home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Teljes pompájában a kelebiai templom
Szakáll Laura
2021.11.25.
LXXVI. évf. 47. szám
Teljes pompájában a kelebiai templom

Felújították a kelebiai Apostolok küldetése templom tetőszerkezetét, valamint a belső tér is megszépülve várja a híveket. A 10 millió forint értékű beruházás anyaországi támogatásból valósult meg. Magyarország a Kárpát-medence magyarlakta területein 150 új templomot épített és több mint 3000-et újított fel.

Paskó Csaba 2011 óta a kelebiai templom plébánosa. Arra törekszik, hogy összefogja a közösséget, művelődési egyesületet alapított a faluban, változatos programokat szervez a helyieknek. A templom is folyamatosan szépül, a hívek adományainak köszönhetően több vitrázzsal is gazdagodott az épület.

— A tetőszerkezetet és a díszvilágítást hoztuk rendbe, valamint a belső festést is elvégeztük. Ezenkívül a csillárok, valamint az örökmécses is megújult. A templom gyönyörű szép színt kapott, a régi, a ’80-as évek óta már elkopott és nem is ideillő rózsaszínt nagyon szép színkompozíció váltotta fel. A munkálatokat a magyar kormány egy nagyobb összeggel támogatta, de a vitrázsokat is meg kell említeni, illetve a díszvilágítás egy részét már tavaly megkezdtük, amit a hívek adományából valósítottunk meg. Ez pozitívan hat az emberekre, mert látják, hogy a templom épül, és nagyon szívesen adnak hozzá. Ennek az 1937-ben épített templomnak a sorsát Kelebia a szívén viseli — hallottuk a plébános úrtól. 

A megújult templomot ünnepi hangversennyel mutatták be a híveknek és a nyilvánosságnak. A Szabadkai Filharmónia művészei a Pro Musica Kamarakórussal kiegészülve léptek fel. Az esten Vizin Kornelije orgona- és Zsiga Pál hegedűművész is közreműködött Paskó atya karnagyi vezénylésével. A Szabadkai Filharmóniával régóta terveztek egy olyan estet, amelyen szabadkai zeneszerzők Gál Ferenc és Lányi Ernő műveit mutatják be. Több koncertben gondolkodnak, hiszen nagyon sok mű van, mely bemutatásra, sőt, akár felfedezésre vár.

Paskó atya számára fontos a közösségépítés, 2011 óta kulturális programokkal gazdagítja a települést.

— Néhány évvel ezelőtt alapítottam meg a Gál Ferenc Magyar Művelődési Egyesületet, mely összefogja a gyerekkórust, az ifjúsági zenekart és a Vackor táncegyüttest. Kelebia már nem egy falu valahol Szabadka mellett, összenőtt Szabadkával, szinte a külvárosi részévé vált. Sosem a hely tesz valamit kulturálissá, hanem mi, emberek töltjük meg kultúrával. Évek óta itt van Kelebián a nagy nyári operettgála, melyre rengetegen jönnek. Kiállításokat is rendezünk, jövőre bekapcsolódunk az Orgonák Éjszakája programba, és még sorolhatnám a megannyi művelődési eseményt, melyet akár a Márton Áron Közösségi Házban, akár a templomban szervezünk. A sertés-, zöldség- és gyümölcstermesztéséről híres falu miért ne lehetne olyan hely, ahol pezsgő kulturális élet zajlik?

Fényképezte: Szakáll Laura

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..