home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Tavaszváró méhviasz gyertyák
Szakáll Laura
2024.03.03.
LXXIX. évf. 9. szám
Tavaszváró méhviasz gyertyák

A gyertya soha nem megy ki a divatból. Néhány apró fényforrással hangulatosabbá tehetjük az otthonunkat. Sokan kedvelik az illatos változatot is, mely a hangulatunkhoz vagy az aktuális évszakhoz illő aromákkal árasztja el a lakást. Vannak, akik az őszi-téli időszakban szeretik a pislákoló mécseseket, de az év bármely időszakára választhatunk megfelelő gyertyát.

Népszerűek a natúr gyertyák is, melyek nem tartalmaznak a környezetre és az emberi szervezetre káros anyagokat. A méhviasz különösen közkedvelt alapanyaga a gyertyakészítésnek. Amellett, hogy teljes mértékben természetes, kellemes illatot áraszt, és bármely formához kiváló. A tél végén, a tavasz közeledtével a virágformák a legkelendőbbek. Az adai Lehócki Judit férje hobbiméhész, elsősorban a család ellátására termel mézet. A méhviaszlapok kellemes illata azonban Juditot is megihlette. Nagyjából egy évvel ezelőtt döntött a gyertyakészítés mellett.

— A kézművesség mindig érdekelt, magam is vásárolok kézművestermékeket, viszont én nem sok mindent próbáltam ki. A gyertyakészítést sem terveztem, véletlenül kezdődött el. Télen, amikor a férjem olvasztotta be a viaszlapokat a keretbe, annyira finom illat volt, hogy úgy gondoltam, ezt muszáj benn tartani a házban, és másnak is éreznie kell. Ezért támadt az az ötletem, hogy ebből az anyagból gyertyát készítenék. Kipróbáltam, és működött. Tehát az illat ragadott meg elsőként, majd sokat olvastam a folyamatról. Nem terveztem, hogy eladásra is készítsek, csak a magunk részére gondoltam, de jöttek az ismerősök, megnézték, tetszett nekik, érdeklődtek a méhviasz gyertyáim iránt. Egyre többen kértek, és egyszer csak azt vettem észre, hogy napi szinten állítom elő a termékeimet.

* Hogyan készül el egy gyertya?

— Hajtogatott viaszlapok kellenek hozzá. Méretre vágom a lapokat, egy kicsit melegítem, a kanócra tekerem, ez a legegyszerűbb. A többi fajtához formákat kell beszerezni. Felolvasztom a viaszt, a formába öntöm, hagyom kihűlni, végül kiveszem a formából, és már kész is van. A gyertyákat nem festem, meghagyom a természetes színüket, de karácsonykor például igyekeztem egy kis zöld színt is becsempészni. A fenyőfa formájú gyertyákat is kizárólag természetes anyaggal színeztem, hogy ne legyen minden sárga, de semmilyen mesterséges anyagot, adalékot nem használok. Még nem jártam utána, hogy milyen színeket tudnék még alkalmazni természetes anyagok segítségével, ezért egyelőre marad a sárga és a zöld.

* Milyen formájú gyertyákat készítesz?

— Ez nagyon változatos, elsősorban a közeledő ünnepek, jeles napok határozzák meg. Karácsony előtt például a fenyő, a Mikulás és más ünnepi formák készülnek. Ilyenkor a szívecskék és a virágok keresettek, mert a szerelmesek napja és a nőnap környékén ezek a közkedveltek. A húsvétra nyuszi és tojás formájú gyertyákkal készülök. Minden ünnepre, évszakra, alkalomra vannak gyertyáim. Sokszor keresek új ötleteket, de a gyertyák alakját az határozza meg, milyen formákat tudok beszerezni. A gyerekeim is segítenek abban, hogy milyen formák népszerűek mostanában, melyek mutatnak jól.

* Mik az előnyeik a méhviaszból készített gyertyáknak a hagyományos változatokkal szemben?

— Számomra az a legfontosabb, hogy ezek természetes anyagból készülnek, nem tartalmaznak sem paraffint, sem más mesterséges anyagot, mely akár káros is lehet. Ez egy tiszta és természetes anyag, és ez nemcsak nekem fontos, hanem másoknak is a környezetemben, hiszen egyre többen fordítanak figyelmet arra, hogy a házukban, lakásukban olyan tárgyak legyenek, amelyek természetes anyagok felhasználásával készültek. Ezek a gyertyák az emberi szervezetre is pozitívan hatnak, mert természetesek, ráadásul a levegőt is tisztítják. Mindenkinek nagyon ajánlom ezeket a termékeket. Nekem még nincs nagy múltam ezen a téren, mert nagyjából egy éve kezdtem a gyertyakészítéssel foglalkozni, de tapasztalom, hogy sok a visszatérő vásárlóm, és ha azt látják, hogy valami újdonsággal álltam elő, akkor máris érdeklődnek. Ennek igazán örülök. A méhviasz mellett szójaviaszt is használok, hogy változatosabb tárgyakat kínálhassak, és ne csak sárga gyertyáim legyenek. A szójaviasz is természetes anyag, nem tartalmaz paraffint, de egyéb változtatást egyelőre nem tervezek.

* Kikapcsolódásnak is kiváló lehet a gyertyakészítés, hiszen itt kiélheted a kreativitásod.

— Mindig elmondom az embereknek, hogy ezt nem munkának élem meg. A gyertyakészítés számomra hobbi, kellemes kikapcsolódás, feltöltődés. Nagyon változó, hogy naponta mennyi időt töltök vele. Van, hogy egy-két órát, de az is előfordul, hogy nyolc—tíz órán át ezzel foglalkozom.

* Hol tekinthetik meg munkáidat az érdeklődők?

— A közelben megtartott kézművesvásárokon részt szoktam venni, főleg az ünnepek előtt, de háznál is megtalálnak az érdeklődők. A múlt évben húsvétra és karácsonyra vásároltak a legtöbben tőlem, akkor valóban nagyon nagy igény mutatkozott a gyertyáim iránt. A nyár végén is sokan felkerestek, főleg, akik külföldre utaztak vissza, hogy az ottani ismerőseiket meglepjék egy-egy gyertyával.

A paraffintartalmú gyertyák nem drágák, könnyedén beszerezhetőek, de ezek használata a környezetet is szennyezi, valamint belélegezve káros anyagokat juttatunk a szervezetünkbe. A mesterséges anyagokkal színezett gyertyák, mécsesek égetésével is több toxikus anyagot lélegezhetünk be. Ezzel szemben a méhviasz gyertyák teljesen természetesek, de ennek ellenére ezt az alapanyagot ritkábban alkalmazzák.

A tiszta méhviasz nem esik át kémiai finomításokon, a méhek hatalmas munkájára van szükség az előállításához. Az ilyen gyertyák nem szennyezik a környezetet, a méznek és a növényi nektároknak köszönhetően pedig kellemes illatot is árasztanak.

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..