home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ted Lasso
Brasnyó Zoltán
2021.12.30.
LXXVI. évf. 51. szám
Ted Lasso

Mennyire lehet menő a pozitivitás? Azt már tudjuk, hogy a Dr. House-hoz, Tony Sopranóhoz vagy Walter White-hoz hasonló, komor, gyakorta negatív figurákra, illetve az antihősökre mindig is vevők voltunk mi, nézők. Ha dühöngtek, erőszakosak vagy ellenszenvesek voltak, akkor is imádtuk őket. Komplikált személyiségük és dühkitöréseik miatt gyakran saját magunkat azonosítottuk velük, és éppen azzal váltak népszerűvé, hogy rendszeresen felborították az asztalt, amikor mi is legszívesebben ezt tettük volna.

De mi van akkor, ha a forgatókönyvírók és a szerzők úgy döntenek, hogy éppen ezt a sémát rúgják fel az asztal helyett, azaz egy olyan karakter köré építenek fel egy vígjátéksorozatot, akiből sugárzik a pozitivitás és a jó szándék. A végletekig. Minimum kockázatos vállalkozás, főképp úgy, hogy már a díszlet sem hétköznapi, hiszen az angol foci világát, az öltözők és a kispadok miliőjét tárja elénk, a tea — és hát maga a foci — hazájában. Benne volt a pakliban, hogy Ted Lasso karaktere a róla elnevezett Apple TV+-sorozatban túlságosan túltolja a jófejséget, ezáltal pedig túl bugyutává válik. Szóval a Ted Lassónál valóban minden megvolt ahhoz, hogy elbukjon. Magnum-bajszos főszereplőnk már-már balekságba hajló naivitása, illetve a klisészerű karakterek tömkelege: a gonosz (belül mégis érző szívű) főnök asszony, a rosszfiú szépfiú, a kiöregedett, mindig dühös (és emiatt vicces) veterán vagy a gátlásos, visszahúzódó öltözős, aki igazából mindenki másnál jobban ismeri a focit. Szerencsére éppen az ellenkezője történt: az Apple sitcomja eddig hét Emmy-díjat kapott, és szinte kultuszstátuszt élvez, pedig eddig csak két évad készült belőle.

Hogy mi a titka? Elsősorban a felsorolt karaktereket játszó színészek, illetve maga a címszereplő, Jason Sudeikis. Ted Lassót az NBC amerikaifoci-reklámjaiból ismerheti a tengerentúli közönség, ezekben lett igazán népszerű a figura. A karakter köré egy teljes sorozatot írtak, így rövidesen Lasso lett az Apple tévés kínálatának kabalája is. Tedet egy fiktív angol csapathoz, az AFC Richmondhoz szerződtetik edzőnek, de persze halvány gőze sincs az európai fociról. Folyton meglepődik azon, hogy döntetlen is előfordulhat egy meccsen, és még a második évadra sem tanulja meg, hogy mi az a lesszabály. A Richmond sportvezetője, Rebecca Welton (a Trónok harcában látott Hannah Waddingham) bosszúból szerződtette, hogy tönkretegye nagyképű és hűtlen exférje csapatát, akitől a válás után megörökölte az együttest. Rebecca úgy érezte, Lasso leigazolásával végleg kivégzi a Richmondot, arra azonban nem számított, hogy a férfi lelkesedése, optimizmusa és magával ragadó, túlságosan is felvillanyozó személyisége teljesen átformálja majd a csapatot, új lendületet és motivációt adva.

Mindeközben a történet írói is brillíroznak, hiszen az elején még egysíkúnak tűnő, de pazar párbeszédekkel és briliáns beszólásokkal dobálózó, rajzfilmfigurára emlékeztető Lassóból összetett, jól kidolgozott karakter válik. Válságba került házasságát több ezer kilométernyi távolsággal próbálja meg kezelni, persze sikertelenül, így Lasso kénytelen átevickélni a válás kemény időszakán, a depresszión és a magányon. Kisfia hiánya is a padlóra küldi, így szinte saját gyermekeiként igyekszik nevelni és a jó irányba terelgetni a Richmond focistáit. És persze ott vannak a mellékszereplők: a nagypofájú, de zseniális Jamie Tartt, a folyton mufurc és mindenkire dühös Roy Kent vagy a saját, otthonról hozott segéd, a roppant vicces Beard edző.

A Ted Lasso a legjobb sorozat volt a legrosszabb időben: a Jason Sudeikis által megformált szereplő végtelen optimizmusára talán éppen a pandémia idején volt a legnagyobb szükség. A készítők időnként átestek a ló túloldalára, a sorozat karácsonyi epizódja után például szinte már szó szerint le kellett törölnöm a tévéképernyőről a cukormázat, mégis annyira egyedi és pozitív élmény ez a széria, hogy még a túlzásba vitt, néhol kínos pillanatokat is hajlandóak leszünk megbocsátani neki. Fontos továbbá, hogy a Ted Lasso nem csak a focirajongóknak fog tetszeni, hiszen nagyjából éppen annyira szól a fociról, mint például a Breaking Bad a drogokról vagy a Maffiózók a maffiáról. Bátran ajánlom tehát azoknak, akik valami valóban újszerű sorozatélményre vágynak. Az Apple TV+ mozis-tévésorozatos szolgáltatása Szerbiában ugyan még nem elérhető, Magyarországon viszont már igen. Ha valaki a kalózöbölből halászná ki az epizódokat, magyar felirattal is megtalálhatja őket. Kiváló színészi alakítások és valóban vicces karakterek jellemzik az egyenként 30-30 perces részeket, és ami kétségkívül a sorozat legnagyobb érdeme, hogy még a leginkább elfásult nézőket is képes feltölteni egy nagy adag boldogsághormonnal.

A legfontosabb lecke minden epizódban elhangzik: nem a győzelem a fontos, hanem az, hogy mind a „pályán”, mind pedig a magánéletben próbáljuk a legjobb formánkat nyújtani. Vágjunk jó képet mindenhez, legyünk türelmesek és optimisták: így végleg kifogjuk a szelet rosszakaróink vitorlájából.

 

Kép: apple.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..