home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tekerj otthonról hazáig!
Szakáll Laura
2021.08.25.
LXXVI. évf. 34. szám
Tekerj otthonról hazáig!

A múlt hét elején kerékpárral indult útnak egy vajdasági csapat Budapestre, hogy részt vegyen a Szent István-napi rendezvényeken. Ezzel egy időben a Kárpát-medence minden pontjáról, a valamikori Nagy-Magyarország területeiről több amatőr pattant két kerékre, hogy megtekintse az államalapítás napjára szervezett tűzijátékot a fővárosban. Az utat a Magyar Kerékpárosok Túra Szövetsége szervezte az Otthonról Haza! rendezvénysorozat részeként.

A vajdasági csapatot a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma is segítette.

A délvidéki biciklisek Újvidéken kezdték meg útjukat, és öt nap alatt, kisebb pihenőkkel tették meg a Budapestre vezető utat. A székesfehérvári Botos Gergely túravezető azt mondta, a Kárpát-medencét behálózó program célja elsősorban az, hogy összehozza az anyaországi és a határokon túl élő magyarokat, egyszersmind a szabadidő aktív eltöltésére, a mozgás fontosságára is ráirányítsa a figyelmet.

— Azért jelentős ez a rendezvény, mert így sokkal jobban megismerjük az anyaországot körülvevő régiókat. Én egyébként gyakran járok Vajdaságba, néhány évente ellátogatok Újvidékre és Szabadkára, főleg kerékpárral. Sokkal jobb két keréken utazni, több időnk van felfedezni a tájat, megismerni az itt élő magyarokat. Szeretek beszélgetni és tapasztalatot cserélni velük. Az elmúlt tizenöt évben, amióta aktívan kerékpározom, egy nagyon jó közösség kezd kialakulni.


Fotó: Hegedűs Csanád

— A közös kerékpározás nemcsak az egészségre van pozitív hatással, hanem jelen esetben össze is hozta a magyarokat, akik mind egy irányba, Budapestre tartottak, és ez szerintünk egy nagyon jó kezdeményezés — nyilatkozta Tar Róbert, a vajdasági túra vezetője a szabadkai pihenőn. — Vajdaságon kívül Bécsújhelyről, Pozsonyból, Kassáról, Kárpátaljáról, Romániából két helyről is, tehát a régi Magyarország területéről indultak útnak a csapatok. Az első szakaszban Újvidékről tekertünk Szabadkáig, és minden megállónál több kerékpáros erősített bennünket. Bárki jelentkezhetett, aki elmúlt tizennyolc éves, illetve kiskorúak esetében szülői kíséret volt szükséges. Bízunk abban, hogy ebből hagyomány lesz, és egyre többen vesznek majd részt a kalandtúráinkon. Most, az első alkalommal szervezett megmozduláson összesen ezer ember tekert, de a végállomás előtt is bárki csatlakozhatott hozzánk. A múlt évben már terveztünk ilyen akciót, de a járvány miatt nem valósult meg.

A szabadkai Sokolović Ivan szívesen sportol, túrázik. Még nem látta élőben a budapesti tűzijátékot, a sport szeretete mellett elsősorban ezért jelentkezett.

— Édesanyám magyar, így az én szívem is húz Magyarország felé. Nagyon szeretek biciklizni, de ez a több mint 400 kilométeres út hatalmas kihívás volt számomra, annak ellenére is, hogy nem egyszerre, hanem szakaszokban tettük meg.

Csikós László, a Nemzetek Egyenjogúságával Foglalkozó Bizottság elnöke is nyeregbe szállt. Gyakran kerékpározik, az utóbbi néhány évben már nagyobb kalandtúrákba is belevágott.

— Kisgyermek korom óta kerékpározom, 2017 óta kaptam rá a hosszabb távú túrákra, így számomra ez kihívás, másrészt pedig szerettem volna, hogy hűen képviseljük a Délvidéket a Kossuth térre való bevonuláskor, Szent István napján.

Az Otthonról Haza! rendezvénysorozat célja az, hogy kerékpárral, gyalog, lóháton vagy akár kenuval közlekedve hozza össze a Kárpát-medence magyarságát, mely egy közös irányba halad.

(Fotók: Hegedűs Csanád, Matuszczak Róbert, Rózsa Emese , Sokolović Ivan)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..