home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Tehetségek „bukorban”
(LMT)
2015.12.21.
LXX. évf. 50. szám
Tehetségek „bukorban”

Csizmadia Anna népdalénekes legutóbbi kategóriagyőzelme után ismét kupuszinai illetőségű sikert ünnepelhetünk. A Bukrok nevű népdalénekes-páros, Csernai Panna és Koleszár Judit a Fölszállott a páva nevű Kárpát-medencei népzenei tehetségkutató gyerekkorú népművészeti talentumokat felvonultató műsorának középdöntőjéig jutott.

A tizenéves lánykák a kupuszinai népdalénekes-utánpótlás kiemelkedő személyiségei, a József Attila Általános Iskola Kis Krajcárka népdalkórusának tagjai, mindketten zeneiskolások, klarinéton játszanak, és aktívan tevékenykednek a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szakcsoportjaiban.

Csizmadia Anna fölkészítésével nyertek már vajdasági szintű népzenei vetélkedőt, a Szólj, síp, szólj! nevű versenyt, és ezúttal a tehetségkutatón is az ifjú népdalénekes biztatására, szakmai segítségének köszönhetően vettek részt, énekes szólisták és együttesek kategóriában.

Sikerrel véve a válogató kihívásait Judit és Panna valamennyi továbbjutó Kárpát-medencei népművész társukkal együtt balatoni táborozásra mentek. Ott a szakmai oktatás mellett eltanulták egymás dalait, táncait, zenéit, részt vehettek kézműves-foglalkozásokon, és nem utolsósorban összebarátkoztak a többi versenyzővel.

A szakmai zsűri és a közönségszavazás általi elődöntős megmérettetésen már közeli ismerősként köszöntötték egymást. A Bukrok duó kupuszinai szerelmes dalok előadásával szerepelt. Sebestyén Márta népdalénekesnő, a zsűri tagja elragadtatással beszélt a produkcióról. Mint mondta, érezni lehet, hogy a dalok — melyek szimbolikusan vezetik át éneklőjüket, hallgatójukat a gyerekkorból a felnőttkorba — egészen a Bukrok sajátjai, ahogyan az autentikus viselet is.

A megnevezés szintén ebből a szóból ered, a viselethez tartozó fejdísz neve bukor, ez pedig a lányság, a tisztaság jelképe. A lányok az általuk szeretett és féltett kupuszinai viseletről egy televíziós interjúban találóan azt nyilatkozták, hogy ahogyan a népdal szájról szájra, úgy az eredeti ruházat kézről kézre, generációról generációra terjed a közösségben.

A tipikusan helyi dalcsokor továbblendítette őket a középdöntőbe. Elmondták, különösen érdekes volt számukra ez a legutóbbi fellépés, hiszen egy gombosi dalcsokrot adtak elő, és ottani viseletet öltöttek. A szakmai zsűri képviseletében Sebestyén Márta ekkor úgy nyilatkozott, szép és nemes cselekedet, hogy a délvidéki „pacsirták” otthonuk, falujuk, régiójuk, Nyugat-Bácska és egyúttal Vajdaság, a történelem viharaitól sokat szenvedett vidék néphagyományait éltetik, viszik, adják tovább.

Mindketten betegen, megfázva versenyeztek a legutóbbi középdöntős megmérettetésen. Nem jutottak ugyan tovább, de mint nyilatkozták, úgy érzik, sikerült a legtöbbet kihozniuk magukból.

A soron következő kihívás egy moholi népdalcsokor lett volna. Már hozzákezdtek a gyakorláshoz, el volt tervezve a próbafolyamat. Volt, hogy a Skype segítségével gyakoroltak tanárukkal és a Budapesten élő Csizmadia Annával. Tapasztalat, ismertség, tudás, eredmény indokolja, hogy a kupuszinai Bukrok éneke tovább zengjen. A lányok elmondása szerint együtt maradnak, dalban, barátságban. Közösségük, közösségünk örömére, épülésére.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..