Télközépi kaleidoszkóp
Martinek Imre
2021.02.09.
LXXVI. évf. 5. szám
Télközépi kaleidoszkóp

Torontálvásárhely és Sándoregyháza

Torontálvásárhely

Az új lendülettel indított második tanítási félévet megelőző hetek, vagyis a téli szünidő napjai a felújítás jegyében folytak a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskolában. A tanintézmény tanári szobájának újrafestése Bódi József és Horti Éva helyi magánvállalkozók anyagi támogatásával valósult meg. A helyiség új bútorzatának megvásárlásához — miként azt már korábban is hírül hoztuk — a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkárságának a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett, A magyar kultúráért és oktatásért című, vajdasági regionális pályázatán kapott támogatás nyújtott kellő fedezetet.

Négy tanterem, négy ország. A tárlat, melynek koncepcióját a debellácsi iskola nyelvtanárai dolgozták ki, majd koordinálták a teendők dinamikáját, Szerbia és Magyarország, továbbá Nagy-Britannia és Németország feltalálóinak legérdekesebb munkáiból, illetve az érintett országok nevezetességeiből hozott tartalmas válogatást. Az alkotói kreativitást és a nyelvek még hatékonyabb tanulását egyaránt serkentő elképzelés realizációja egy, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság által meghirdetett projektum keretében történt. 

A tél pedig havasan az igazi. Hogy azért szánkózni is lehessen! Ha máshogy nem, akkor autó vagy traktor után „kötözködve”. Az egyik utcából ki, a másikba be. Egyébként mindvégig tisztes távolságtartással egymástól. Ahogy illik. No meg ahogy azt a biztonságos közlekedés megköveteli.

 

Sándoregyháza

Kupakokkal a mosolyért. A begyűjtött műanyag kupakokat a falubeliek (és bárki, aki véletlenül vagy szándékkal arra jár!) az ivanovai nagyutcán keresendő TIKA vegyeskereskedésben (Dózsa György utca 23., munkaidő 6 és 21 között) adhatják át annak további, célszerű értékesítéséhez. Az összefogódzás egy sándoregyházai felmenőkkel bíró, Mateja Guran nevű kisfiú gyógykezeltetése előmozdításának érdekében történik. Segítsünk egymáson! 

Fényképezte: Martinek Imre

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..