home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Teljes körű felkészítés a záróvizsgára
Rencsényi Elvira
2015.01.28.
LXX. évf. 4. szám
Teljes körű felkészítés a záróvizsgára

A második félévben is folytatódik a pedagógussztrájk, ami abban nyilvánul meg, hogy a legtöbb általános és középiskolában továbbra is harmincpercesek az órák. Ezzel a pedagógusok betartják a sztrájkról szóló törvényt, ám kérdés, hogy a most nyolcadikos diákok kisérettségire való felkészítésére milyen hatással lesznek a rövidített órák. Erről érdeklődtünk két szabadkai általános iskolában.

A diákok érdeke mindenekfelett

Vesna Weiss, a Gróf Széchenyi István Általános Iskola igazgatónője szerint a diákok érdekei a legfontosabbak, és a tanárok a felkészítő órákat is megtartják.

— Függetlenül attól, hogy folytatódik-e a sztrájk, a nyolcadikosok záróvizsgájára való felkészítő órákat ebben az évben is megszervezzük. Tartjuk magunkat ahhoz, hogy a tanulóink semmiféleképpen se legyenek megkárosítva, ne szenvedjenek hiányt semmiben, így a felkészítésben sem. A tanáraink az iskolaév kezdetétől rendszeresen tartanak pót- és emelt szintű órákat. Mivel ezen a héten jelentek meg a feladatgyűjtemények, melyeket megrendeltünk a diákjainknak, február elejétől ezeket is felhasználjuk a felkészítő foglalkozásokon. Ahogyan az a törvényben is áll, pedagógusaink heti egy, tíz nappal a záróvizsga előtt pedig további húsz előkészítő órát tartanak, vagyis a diákok több mint 36 órán vesznek részt — néhány tantárgy esetében ez az egész évi óraszám. A tervek szerint a tanulók április végén minden általános iskolában megírják a próbatesztet matematikából, anyanyelvből és további öt tantárgyból (fizikából, kémiából, biológiából, földrajzból és történelemből). Ez utóbbi az úgynevezett kombinált teszt. A próbaérettségi segít a tanulóknak abban, hogy lelkileg felkészüljenek a záróvizsgára, melyre június közepén kerül sor, a tanároknak pedig útmutatás, hogy a felkészítő órákon mire kell nagyobb figyelmet fordítaniuk.

Felkészítő órák — az iskolaév elejétől

Romić Gizella, az Október 10. Általános Iskola igazgatója elmondta: tanintézményük nem vesz részt a sztrájkban, eddig is, ezután is negyvenöt perces órákat tartanak.

— Nálunk folyamatos a végzős diákok záróvizsgára való felkészítése. Tanáraink ismerik a témaköröket, melyeket az iskolaév elejétől alkalmanként feldolgoznak az órákon. Ha tehát egy olyan téma következik a kötelező tanterv szerint, amelyre a kisérettségin is számítani lehet, azt bővebben — visszatekintve az előző években átvett tananyagra — dolgozzák fel. Iskolánk is megszervezi a három feladatgyűjtemény megvásárlását, így amint a tanárok és a diákok kezébe kerülnek a kiadványok, már célzottan készülhetnek belőlük. A félreértések elkerülése érdekében fontos hangsúlyozni, hogy a záróvizsgán nem a feladatgyűjteményekben szereplő feladatokat kell megoldani, csak hozzájuk hasonlóakat. Mindenesetre ezek a kiadványok nagyon jók és hasznosak, mert megmutatják a felkészítő tanároknak, a diákoknak és a szülőknek is, hogy milyen típusú kérdésekre készüljenek. Természetesen iskolánk is megszervezi majd a próbaérettségit, melyen a tanulók átélhetik a záróvizsga hangulatát. Mi igyekszünk mindenben a diákjaink segítségére lenni, éppen ezért a felkészítő órákat is maradéktalanul megtartjuk, sokszor a tanórák után, munkaidőn kívül.   

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..