home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Telt házas koncert a szabadkai zsinagógában
Tancsik Richárd
2022.05.27.
LXXVII. évf. 21. szám
Telt házas koncert a szabadkai zsinagógában

A VM4K szervezésében a szabadkai zsinagóga épületében a Budapest Klezmer Band telt házas koncertet adott, melyet a közönség élvezettel hallgatott.

A Budapest Klezmer Band múltja 1990-ig nyúlik vissza, azóta szórakoztatja közönségét lendületes és humorral átszőtt színpadi fellépéseivel. Az együttes virtuóz módon ötvözi a Kárpát-medence különféle zenei irányzatait. A tagok határokat átívelően fogalmazzák újra a klezmer zenét. A sajátos kompozíciókban a hagyományos jiddis motívumok cigányzenéből átvett és népzenei elemekkel egészülnek ki, amit egy csepp modernitással fűszereznek.

A zenekar alapítója, vezetője és zeneszerzője, Jávori Ferenc — Fegya múltidézéssel kezdte nyilatkozatát. Elmesélte, Munkácson, Kárpátalján született, és a gyermekkori hatásoknak köszönhetően ismerkedett meg a klezmer muzsikával. Külön hangsúlyozta, hogy színpadi előadásokban is részt vesznek, megemlítve, hogy már Újvidéken is szerepeltek. Nagyon büszke arra, hogy zenéjükkel összehozzák a különböző nemzetiségű közönséget. Nosztalgikusan emlékezett vissza az első, 2015-beli szabadkai fellépésükre, mely szintén a zsinagógában volt, és csodálattal tölti el, hogy azóta mennyire megváltozott az épület.

Hozzá kell tenni, hogy a Budapest Klezmer Band újító elképzeléseivel Magyarországon megteremtette a klezmer balett, a klezmer szvit és a klezmer musical műfajait is. Mindegyik művészeti produkció világszínvonalú hazai alkotótársakkal készült. A zenekar által képviselt sokrétű, jellegzetesen Kárpát-medencei hangulatú klezmer igényes zenei világa hatalmas siker az európai és a tengerentúli közönségnél egyaránt. Az együttes számos rangos elismerés és díj birtokosa.

Gazda Bence, a Budapest Klezmer Band hegedűse és énekese elmondta, sokszínű nyárra számítanak. Szintén nosztalgikusan emlékezett vissza a 2015-ben a szabadkai zsinagógában megtartott koncertre, és lenyűgözőnek találja a felújított épületet. A sajtónak elmondta továbbá, a műsoraik előkészítése során mindig az aktuális helyszín határozza meg a repertoárt.

A zenekar további tagjai: Nagy Anna — harmonika, Kohán István — klarinét, Végh Balázs — dob, ütőhangszerek, Barbinek Gábor — harsona, Máthé László — nagybőgő.

Fényképezte: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..