home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Tegyünk, hogy legyünk!
(tv.)
2015.07.16.
LXX. évf. 28. szám
Tegyünk, hogy legyünk!

Néhány nap múlva, július 19-én helyi közösségi választásokat tartanak Szabadkán. Tíz párt összesen 137 listát állított, és hat polgári csoportosulás indul a választásokon, többen közülük csak egy-egy helyi közösségben. A Szerb Haladó Párt minden helyi közösségben állított listát, vagyis összesen 37-ben. A Vajdasági Magyar Szövetség 32 helyen indul.

A választásokat több párt is bojkottálja: a Demokrata Párt, a Szerbiai Demokrata Párt, a Liberális Demokrata Párt és az Új Párt is. Ők azért döntöttek a bojkott mellett, mert a választásokat a törvényes határidőn kívül írták ki. Bunford Tivadar, a VMSZ helyi szervezetének elnöke szerint a helyi közösségi választások mindig főpróbának számítanak.

— A VMSZ Szabadkán a 37 helyi közösségből 2-3-at leszámítva mindegyikben indul — ott, ahol a magyar közösség nincs képviselve, értelemszerűen nem. Arra viszont nagyon büszke vagyok, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség 16 helyi közösségben elsőként adta át a listát, azaz a választóknak majd az 1-es számot kell bekarikázniuk. Olyan helyi közösségekben is, ahol a magyarság kisebbségben van, sikerült elsőként összegyűjtenünk a támogató aláírásokat. Azt gondolom, hogy létezik a VMSZ szimpatizánsai között egyfajta összefogás. A helyi közösségenkénti 120 aláírás egy-két nap alatt jött össze. Biztató ez az adat, és remélem, hogy ez a támogatottság a választásokkor is visszaköszön. Arra számítok, hogy tizenhét-tizennyolc helyen sikerül megszereznünk az abszolút többséget. Ki szeretném emelni Csantavért, ahol a VMSZ tizenkét éve veszítette el a település vezetését. Ott is az 1-es számú lista a miénk, és egy igen erőteljes kampány folyik, a csapat nagyon lelkes.

* A helyi közösségi választások mindig kevésbé fontosak, mint az önkormányzati, tartományi vagy a köztársasági. Mennyire volt nehéz mozgósítani az embereket?

— Úgy érzem, hogy nem volt nehéz, már csak azért sem, mert a választások kiírásakor meghirdettem, hogy a VMSZ listáján nemcsak párttagok szerepelhetnek, hanem olyan köztiszteletben álló személyek is, akik szimpatizálnak a párt politikájával.

* Több párt is bojkottálja a választásokat. Szerintük a takarékosságra való tekintettel a szavazást össze kellett volna vonni az önkormányzati választásokkal, hiszen a helyi közösségeknek egyébként sincs semmilyen hatáskörük. Önnek erről mi a véleménye?

— Lehet ezt bojkottnak nevezni, de én úgy gondolom, hogy ezek a pártok egyszerűen nem tudtak idejében felkészülni a választásokra. Nincsenek abban az állapotban, hogy listát állítsanak, nincs meg az infrastruktúrájuk. A VMSZ a folytonosság pártja Szerbiában, Vajdaságban, Szabadkán. Amíg más pártok jöttek-mentek, addig a VMSZ mindig ott volt a polgárok mellett. Számunkra — noha a helyi közösségeknek kicsi a hatáskörük — fontosak ezek a választások, hiszen az emberekkel való közvetlen kommunikáció itt valósul meg. A választók el tudják mondani minden gondjukat, bajukat. Ez sokat számít, különösen akkor, ha a következő közigazgatási lépcsőn, azaz az önkormányzatban az irányítás ugyanannak a pártnak a kezében van. Az eszközök elosztása, a következő évi költségvetés megtervezése az önkormányzatok feladata, és erre a helyi közösségek is tudnak hatni.

* A kampány minden helyi közösségben másmilyen?

— Három részre szoktam osztani a helyi közösségeket: falvak a város körül, peremváros és belváros. Mindhárom esetben más-más gondokkal szembesülünk. A szűkös anyagi lehetőségeket mindig célszerűen kell felhasználni. A projektumok lényege a közösségépítés, a közösség jobb életminőségének elérése. A VMSZ sohasem volt az a párt, amely kilométeres aszfaltutakat ígért a választóknak. Mi egy érzést szeretnénk sugározni a polgárok felé, azt, hogy itt vagyunk, és ha kell, akkor segítünk a probléma megoldásában. Egy pártnak nem dolga a munkahelyteremtés, de a Vajdasági Magyar Szövetség kőkeményen dolgozik rajta, hogy minél több munkahelyet létrehozzon, hiszen ez a magyar közösség létkérdése. Nem ígértünk fűt-fát, a szórólapjaink is nagyon visszafogottak, a választási jelszavunk: tegyünk, hogy legyünk. A helyi közösségi választások mindig főpróbának számítanak, és ebből a szempontból is nagyon fontosak. Kiderül, hogy mennyire vagyunk népszerűek, mennyire járunk a helyes úton. Lehet, hogy valamit rosszul csinálunk, ilyenkor hasznos lehet, ha a választó ezt jelzi, és esetleg a jó útra terel bennünket. Viszont a polgárok meg is erősíthetnek bennünket. Amióta tart a kampány, mi járjuk a terepet, és úgy látjuk, hogy az utóbbi hozzáállás a jellemző, az emberek meg vannak elégedve a VMSZ munkájával.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..