home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Télen-nyáron a teraszunkon
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2021.03.24.
LXXVI. évf. 9. szám
Télen-nyáron a teraszunkon

Hogyan melegítsük a külterünket?

Bizonyára sokszor gondolunk úgy a kertünkre, teraszunkra, mint az otthonunk kibővítésére, ám a legtöbben csakis a tavaszias időjárás beköszöntével tudjuk hasznát venni, és csupán őszig. Amikor vége a nyárnak, az időjárás hűvösebbre vált, és máris használhatatlan lesz az értékes terület.

Igaz, hogy még csak a tél végén járunk, de gondolatban már kezdhetünk felkészülni a nyár utáni időszakra, hogy a számunkra alkalmas fűtőtestet idejében kiválasszuk, beszerezzük. Ha pedig ez megvan, akkor annál nagyobb öröm nincs, mint hogy egész évben használható teraszteret kapunk.

A hősugárzók igen bőséges választéka nagyon egyszerű, hatékony módon oldja meg teraszunk melegítését. Nagyszerű érzés, hogy ettől fogva nyugodtan kiülhetünk akár egy bögre kávéval is a hóesésben. A teraszmelegítők java része már igencsak esztétikus, így választhatunk olyat, amely a saját otthonunk, kertünk stílusához is alkalmazkodik. A kültéri melegítők manapság igen innovatív megoldásokban bővelkednek, a termékek között gázüzeműek és elektromos modellek is találhatóak.

A legtöbbjük hagyományos csatlakozóval kapható. A fűtőtest mellé már vásárolhatunk falra vagy mennyezetre rögzíthető elemeket. Ekkor esetleg szükség lehet szakemberre a felfúráshoz vagy a kábelek esztétikus elrejtése végett. Az új fűtőtestek távirányítóval működtethetőek, s emiatt az üzemeltetésük mindenképp egyszerűvé válik.

Az energiahatékonyság érdekében a kültéri fűtőtestek beszerelésekor az asztalt vagy az ülőalkalmatosságot célozzuk meg melegítési iránynak. Ekkor a hősugárzók infravörös sugarakat bocsátanak ki, így célzottan melegítik az ülőalkalmatosságok felszínét, egyenletes hőmérsékletet hozva létre, aránylag alacsony energiabefektetéssel. A hagyományos hőáramlású melegítőkkel, melyek a levegőt fűtik, rengeteg energiát veszítünk.

Különböző jellegű eszközre van szükségünk attól függően, hogy mekkora méretű teraszt, verandát szeretnénk fűteni. Fontos lehet a hősugárzó stílusa is, hiszen a berendezéseinkhez és a tér adottságaihoz is illeszkednie kell. Fontos még a korróziómentesség, mert kültéren a pára is kárt tehet a fémkészülékekben.

Találunk már olyan magas technológiával gyártott termékeket, amelyek az innovatív megjelenésük miatt akár egybeolvadhatnak a mennyezettel, az időjárás viszontagságainak is ellenállnak, ráadásul távirányítóval is működtethetőek.

Bármilyenek is az igényeink, legyen az kisebb terasz vagy nagyobb erkély, minden bizonnyal találunk olyan megoldást, amely számunkra kielégítő lehet.

A legtöbb modell felfüggesztése nagyon egyszerűen megoldható a készülékhez kapható állvány segítségével. Mivel minden helyen más megoldások találhatóak, a felfüggesztési lehetőségeket is változatos módon készítik. Rögzíthetjük a fűtőtestet falra, mennyezetre, akár süllyesztve, függesztve, de gerendára vagy oszlopra is installálhatjuk. Az is megoldható, ha nagyobb területet szeretnénk fűteni — ilyenkor két eszközt is egymás mellé szerelhetünk, mely két irányban sugározza a meleget.

Mint már említettem, a hatékonyság érdekében az asztalt vagy az ülőalkalmatosságot célozzunk meg a hősugárzókkal, így az energiatakarékosság szempontját is figyelembe vesszük, és a kívánt terület melegét, kényelmét egész évben élvezhetjük.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..