, hogy hálát adjunk az Örökkévalónak ezért a drága és szép örökségért. Templomunk fennállása Istenhez, katolikus keresztény hitünkhöz, magyarságunkhoz, ugyanakkor templomépítő őseink emlékéhez való ragaszkodásunknak fényes bizonysága. Ez egyben

hívőközösségünk szíve is, ez vallási és lelki-szellemi életünk központja, kultúránk egyik védőbástyája. Számunkra a legszebb, a legkedvesebb, legdrágább, mert bárhova megyünk a nagyvilágban, sok szépséget és értéket fedezhetünk fel, de templomunkhoz hasonlót nem találunk” – írja az előszóban Bankó Nándor, aki 1986 óta a Jézus Szentséges Szíve templom plébánosa. 


Borbély Zoltán, Miklós Réka, Tari László, Szakály József, Bővíz László, Rácz Szabó István          

A kiadvány fedőlapján Tari László helytörténész neve van feltüntetve, hiszen az első részt, amely a zentai középkori katolikus szentélyekkel kezdődik, a katolikus egyház újjászervezésével folytatódik, majd a Jézus Szentséges Szíve templom történetével fejeződik be, a kutatásai alapján ő írta. A könyv második részének, mely a Hitélet, egyházzene, újító törekvések, szemelvények az egyházközösség életéből címet viseli, társszerzői vannak. A templom és a plébánia felújítási munkálatairól, a kóruséletről, a templom kántorairól, a sekrestyésekről Rácz Szabó István írt. A Cor Jesu kamarakórussal Miklós Réka, az ifjúsági énekes és hangszeres formációkkal Bővíz László foglalkozott. Borbély Zoltán orgonaművész a templom régi és új orgonáját, a koncertéletet és a Cor Jesu Alapítványt mutatja be, az orgonabúcsúztatóról Szakály József atya szövegét olvashatjuk. Emellett találunk még visszaemlékezéseket Széll József kispiaci, Orcsik Károly adorjáni és Szakály József topolyai plébánostól.

A könyvbemutatón a szerzővel és a társszerzőkkel Miklós Réka, a szöveg gondozója és szerkesztője beszélgetett.

A kötet sok érdekes információt közöl a templom múltjáról és jelenéről, az összeállítást színes fotók teszik érdekessé és látványossá. A fedőlap Majlend Ferenc festményének felhasználásával készült. A könyv megjelenését a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..