home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
,,Te kit választanál?”
re
2007.01.10.
LXII. évf. 2. szám
,,Te kit választanál?”

- Szalai Attila karikatúrájaJavában dúl a választási kampány. Nap mint nap szemtanúi lehetünk annak a plakátháborúnak, amelyet a pártok aktivistái vagy szimpatizánsai vívnak egymással a még szabadon hagyott hirdetőfelületekért. Országszerte folynak a nyilvános rendezvények, melyeken a párto...

- Szalai Attila karikatúrája

Javában dúl a választási kampány. Nap mint nap szemtanúi lehetünk annak a plakátháborúnak, amelyet a pártok aktivistái vagy szimpatizánsai vívnak egymással a még szabadon hagyott hirdetőfelületekért. Országszerte folynak a nyilvános rendezvények, melyeken a pártok önnön politikájuk dicsőítésével próbálják ,,belopni magukat a választópolgárok szívébe. Azoknak a ,,kisemberek”-nek a szívébe, akik most hirtelen nagyon fontos tartópillérei lettek ennek az országnak...
Amerre csak nézünk, hatalmas plakátok hirdetik a szebb jövőt, de a szavazáson való részvétel fontosságát hangsúlyozó kiadványok is ott zsúfolódnak a postaládákban. A politikus pedig ígér fűt-fát, jobb életet mindannyiunknak. De ezt a forgatókönyvet mi már betéve ismerjük. Ez az a forgatókönyv, amely az amúgy is alaposan megsanyargatott polgároknak szánja a szenvedő alany szerepét. No de így megy ez már nagyon hosszú ideje...
És most sincs másként: a január 21-ei szerbiai parlamenti választások előtt ismét fáradságot nem sajnálva be akarják magyarázni, el akarják hitetni velünk, hogy ezúttal minden ígéretük valóra válik majd. Ám ezekből a hitegetésekből már elegünk van, többé nem dőlünk be nekik. Vagy mégis?
A polgár, akinek a kezében a döntés, csak kapkodja a fejét. Semmit nem ért ebből az ingyencirkuszból. Politikusok ugrándoznak szórakoztatásul azon a bizonyos képzeletbeli porondon, de kezükben ott az ostor... Továbbra is.
Több mint tíz év után először fordul elő, hogy a szerbiai parlamenti választásokon az albán közösség is részt vesz. Két pártjuk is listát állított, így már négy kisebbségi pártra is szavazhatnak a polgárok. Köztük a VMSZ-re, amely a kisebbségi pártok közül elsőként adta át a képviselők listáját.
Ön kit választana? - tettük fel a kérdést ezen a héten.
KATONA Ferenc, bácskossuthfalvi magántermelő:
- Szívem szerint egyik pártot sem választanám, mégpedig annál az egyszerű oknál fogva, hogy már egyikben sem bízom meg. Ez a kampány is csak arra jó, hogy a mézes-mázas szavaikkal megszédítsék azt, akit lehet, ezáltal gyarapítsák a rájuk szavazók számát. Nekünk, kisebbségben élő magyaroknak végső ideje lenne már összefognunk, és nem egymás torkának esve, egymást letiporva törtetni egyre feljebb és feljebb a politikai ranglétrán. Nagyon elkeserít, sőt bosszant, hogy valamennyi vajdasági magyar párt ahelyett, hogy összefogná, elszakítja egymástól az itt élő magyarokat. Ha csak egyetlen párt képviselné az érdekeinket, sokkal többre vihetnénk. De ez az állandó harc a magyar pártok között csak arra jó, hogy megossza a magyar szavazók táborát. Még nem tudom, hogy kire szavazok, de abban biztos vagyok, hogy a jelenlegi kormányt alkotó demokratáknak távozniuk kell. Semmit nem tettek az országért, az itt élő polgárokért, csak a saját érdekeiket nézték. åszintén szólva fogalmam nincs, hogy melyik párt lenne alkalmas a kormányalakításra.
CSORDÁS Krisztina szabadkai egyetemista:
- A jelenlegi politikusok közül senkit sem választanék. Igaz, fiatal vagyok még, de talán éppen ezért nézem más szemmel a történéseket, mint a szüleim korosztálya vagy a még idősebbeké. Én elsősorban törvénybe iktatnám, hogy politikával csakis a politológiát végzett személyek foglalkozhassanak. Nálunk sajnos szinte mindenkiből politikus válhat anélkül, hogy bármi fogalma volna arról, hogy mi is valójában a politika. Ennek is a következménye, hogy a teljes csőd szélére sodródott az ország, hogy a régi Jugoszlávia széthullott, hogy a tagköztársaságai szép sorban kiváltak, és most mindegyik kedvezőbb gazdasági helyzetben van, mint mi. Ez nem a véletlen, hanem az ostoba politikai vezetés következménye. Éppen ezért vélem úgy, hogy egyetlen párt, egyetlen politikus sem alkalmas arra, hogy az itt élő nép érdekeit a kellő módon képviselje. A politika számomra egyenlő az erkölcstelenséggel, a kizsákmányolással és a hazudozással. Amíg nem kerülnek a politikusok soraiba tanult, ambiciózus fiatalok, addig ez az ország nem mozdul el a holtpontról.
VAJDA Miklós palicsi munkanélküli:
- Magyar vagyok, ezért most is a VMSZ-re szavazok. Ez az egyetlen párt, amely nem ígér olyasmit, amit nem tud beváltani. Reális és emberközeli politikát folytat, melynek hatását itt-ott azért érezni is lehet. Sajnálom, hogy a többi magyar párt és a VMSZ között vannak bizonyos nézeteltérések, mert ez bizony gyengíti egyiknek is meg a másiknak is az erejét. Ettől eltekintve hiszem, hogy a VMSZ ezúttal is kiáll majd a vajdasági magyarság érdekeiért. Nekem sincs munkám, akárcsak több százezer sorstársamnak, de hiszek benne, hogy eljön majd az idő, amikor végre talpra állhatunk. Nem kényeztet bennünket a sors, rengeteg a munkanélküli, a kisnyugdíjas, a beteg és magatehetetlen ember. Ezeken kell segíteni, új munkahelyeket létesíteni, rendbe hozni az egészségügyet. A jelenlegi kormánynak ez nem áll érdekében. Nem igazán hiszem, hogy a mostani választások bármit is változtathatnak ezen az állapoton, de számunkra, vajdasági magyarok számára az a legfontosabb, hogy olyan ember is bekerüljön a parlamentbe, aki képviseli majd a érdekeinket.
PUHA Magdolna szabadkai pedagógus:
- Én már tudom, hogy kit választok, de az maradjon az én titkom. Született optimista vagyok. Most is bízom a szebb jövőben, bár tudom, hogy ebben az országban még hosszú évekig nem lesz rend. Dúl a korrupció, a politikusok acsarkodása, és a legszörnyűbb az egészben az, hogy ehhez a gátlástalan játékhoz a polgárokat használják fel eszközül. Ezért nehéz a döntés, és ezért nem árulom el, hogy melyik párt élvezi a bizalmamat. Sajnos, mostanra odáig jutottunk, hogy politikai elkötelezettségük alapján ítélik meg egymást az emberek. Arra is tudok példát, hogy gyerekkori barátok váltak egymás ellenségei pusztán pártpolitikai kérdésben támadt nézeteltéréseik miatt. Nincs ebben az országban szólásszabadság, és nincsenek a kisebbségek érdekei sem kellőképpen képviselve. Ha bejut magyar politikus a szerb parlamentbe, nagyobb esélyeink lesznek nekünk, itt él magyaroknak, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a magyar politikusok között is vannak megalkuvók és köpönyegforgatók. Aki figyelemmel kíséri a politikai élet alakulását, az érti, mire gondolok.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..