home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Téli táborok a VM4K-ban
Szakáll Laura
2023.01.19.
LXXVIII. évf. 3. szám
Téli táborok a VM4K-ban

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ a megalakulása óta szervez szünidei foglalkozásokat. A téli vakáció idején több tábor nyújtott tartalmas időtöltést a különböző korosztályú gyermekeknek. A kisebbeket a dinoszauruszok világa foglalkoztatja, így nekik ilyen jellegű programokban volt részük, míg a kamasztáborban főleg egészséges életmóddal kapcsolatos előadásokat és műhelymunkákat kínáltak, emellett most sem maradtak el a népszerű informatikai foglalkozások.

Január 9-e és 14-e között több tábort tartottak az intézményben. A Dinoszauruszkutató expedíció elnevezésű foglalkozássorozat alkalmával a gyerekek játékos módon tanulhattak az őslényekről, azok kihalásának körülményeiről, valamint a Szabadkai Városi Múzeumba is ellátogattak. Az ismeretterjesztő programok nagyon tetszettek a hat és tizenegy év közötti táborozóknak.


A vm4k.org.rs felvétele

Az informatikai foglalkozásokra a nyolc—tizenegy, illetve a tizenkét—tizennégy éves korosztályt várták január 9-e és 13-a között. Az érdeklődők a mesterséges intelligencia világával ismerkedhettek meg. Ebben az időszakban tartották meg a kamasztábort is, melyet az egészséges életmód és a környezettudatosság jegyében hirdettek meg. A tizenkét és tizenhét év közötti korosztály január 9-én, 10-én és 12-én vehetett részt a színes előadásokon, kirándulásokon. A jelenlévők arra keresték a választ, miként és mennyivel tudunk hozzájárulni viselkedésünkkel, szokásainkkal környezetünk tudatos megváltoztatásához. A foglalkozás keretében egészséges és természetes élelmiszereket is kóstoltak a fiatalok.


A vm4k.org.rs felvétele

 

Gyorsan betelik a létszám

Gyermán Andrea marketing-szakreferens elmondta, az intézmény téli és nyári táborai iránt mindig nagy az érdeklődés, a szülők számára ugyanis fontos, hogy gyermekeik tartalmasan töltsék a vakációt.

— Délelőttönként a gyermektáborok zajlottak, délutánonként pedig a kamasztábor résztvevői vették birtokukba a helyet. A kisebbeknek ezúttal a dinoszauruszkutatás témát kínáltuk fel, paleontológiai előadásokat is hallhattak, valamint működő vulkánt is készítettek a foglalkozásokon. Az informatika iránt érdeklődőket két csoportba osztottuk. A kamasztábor témája a természetes életmód és a környezetvédelem volt, ami sokak tetszését elnyerte. Nekik két kirándulást is szerveztünk. Zentaörsön (Dušanovo) a Varjúfészek Tanyára látogattak el, valamint a zentai Fantastico étteremben is jártunk. A hét folyamán előadók jöttek hozzájuk, akik otthon is összeállítható tisztálkodószereket készítettek velük, valamint természetes ételeket, gyümölcsöket és kecskesajtot is bemutattak nekik. Ezeket a termékeket persze meg is kóstolhatták. Táboraink általában a meghirdetés után egy-két nap alatt megtelnek, és várólistánk is van. A szülők mindig tudják, hogy mikor vannak ezek a rendezvények, számítanak is rájuk minden évben, télen-nyáron. Itt mindig nagyon kellemes a hangulat, jók a visszajelzések, a gyerekek örömmel jönnek. A gyerektáborban mindennap van kézműves-foglalkozás, ezeket is nagyon szeretik a résztvevők. Amit itt készítenek, azt haza is vihetik, és megmutathatják a szüleiknek. A szórakozás mellett játékos módon tanulnak a jelenlévők, interaktív előadásaink is vannak, melyek szintén nagyon hasznosak.


A vm4k.org.rs felvétele

Dinók, kincskeresés, jó hangulat

— A programok kiváló hangulatban teltek. A szervezők igyekeztek olyan témájú előadásokról és foglalkozásokról gondoskodni, amelyek leginkább érdekelhetik a résztvevőket — magyarázta Szakács Tamás néptáncoktató. — Minden téli szünidőben Szabadkáról, illetve a vonzáskörzetéből várjuk a kisiskolásokat és a kamaszokat. A kisebbek figyelmét felkeltik a dinoszauruszok, hiszen a rajzfilmekben is látják ezt a világot. Ezt a tudást szeretnénk bennük elmélyíteni, aminek érdekében vajdasági és magyarországi oktatókat hívtunk hozzájuk. Paleontológusok, muzeológusok tartottak nekik előadást, és a foglalkozások is megfelelőek voltak. A múzeumban interaktív ismeretszerzés részesei lehettek, és várt még rájuk a házi mozizás is, melyen a dinoszauruszokról, a kihalásukról vetítettünk filmet. Átfogóan feldolgoztuk a gyerekekkel az őslények világáról szóló témát.


Szakáll Laura felvétele

Az általunk megszólaltatott gyerekek nagyon élvezték a kincskeresést, a kézműves-foglalkozásokat és az interaktív előadásokat is.

— A tábor második napján a múzeumba mentünk, és sok mindent láttunk, például csontvázakat, kitömött állatokat és mást is. Ma csináltunk egy dinót. Nagyon jól érzem magam a táborban, és új barátaim is lettek — mesélte Kosányi Kristóf.


Szakáll Laura felvétele

— Szeretek kézműveskedni, dinót is készítettünk, uzsonnázunk, és szokott lenni torna is. Ma is volt kincskeresés. Mentünk az emeletre, kártyákat gyűjtöttünk, a szék alatt boríték is volt — osztotta meg velünk az élményeit Molnár Krisztián.

Csányi Dávid sem hallgatta el, mennyire jól érezte magát a táborban, Katona Ádámnak pedig a kincskeresés mellett a torna nyerte el leginkább a tetszését.

 


Szakáll Laura felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..