home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Tehetségek műhelye
Tóth Tibor
2024.02.16.
LXXIX. évf. 7. szám
Tehetségek műhelye

Tárcsák zaja szűrődik ki a Jadran épülete alatt lévő helyiségből, a Spartacus Súlyemelőklub edzőterméből. A fennállásának 75. évét tavaly ünneplő egyesületben a fiatalok szorgalmasan készülnek a rájuk váró megmérettetésekre, és eltökélt szándékuk, hogy az idén még a tavalyinál is jobb eredményeket érjenek el.

Pedig az elmúlt év az egyik legsikeresebbnek mondható a sportegyesület életében, hiszen a hazai (arany)érmek mellett nemzetközi szinten is kiválóan teljesített. Hazai porondon megnyerte az U15-ös, az U17-es és az U20-as országos csapatbajnokságot, a felnőtteknél ezüstérmet nyert (a szabály szerint a csapatban két lánynak is szerepelnie kellett, mely szabályt erre az évre eltörölték), egyéniben pedig szinte fel sem lehet sorolni az országoson elért érmek és az újonnan felállított országos csúcsok számát. Nemzetközi szinten a párizsi kvótáért harcoló Kajdocsi Tamás két bronzérmet nyert a havannai olimpiai kvalifikációs versenyen, Ördög Iván csapatban a 2. helyen végzett Mariborban az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, Aleksandar Saulić bronzot nyert az U23-as Európa-bajnokságon, Bencsik Masa Balázs pedig Litvániában a Balti Nemzetek Kupáján állhatott a dobogó harmadik fokára. Emellett a Szerbiai Súlyemelő-szövetség Kajdocsit, Ördögöt és Saulićot is saját korosztályában az év versenyzőjének választotta, a klub vezetőedzője, Rozsnyik Ervin pedig Az Év Edzője díj mellett a Jovan Mikić Spartak-díjat is kiérdemelte. Az egyesületben több mint hatvanan foglalkoznak a sportággal, a versenyzők és az edzők (Rozsnyik Ervin, Haskó Tibor, Nagy Csongor, Marin Vukov) mindannyian szabadkaiak és környékbeliek, tehát a súlyemelők bebizonyították, hogy kiváló eredmények saját nevelésű versenyzőkkel is elérhetőek. Az edzések helyszíne a város központjában lévő klubhelyiségen kívül a Politechnikai Iskola és Hajdújárás.


Az országos csapatbajnokságon ezüstérmes Spartacus súlyemelői

Kajdocsi Tamást az elmúlt évben sérülések hátráltatták, így még nem sikerült megszereznie az olimpiai kvótát.

— Lassacskán minden helyrejön, és visszatérek korábbi önmagamhoz. Óvatosan edzek, nem hajtom túl magam, hiszen nem szeretnék újra megsérülni. Visszavett intenzitással, de folyamatos munkával készülök az újabb versenyekre. Az olimpiai selejtezőkön a sérülések miatt nem tudtam a legjobb eredményemet hozni. Legjobban a havannai verseny sikerült, de a kubai fővárosban elért eredményemnél is képes vagyok jobban teljesíteni. Számításaim szerint 400 kg-os vagy e feletti összesített eredménnyel jelentősen javítanék a helyzetemen. Az Eb-n arra vigyázunk, hogy a sérülés ne térjen vissza, igazából a világkupára próbálunk jól felkészülni. Az olimpiai indulók névsora a thaiföldi verseny után lesz ismert — mondta Tamás.


Kajdocsi Tamás (balról) és Rozsnyik Ervin a havannai olimpiai kvalifikációs versenyen

Bencsik Masa Balázs sokat fejlődött az elmúlt idényben, hiszen az országos bajnokságon egyéniben és csapatban ezüstérmet nyert, a már említett litvániai versenyen bronzot szerzett, összesített legjobb eredményét pedig, mely országos csúcs is egyúttal, 15-20 kilóval szárnyalta túl.

— Az idén is szeretnék eljutni néhány nemzetközi versenyre, főként a junior-Eb-t célzom meg, és tovább szeretnék fejlődni, még nagyobb súlyokat felemelni. Szakításban a legjobb eredményem 117 kg, melyet 125—130 kg-ra javítanék, lökésben pedig legalább 10 kg-mal emelnék többet. Az elmúlt év vége óta a Rotary Club ösztöndíjasa lettem, amit ezúttal szeretnék megköszönni — mondta Balázs.


Bencsik Masa Balázs a dobogó harmadik fokán a Balti Nemzetek Kupáján (Fotók: Spartacus Súlyemelőklub)

Ördög Iván az EYOF-on csapatban elért 2. hely mellett több országos csúcsot is megdöntött a 15 éven aluliak között, az év végén pedig megválasztották Szabadka legjobb sportolójának a pionírok mezőnyében.

— Mindenképp egy európai szintű versenyre való kijutás a fő célom 2024-ben, emellett mind szakításban, mind lökésben szeretnék javítani a legjobb eredményemen. Az előbbi fogásnemben a 96 kg-ot 105 kg-ra, az utóbbiban pedig a 110 kg-os teljesítményt 125 kg-ra javítanám. Lehet, a 15 kg-os emelés első hallásra soknak tűnik, de ebben a korban ez nem számít akkora ugrásnak — vélekedett Iván.

Németh Richárd az ifjú titánok egyike. Súlyemeléssel 2020 augusztusában Nagy Csongor testnevelő tanár tanácsára kezdett el foglalkozni. Eddigi pályafutása során több érmet nyert az országos és a tartományi bajnokságokon, egyéni csúcsa szakításban 72, lökésben 90 kg. A súlyemelésben a technika tetszett meg neki leginkább, valamint a klubban uralkodó pozitív légkört és a kiváló társaságot emelte ki.

Rozsnyik Ervin, az egyesület vezetőedzője folyamatosan képezi magát, és rendszeresen cserél tapasztalatot a külföldi edzőkkel, hiszen célja, hogy napról napra egyre nagyobb tudásra tegyen szert, melyet átadhat a fiatalabb nemzedéknek. A képzéseket az országos súlyemelő-szövetség, Tamás felkészülését a Szerb Olimpiai Bizottság támogatja. Az ígéretek szerint Szabadka Önkormányzata az idén növeli a súlyemelőklubnak szánt összeget.

— 2024-ben Szabadka a sport európai fővárosa. Az egész éven át tartó programokba bennünket is bekapcsolnak, és Vladan Mihajlovićnak, az Európai Súlyemelő-szövetség főtitkárának köszönhetően Szabadkán először rendeznek olyan versenyt, amely helyet kap az említett szövetség naptárában. A viadalt minden bizonnyal a nyáron rendezik meg a Harcosok sorakozója lakótelepen lévő medence előtti téren — mondta Rozsnyik, majd kitért az egyesület idei évi céljaira is. — Legfőbb célunk, hogy Tamás kijusson a párizsi olimpiára. A helyezések egyfolytában változnak, Tamás most nem áll túl jó helyen, viszont a thaiföldi világkupa végéig mindez még változhat. Az Eb-t úgyszólván nehezebb edzésként fogjuk fel, a fő versenynek a világkupát tekintjük. Tamás tavaly sok megmérettetésen indult, többször megsérült, így az idén nem kockáztatunk, és a világkupára hegyezzük a formát. A ranglista első tíz helyezettje indulhat az ötkarikáson, valamint a nemzetközi szövetség néhány szabadkártyát is kioszt a súlyemelők között. Ördög Ivánnak esélye van kijutni a görögországi serdülő-Európa-bajnokságra, Saulić Aleksandarnak pedig a lengyelországi U23-as Eb-re. A szerbiai súlyemelés sikeres évet zárt, hiszen Kajdocsi és Saulić érme mellett Radmila Zagorac is szerzett érmet a 23 éven aluli kontinensviadalon. Az év végén kaptuk a hírt, hogy az országos súlyemelő-szövetség költségvetését 30%-kal csökkentették, amit nem tudunk mire vélni, hiszen az eredmények nem ezt vetítették előre. A szövetséggel együtt a közösségi médiában és különféle internetes felületeken a sportág további népszerűsítésén dolgozunk, mely törekvésünk csak Vajdaságban mondható sikeresnek. Belgrádtól délre nagyon kedvezőtlen a helyzet, több klub régóta nem hallat magáról, így rájuk minden bizonnyal lakat kerül. Ami viszont jó hír, hogy egyre több crossfitklub súlyemelő-egyesületté alakulna, és szeretne az országos szövetség tagjává válni — mondta Rozsnyik Ervin.

A női súlyemelésről szólva a vezetőedző elmondta, noha az utóbbi időszakban több lány is abbahagyta a versenysportot, Ines Hadžibegović révén női országos bajnoka is van a Spartacusnak, és kiemelte Csíkos Ljiljanát is, aki négyunokás nagymamaként napi két alkalommal lejár a klubba, és mindenképp jó példa a fiatalok számára. A kezdők csoportjában több lány ismerkedik a sportággal, akiből igyekeznek versenyzőt nevelni.

A súlyemelő-Európa-bajnokság február 12-én kezdődött Szófiában, Kajdocsi Tamás a verseny zárónapján, 20-án lép pódiumra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..