home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Tekecsapat-világkupa Topolyán
Tóth Péter
2015.10.11.
LXX. évf. 40. szám
Tekecsapat-világkupa Topolyán

Az idén Szerbiában, Topolyán rendezték meg a tekecsapat-világkupát. Tizennégy ország — kilenc női és tizenhárom férfibajnokcsapat — mérte össze erejét. Szerbiát a női mezőnyben a szabadkai Pionir, a férfiaknál a fővárosi Beograd képviselte. Magyarországról a Rákoshegyi Vasutas SE női és a Szeged TE férficsapata vett részt a rangos világversenyen.

A szerb férficsapat és a magyar női csapat ezüstérmes lett, a szabadkai Pionir és a Szeged TE nem jutott be az elődöntőbe.

A vajdasági magyar tekézők kivétel nélkül szépen teljesítettek. Az ezüstérmes Beograd csapatában a bácsföldvári Bárány Csongor és a topolyai Antal Árpád, a bronzérmes szlovák Šport Podbrezová csapatában pedig a világranglista első helyezettje, az óbecsei Zavarkó Vilmos öregbítette a vajdasági tekézők hírnevét.

A verseny kiváló hangulatban, sportszerű légkörben telt. A németországi SKV Rot-Weiß Zerbst végül megvédte tavalyi bajnoki címét a XXVII. Teke-csapatvilágkupa versenyén a férfiak kategóriájában. A döntőben a németek ellenfele, a szerbiai bajnokcsapat, a fővárosi Beograd — soraiban Antal Árpáddal és Bárány Csongorral — derekasan helytállt, de végül a németek bizonyultak jobbnak. Bronzérmes lett a zólyombrézói (podbrezovái) szlovák bajnokcsapat, a Šport Podbrezová, melyben ott volt a világranglista első helyezett tekézője, a szintén vajdasági Zavarkó Vilmos. Ezúttal is világelsőhöz illően teljesített, hiszen ő lett a verseny legeredményesebb játékosa, csapatának azonban ez csak a harmadik helyhez volt elegendő.

A nők kategóriájában ugyancsak a címvédő, a celjei Celje diadalmaskodott, miután a döntőben legyőzte a Rákoshegyi Vasutas SE-t, a magyar bajnokcsapatot. Harmadik lett a rijekai Mlaka, negyedik pedig a német bajnok, a Viktoria 1947 Bamberg csapata. Harcos Ágnes, a magyar bajnokcsapat tagja szerint a második hely is kiváló eredménynek számít. A férfiaknál a magyar bajnok Szeged nem jutott be az elődöntőbe. A nők mezőnyében Szerbiát a szabadkai Pionir képviselte, ám az együttes ezúttal nem jutott tovább. Molnár Ibolya, a csapat kapitánya szerint a hazai pálya most inkább teher volt, mint előny, mert a sportolók jobban akartak teljesíteni, izgalmukban pedig rontottak is. Így fordulhatott elő, hogy hosszú évek után először nem jutottak be a világkupa elődöntőjébe.

A Nemzetközi Tekeszövetség Kilencbábus Szövetségének szervezésében Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Csehország, Franciaország, Németország, Magyarország, Macedónia, Lengyelország, Észtország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és a házigazda Szerbia férfi- és női bajnokcsapatai mérték össze tudásukat a világkupaversenyen. Az érmeket és a serlegeket Milan Baričević, a teke-világszövetség alelnöke, Tóth Margit világbajnok tekéző, a topolyai tekesport legendás alakja, valamint Juhász Antal, a községi sportszövetség alelnöke adta át. A teke-világszövetség alelnöke a díjátadók után Bárány Csongortól, a Beograd tekeklub tagjától átvette a szövetség levont zászlaját, amivel a világkupa hivatalosan is befejeződött. Jövőre Olaszország lesz a házigazda.

Bárány Csongor szerint a végső megmérettetésen elsősorban a németek jobb erőnléte döntött, viszont a világkupa második helyét így is a fővárosi klub nagy sikerének tartja. Zavarkó Vilmos az eredményről elmondta, világelsőként mindig újra és újra bizonyítania kell, a teke csak azok számára tűnik könnyű sportnak, akik sohasem próbálták ki, és nem tudják, milyen nehéz folyamatosan magas színvonalat nyújtani.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..