home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
„Te a szeretet embere voltál”
(Összeállította:TALPAI Lóránt)
2015.11.12.
LXX. évf. 45. szám
„Te a szeretet embere voltál”

Eltemették Göncz Árpádot — Pokolgép robbanthatta fel az utasszállítót — Jobboldali fordulat Horvátországban?

Eltemették Göncz Árpádot

Budapesten, az Óbudai temetőben helyezték örök nyugalomra Göncz Árpád egykori köztársasági elnököt, műfordítót. A volt elnököt Várszegi Asztrik és Mécs Imre búcsúztatta. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapátot még Göncz Árpád kérte meg a búcsúztatására. A főapát sokak nevében vett búcsút teljes tisztelettel és szeretettel a Magyar Köztársaság volt elnökétől. A püspök, a teremtő Istennek megköszönve Göncz Árpád életét, felidézte megismerkedésüket és azt, hogyan ismerte meg emberségét, gondolkodását, az emberek, a magyarság, az emberiség iránti szeretetét, és mint börtönt járt, börtöntől többször fenyegetett embernek a mély szabadságvágyát. „Te a szeretet embere voltál, a szeretetet hirdetted, mint a názáreti is, és mindenkihez volt jó szavad” — mondta személyes hangú beszédében Mécs Imre, hozzátéve, hogy a volt államfő az emberek embere, a szegények, az elnyomottak, a jogtalanok szócsöve volt.

Pokolgép robbanthatta fel az utasszállítót

A Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító kapcsán folytatódnak a találgatások. Kezdetben az orosz hatóságok biztosak voltak benne, hogy műszaki meghibásodás történt, azóta viszont egyre inkább úgy tűnik, hogy merénylet okozhatta a tragédiát. A brit és az amerikai hírszerzés ugyanis olyan adatokhoz jutott, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy pokolgépes merénylet okozta az Egyiptomban lezuhant repülőgép katasztrófáját. A hírszerző szolgálatok közös műholdas lehallgatási művelettel figyelték a Szíriában és az egyiptomi Sínai-félszigeten tevékenykedő szélsőséges iszlamista csoportok elektronikus kommunikációját. Ennek tartalma meggyőzte a szolgálatokat arról, hogy az orosz repülőgép fedélzetére vagy egy utas, vagy a sarm-es-sejki repülőtér egy alkalmazottja pokolgépet vitt fel. Mindeközben Szudánban újabb orosz gyártmányú gép zuhant le.

Jobboldali fordulat Horvátországban?

A Horvát Demokratikus Közösség nyerte meg a horvát parlamenti választást. Az előzetes adatok szerint azonban a HDZ-nek szövetségeseket kell találnia ahhoz, hogy kormányt tudjon alakítani. A mérleg nyelve mindenképpen a Híd Függetlenek Listája lehet. Božo Petrov, a Híd elnöke egyelőre kizárta a koalícióba lépés lehetőségét a konzervatívokkal vagy a szociáldemokratákkal, viszont nem zárkózott el az egyeztetésektől. Tomislav Karamarko, a választáson nyertes HDZ elnöke a kampányban gazdasági növekedést és jobb életet ígért, az országot sújtó migrációs válságot illetően pedig a határok lezárását helyezte kilátásba. A 4,2 milliós Horvátország az egyik legrosszabb gazdasági helyzetben levő ország az Európai Unióban. Csak a közelmúltban tudott kijutni a hat évig tartó válságból, az államadósság jövőre elérheti a bruttó hazai termék 90 százalékát, a munkanélküliség körülbelül 16 százalékos, a fiatalok körében viszont ennél jóval magasabb, 43 százalékos.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..