home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Te is lehetsz valaki!
(B.O.)
2014.10.08.
LXIX. évf. 41. szám
Te is lehetsz valaki!

Önbizalom-erősítő tréningsorozat fiataloknak — A szabadkai Smile Nagycsaládos Egyesület szervezésében a minap megtartották a fiatalok önértékelését és önérvényesülését javító tréningsorozat nyitórendezvényét.

Jelen volt tizennyolc vajdasági civil szervezet, a környező települések nagycsaládos-egyesületei, a gyermekekkel és a fiatalokkal foglalkozó, őket segítő szabadkai civil szervezetek képviselői, továbbá családszervezeteket alapítani kívánó öt bánáti település küldöttei, valamint Magyarországról Kecskés László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseletében és Csuzdi József, a Kárpát-medencei Családlánc koordinátora.

Miután Omerović Jelena műsorvezető megnyitotta a rendezvényt, Benák Búcsú Emese, a Smile Nagycsaládos Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd rövid ismertetőt tartott az egyesület munkájáról. Elmondta, hogy 2012 óta megháromszorozódott a létszáma a szervezet tagságának, és több újabb célt tűzött ki. Ilyen például a kultúra, illetve a hagyományok ápolása, valamint az identitás erősítése a tagok körében. Feltérképezte a bánáti civil szervezeteket, és nyitott Horvátország felé, kapcsolatot teremtett Kopáccsal. Az e rendezvénnyel kezdődött tréningsorozat által növelni kívánják a fiatalok önértékelését, önbizalmát, és ösztönözni próbálják a szülőföldön maradást meg a családvállalást. Végül az elnök köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Kárpát-medencei Családláncnak a támogatásukért.

A rendezvény részvevőit Csuzdi József, a Kárpát-medencei Családlánc koordinátora is üdvözölte. Elmondta, hogy mozgalmuknak a térség minden régiójában van már tagja, és évente hatvan-hetven programot szerveznek.

A továbbiakban dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke előadást tartott a szülőföldön maradás fontosságáról, illetve az elvándorlással járó gondokról. Rámutatott arra, hogy olyan vélemény uralkodott el Vajdaságban, hogy mindenütt jó, csak itthon nem. Ebből pedig az a következtetés vonható le, hogy innen el kell menni Nyugatra, Németországba vagy bárhová a nagyvilágba. Csak az nem megy el, aki túl gyáva, vagy aki betegesen ragaszkodik a szülőföldhöz. Egyik tanulmányában foglalkozott ezzel a kérdéssel, és arra is rámutatott, hogy mi vár arra, aki kivándorol. A szülőföld elhagyása nagy törés az egyén, de az egész család számára is. Az első gondok egyike leginkább a nyelvtudás hiánya. Sokszor ez is oka annak, hogy az innen eltávozók túlnyomó többsége alacsony fizetéssel járó úgynevezett alja munkát kap, melyet a németek nem vállalnak el. Nagy gond a lakáskérdés megoldása is. A nyugati társadalmak nem fogadják be a bevándorlókat, sőt még az ott nevelkedett második generációt is idegennek tekintik, stb. Az előadás végkövetkeztetése az volt, hogy ha annyi energiát fektetünk be az életünkbe itthon, mint amennyire külföldön van szükség, akkor itt is meg tudjuk teremteni a megfelelő életfeltételeket.

A rendezvény második előadója dr. Magyar Lóránt mentálhigiénés szakember, életvezetési tanácsadó volt. Témájának a Bátor szívvel, győztes mentalitással címet adta. Még színészi képességeit is megcsillogtatta, amikor mondanivalóját dramatizálva adta elő.

— Te is vagy valaki! Te is lehetsz Valaki! Nem számít, hogy kinek születtél, hanem hogy mivé lettél! — mondta harsányan az előadó. — Sok emberen a reményvesztettség, a kishitűség uralkodik el. Szemlélet, látásmód kérdése, hogy hogyan élünk. Meg kell tanulnunk élni! Akarjuk jobbá tenni magunkat és környezetünk világát, hogy életünknek legyen értelme! A fiataloknak tudniuk kell, hogy van értelme annak, ha itt élnek! A csapat, a közösség a sikerek, a fejlődés helye. Szükség van tehát közösségszervezésre, a cselekvői hozzáállásra. Sokan azt gondolják, hogy a külföldre való távozással minden gondjuk megoldódik. De ez nem így van. Ezért legyünk inkább előidézői az itthoni változásoknak, melyekkel a jövőnket alakítjuk. A sikeres, a győztes ember kialakulásához kitartásra és életmódváltásra van szükség. Egy mosoly, egy kis öröm, egy jótett és még megannyi pozitív mozzanat sokat jelent a közösségben, a siker felé vezető úton — szólt az előadó biztatása.

A rendezvényen felléptek még a szabadkai Lányi Ernő IME ifjú énekesei is, akik népdalok előadásával tették még hangulatosabbá, színesebbé a programot.

A Smile Nagycsaládos Egyesület által szervezett tréningsorozat három helyszínen folytatódik a fiatalok számára, dr. Magyar Lóránt vezetésével. Egy-egy előadás két hétvégén lesz Szabadkán, Muzslyán és Padén. 

Vidám családi, közösségi összejövetelek

A szabadkai Virágzó Kert Közösség csapata és a Csiperke gyermekzenekar szervezésében a szabadkai Kisboldogasszony-templomban (Halasi út) a 9.30-kor kezdődő vasárnapi mise után (nagyjából 10.15-től) vidám, zenés, játékos, tanmesés, tanulságos és barátságos közösségi összejövetelt tartanak, melyre meghívnak kicsiket, nagyokat, erőseket és megfáradtakat. A felemelő dalok (a Csiperke ének- és zenekar színvonalas előadásában), a szemléletes bibliai és életvezetési tanítások üzenete, a szerető Isten áldásának vétele, egymás szeretetteljes bátorítása léleküdítő és megerősítő gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Az összejövetel végén lehetőség van személyes beszélgetésekre, találkozókra, ismerkedésre, lélektámogató könyvek kölcsönkérésére és baráti koccintásra a plébánia igazán szép kertjében vagy a közösségi termében.

Vasárnaponként szeretettel várnak mindenkit: gyermekeket, unokákat szülőkkel, nagyszülőkkel együtt, barátokat, fiatalokat, egyedülállókat és családokat, hittől és felekezeti hovatartozástól függetlenül. Lehetőség van bekapcsolódni a Csiperke ének- és zenekar értékes munkájába is.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..