home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Téli táborok a VM4K-ban
Szakáll Laura
2022.01.27.
LXXVII. évf. 2. szám
Téli táborok a VM4K-ban

Tartalmas programokat kínál a gyerekeknek és a kamaszoknak a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ. Ahogy minden évben, a téli táborokban ezúttal is kreatív és szórakoztató foglalkozásokat szerveztek az érdeklődőknek. Az idei téli táborok egy része már lezajlott, de a napokban is várja a gyerekeket a VM4K.

Az idén is hatalmas érdeklődés övezte a táborokat, és a férőhelyek a meghirdetés után néhány nap alatt megteltek — tudtuk meg a szervezőktől. Mint mondták, a szülők számára is fontos, hogy a gyermekeik tartalmasan töltsék az iskolai szünetet, így egyre többen érdeklődnek az igényes foglalkozásokat kínáló táborok iránt.

A VM4K-ban már hagyomány, hogy január első felében olyan tematikájú táborokat szerveznek, amelyek kevésbé elérhetőek a térségünkben, a szórakoztató jellegük mellett fejlesztően hatnak a résztvevőkre. Ilyen az informatikai és a gyermektábor, valamint a kamaszoknak szervezett, többnapos önismereti foglalkozássorozat. Az informatikai tábor iránt az idén is nagyon sokan érdeklődtek. Január 4-e és 8-a között négy csoportban fogadták a gyerekeket. Ezúttal a mikrorobotika került előtérbe Vörös Csaba informatikus vezetésével.

A kamaszokat is az év első napjaiban várták a szervezők. Az Írd ki magadból! — kreatívírás-, önismereti és slam poetry tábor nagy sikert aratott. Ez egy olyan alkotótábor volt, ahol a legkevésbé megfogható korosztályt szólították meg. A tizenhárom és tizennyolc év közötti fiatalok számára olyan lehetőségeket nyújtottak a szervezők, amelyek az önismeretet és az önkifejezést fejlesztik. A különféle műhelymunkák során több művészeti ággal ismerkedhettek meg a kamaszok, művészekkel is találkozhattak. Volt például fotós műhelymunka is, mely során a fiatalok portrét készítettek önmagukról, ezáltal jobban megismerhették saját magukat, valamint az önkifejezési eszközök végtelen tárházát is azok, akik a VM4K-ban töltötték a téli szünidő egy részét. Ez az őket érő ingerek feldolgozásában is segítséget nyújt — mondják a szervezők. Ennek érdekében több szakembert és művészt is bevontak a munkába.

Egyebek mellett a filmes világba is bepillanthattak a kamaszok. A tábor érdekessége, hogy a szervezők — egy bizonyos türelmi idő elteltével —alkotást várnak a résztvevőktől. Nagyon fontos volt, hogy az egyén is külön szerepet kapjon, ezért korlátozott létszámmal fogadták a fiatalokat.

A január 15-éig tartó gyermektábort az időutazás jellemzi, ennek keretében történészek segítségével különféle korokat ismerhetnek meg a résztvevők.

A kamasztábor kreatívírás-foglalkozásait Móger Tímea és Antalovics Péter vezette, az önismeretei tréningeket Klinovszky Andrea és Njers Sanela tartotta. A slam poetry workshopot Tékiss Tamás, a filmes foglalkozásokat K. Kovács Ákos irányította, a fotózás világával Molnár Edvárd ismertette meg a résztvevőket. Miroslav Jovančić illusztrációs gyakorlatokat vezetett, a drámapedagógiai foglalkozásokat Hajvert Ákos, a színpadi improvizációs foglalkozásokat pedig Virág György tartotta.

A VM4K munkatársai a járványügyi előírásokkal összhangban szervezik meg a foglalkozásokat.

Képek: VM4K

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..