home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Teljes kapacitással működik a hajléktalanszálló
Szakáll Laura
2023.01.26.
LXXVIII. évf. 4. szám
Teljes kapacitással működik a hajléktalanszálló

Új helyen üzemel a hajléktalanok ideiglenes szálláshelye Szabadkán. Korábban az Újfalu Helyi Közösségben alakították ki a téli melegedőt, most a Bajnát Helyi Közösségben, a Radić fivérek utcában várják a segítségre szorulókat.

A Vöröskereszt és Szabadka Város közösen gondoskodik azokról, akiknek nincs hova hazamenniük, de olyan személyek is igénybe vehetik a szolgáltatásokat, akiknek van ugyan ingatlanjuk, de a körülményeik nem megfelelőek a normális élethez, vagy nem tudják fizetni a fűtést.

Ebben az idényben december 13-ától egy teljesen felújított épületben szállásolják el a rászorulókat, ahol konyhát, étkezőt és két fürdőszobát is kialakítottak. Erre a célra Szabadka több mint 6 millió dinárt különített el. A felszerelésről, valamint a napi 24 órás felügyeletről a Vöröskereszt gondoskodik. A felhasználók orvosi ellátásban, napi három étkezésben részesülnek. A központ kilenc férőhelyes, ez jelenleg elegendő Szabadkán — mondja Miodrag Varo, a Vöröskereszt munkatársa, aki hozzátette, ha szükséges, pótágyakkal bővíthető a kapacitás. Senkit sem hagynak megfagyni. — Több mint tíz éve működik az ideiglenes melegedő Szabadkán, de most más, mint korábban. Pillanatnyilag elegendő ez a kilenc ágy ahhoz, hogy ellássuk a hajléktalanokat és azokat, akiknek ilyen jellegű megoldásra van szükségük. Itt sokkal otthonosabbak a körülmények. Pillanatnyilag női igénybe vevőnk nincs, december 13-a óta nem is volt, de ha volna, külön szobát tudnánk neki kínálni. Jelenleg mindegyik ágy foglalt. A Vöröskereszt szervezi a logisztikát, adja az ágyneműt, tisztálkodószereket, eszközöket, napi háromszor ételt, meleg italokat, mindent, amivel fel tudjuk erősíteni az embereket, hogy felépüljenek, és humánus körülmények között vészeljék át a téli időszakot.


* Olyan jelentkezők is vannak, akiknek van otthonuk, de nem tudják megoldani például a fűtést?

— Az igénybe vevők 80 százalékának van valamije, kisebb háza, esetleg hétvégi háza, de ezek nem lakhatóak. Nincs fűtés, sem víz, sem villany. Ilyen körülmények között nem tudják átvészelni a telet. A városi Szociális és Munkavédelmi Központ dönt arról, ki fog bekerülni.

* Akiknek nincs lakhelyük, azok hol alszanak, hogyan élnek az év azon részében, amikor nem működik az ideiglenes befogadóhely?

— Három-négy olyan ember van, akit már régóta ismerünk. Ők év közben is jönnek, igénylik a támogatási lehetőségeket. A Vöröskereszt segít, amennyit csak tud. Buszállomáson, vonatállomáson vagy parkokban húzzák meg magukat, a téli időszakban viszont ez az egyetlen megoldás számukra.


Sanjin Mehić felvételei

* Szabadkán hány olyan ember van, akinek egyáltalán nincs otthona?

— A szociális központban dolgozó kollégáinktól úgy tudjuk, hat-hét olyan ember van, aki hontalan. Erővel nem tudunk segíteni, vannak, akik nem szeretnék betartani az itteni házirendet, nem akarnak a kollektív melegedőben lenni.

* Milyen emberi sorsokkal találkozik itt a szálláshelyen? Hogyan jut el valaki arra a pontra, hogy nem tudja megoldani a lakhatását?

— A kerék egyszer fenn, egyszer lenn. Vannak olyan történetek is, hogy az embereknek sok pénzük volt, jó munkahelyük, egyszerűen a sorsuk másként alakult. Mi nemcsak logisztikai, hanem pszichoszociális támogatást is nyújtunk. Ezeket az embereket meg kell ismerni, hogy megfelelően tudjunk nekik segíteni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..