home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Téli öröm és üröm
Lábadi Loránd
2019.01.11.
LXXIV. évf. 1. szám
Téli öröm és üröm

Ha tél, akkor hideg és hó. Ezek az első gondolataink, amikor erről az évszakról beszélünk.

Ilyenkor sokan a fűtés miatt aggódnak a leginkább, különösen, ha a tűzrevaló még nincs bekészítve, vagy nem elegendő a mennyisége. Mások viszont örülnek a hidegnek, mert a téli sportokat kedvelők ilyenkor kedvükre szánkózhatnak, korcsolyázhatnak, síelhetnek. A hó eltakarítása is gondot okozhat, de szerencsére manapság már lehet választani, hogy mivel végezzük el ezt a munkát: kézi erővel (hólapáttal) vagy géppel (hómaróval). A kínálat bőséges.

Még mielőtt eltakarítanánk a havat, melyet mindenki szeret egy kicsit, említsük meg a szánkót, hiszen ezt kedvelik a legtömegesebben. Van, aki az egyszerű változatot, mely lehet fém-, műanyag vagy faszerkezetű. Bármelyik tökéletes, csak legyen, aki húzza, mert az ülésre mindig több a vállalkozó. Melegen felöltözve, jól betakarózva a világ végéig is elszánkóznánk, ha lehetne.

Vannak, akik hajlandóak többet is költeni erre a szórakozásra, ők a motoros változat mellett döntenek. Számtalan modell közül válogathat az ember, a gyártók minden évben valami újítással állnak elő. Az első motoros szán az 1900-as években került az üzletekbe, de nem hasonlított a maiakhoz. A fejlesztések és újítások elképesztő gyorsasággal haladtak. A jobban felszerelt járműveknél az irányítást sítalp segíti, a meghajtást pedig a műanyag vagy gumi hernyótalp. A motorok két- vagy négyüteműek, attól függően, hogy milyen teljesítményre van szükség. Az első és hátsó felfüggesztések egymástól független rugós megoldásúak, így minden terepviszony között akadálytalanul tud haladni a szán. A hernyótalpak a mély hóban is lehetővé teszik a könnyű csúszást, tehát nem akad el, ezért mentésre is használják a hegyi mentő szolgálatok. A motor hűtését a menetszélen kívül a felcsapó hó is segíti. Mivel a motoros szán alkalmazása széles körű, a megbízhatóság a legfőbb követelmény, hiszen a használója gyakran a lakott településektől távol él, nagy hidegben is tökéletesen kell működnie minden alkatrésznek.

Vannak modellek, melyeknek az ülése fűthető, a kezeket és a lábakat spoilerek védik, a fényszóró, a helyzetjelző, a féklámpa és az indexlámpa pedig már kötelező felszerelésnek számít, mivel a skandináv országokban, továbbá Kanadában vagy Alaszkában mindennapos közlekedési eszközként tartják számon őket. A sebességgel óvatosan kell bánni, mivel a 600 vagy a 700 köbcentis motorok egy pillanat alatt 200 km/h sebességre gyorsulnak, viszont bármikor tudni kell biztonságosan megállni. Hazánkban is kapható néhány modell, a gyártók igyekeznek megnyerni a vásárlókat, a jó szervizhálózatnak köszönhetően pedig az alkatrészek könnyen beszerezhetőek.

Most hogy szánkóztunk, és jól éreztük magunkat, ideje eltakarítani a havat, hogy gyalogosan is biztonságosan tudjunk közlekedni. Erre a munkára választhatunk elektromos vagy benzines hómarót, attól függően, hogy mekkora területet kell megtisztítanunk. Az előbbi kis kapacitású, de nagyon egyszerű a használata, ezért sokan ezt választják. A benzinmotorral felszerelt modellek nagyobb teljesítményre is képesek, akár ipari célokra is alkalmazhatóak, mint amilyen a kerékpárutak vagy a járdák tisztítása. A két típus működése megegyezik, a marócsiga középre továbbítja a havat, az pedig innen a turbinakerékhez jut, mely magas fordulatszámon, nagy erővel dobja ki az irányítható kürtőn át. A motoros változatok lehetnek még önjáróak is, ezt a funkciót egy külön karral tudjuk működésbe hozni.

A motorok különbözőek, de az ismertebbek közül a Briggs & Stratton vagy a Honda nyújtja a legtöbbet — ezzel persze nem azt állítjuk, hogy a többi motor gyengébb minőségű. Mindegyik gép, legyen az elektromos vagy motoros, megfelel a követelményeknek, el tudja végezni a munkát. Az árak lényegesen eltérnek, ezért járjuk körbe az üzleteket, és csak ezután válasszunk.

A leírtak alapján nem kell félnünk a téltől, a szórakozásunkra itt van a szánkó vagy a motoros szán, a hó eltakarításában pedig nagy segítségünkre vannak a hómarók, viszont ne feledkezzünk meg a jól bevált hólapátról sem, mert ez a szerszám még senkit sem hagyott cserben.

A lényeg, hogy tudjunk örülni a hónak, mert a télnek is megvan a maga varázsa.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..