home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tavasz van — irány a kert!
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2021.04.12.
LXXVI. évf. 13. szám
Tavasz van — irány a kert!

Otthonunk egyik fontos részeként említhetjük a kertünket, melyben sok munka után gyönyörködhetünk, kiváltképp, ha úgy rendezzük el a növényeket, hogy azok minden időszakban elkápráztassanak bennünket a színükkel, illatukkal.

Amikor beköszönt a tavasz, az udvarunk, kertünk újra meghatározó szerepet tölt be az életünkben. Ilyenkor el is kezdhetjük a munkálatokat, hogy valóban élvezhessük a látványt az előttünk álló időszakban.

Pázsit

A leglátványosabb színfolt kertünkben a zöld pázsit. A téli hideg, a fagyok mindig nyomot hagynak a füvünkön, ám ezt könnyedén orvosolhatjuk. Első lépésként mindenképp egy gyepszellőztetés javasolt, mely során felszakítjuk a télen kialakult filcréteget a szárak tövén. Ezzel az eljárással megszüntetjük a fojtó hatást, és a talaj újból tud lélegezni. Ezáltal a gyökerekhez könnyebben jut fény, levegő, valamint a víz és a tápanyagok is mélyebbre juthatnak. Gépi gyepszellőztetéskor a pázsit megszabadul a mohásodástól és a gombás betegségektől is, így talán nem kell vegyszereket használnunk. De ne feledkezzünk meg a tápanyag utánpótlásáról sem — a szintetikus műtrágyák helyett használhatunk komposztot vagy biológiai aktív flórákat, folyékony baktériumtrágyát.

Metszés

Ha nem vagyunk biztosak a növény fajtájában, akkor végezzünk általános metszést. A tél elmúltával gyakran találkozunk a hó súlya alatt letört, illetve elszáradt ágakkal. Első lépésben ezektől szabadítsuk meg a növényeinket metszőollóval vagy kézi fűrésszel. Ha nagyobb vágásokra is kényszerülünk, azok helyét kenjük be fasebkezelővel a fertőzések elkerülése érdekében.

A sövényünk frissítésénél viszonylag egyszerű dolgunk van — igyekezzünk megtartani a korábbi vonalakat, valamint ne ritkítsuk a növényeink alsó részét jobban a tetejénél.

A lényeg, hogy ha nem is tudjuk a metszést szakszerűen elvégezni, mindenképp vágjuk vissza a rossz irányban növő hajtásokat, ágakat. Minél erőteljesebben vágjuk vissza a növényeinket, annál intenzívebb, erősebb hajtást fogunk viszonzásul kapni.

Azokat a bokrokat, amelyek tavasszal virágoznak, inkább kíméljük. Ide tartozik a viráglonc, az aranyeső és a boglárkacserje is. Ügyeljünk a munka folyamán arra, hogy az összhang is szép legyen.

Lemosó permetezés

Itt most nem a mérgező, vegyszeres permetezésre gondolok, bár a kártevők miatt időnként arra is szükségünk lehet, hiszen az őszi és a téli időszak kedvezett nekik. A lemosó permetnél inkább a természetes anyagokat említeném, melyek parafinolajos termékek, és hatásosak a kártevők ellen. Ezzel a készítménnyel a teljes növényt permetezzük le, ezáltal a kéregrepedésekben és a rügyekben megbúvó pajzstetvekhez, levéltetvekhez, atkákhoz is elérhetünk, vékony, filmszerű bevonatot hozva létre. Ezt a fajta permetezést a rügyfakadás előtti időszakra időzítsük. A leghatásosabb a jól bevált bordói lé vagy mészkénlé, melynek alkalmazását két hét elteltével meg kell ismételni.

Az öntözőrendszer újraindítása

Érdemes ilyenkor időt szánni a szórófejek kalibrálására, hiszen ez meghatározza az egész éves működést. Ha a hideg idő beállta előtt víztelenítettük a rendszert, valószínűleg nem károsodtak az alkatrészek. A föld fölött levő szórófejeket, szelepaknákat azonban szükséges átvizsgálni, helyrehozni a lesüllyedéseket, cserélni az esetlegesen megrepedt részeket, kitisztítani a szórófejekben található szűrőket. Ezek után az öntözőrendszerünk már kiválóan alkalmas lesz a következő szezonra.

Minden bizonnyal vannak még ezeken a felsorolt munkálatokon kívül is teendők, hiszen a kert élő és lélegző, zöld közeg. Ha nem vagyunk biztosak a munkálatok elvégzésében, kérjük szakértő segítségét, ezáltal élvezni tudjuk a kertünket, mely minden évszakban más-más arcát mutatja nekünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..