home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Táskák a szecesszió jegyében
Szakáll Laura
2023.05.07.
LXXVIII. évf. 18. szám
Táskák a szecesszió jegyében

A táska mint az egyik leglényegesebb kiegészítő mindig fontos volt a hölgyek számára. A retikülök is a divattal együtt változnak, hiszen a legnagyobb divatházak is folyamatosan követik, sőt, diktálják a trendeket. Ma már változatos mintákkal és technikákkal készülnek a kisebb és nagyobb táskák, övtáskák, hátizsákok. Napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy egyedi táskát vásárolnak, mert ezzel kifejezhetik az ízlésüket, stílusukat, érdeklődési körüket, hobbijukat.

A mai divat mindenkinek kedvez, mert nem egysíkú, teret ad a változatosságnak. A környezettudatosság fontosságára is egyre több tervező irányítja rá a figyelmet, a természetes anyagok pedig előnyt élveznek.

A szabadkai Mészáros Mónika szecessziós táskák készítésébe kezdett. Különleges megoldást alkalmaz, a bőrt fával kombinálja, így dolgozza ki kézművesalkotásait. Nemrég úgy döntött, a közösségi oldalon is megmutatja a nyilvánosságnak a kézzel készített táskáit. Munkáit a MeMo táskák/torbe név alatt találják meg az érdeklődők.

* Beszéljünk a kezdetekről. Korábban is foglalkozott kézművességgel, varrással?

— Egészen kislány korom óta foglalkoztam kézimunkával. Tudok varrni kézzel, géppel, illetve kötni, horgolni a nagymamám tanított meg. A fatáskák ötlete is már régen megszületett bennem, csak bele kellett vágni. 2019-ben készítettem el az elsőt magamnak, mely egy nem mindennapi, alkalmi táska volt. Az emberek, főleg a nők felfigyeltek rá, dicsérték, kérdezték, hol vettem, de el kellett múlnia egy bizonyos időnek, amíg megért bennem az elhatározás, hogy ez igenis megvalósítható.

A szecesszió, a századforduló legdivatosabb építészeti és művészeti irányzata, az 1900-as évek elején Szabadkát is meghatározta. Ilyen motívumokkal díszített objektumok épültek, de a képzőművészetben, valamint az iparművészetben is láthatóak voltak ezek a stílusjegyek. A divatban szintén a szecesszió dominált az említett időszakban. Főbb stílusjegyei a növényi vagy a geometrikus minták, az élénk és hangsúlyos színvilág. Az ilyen stílusú épületeken a lágyabb, gömbölydedebb formák is megjelentek.

* Természetes anyagokkal dolgozik. Mi mindent használ, és milyen eszközök szükségesek a kivitelezéshez?

A táskák fából és bőrből készülnek, az alapanyagok felkutatása nem egyszerű. A faanyag beszerzése volt a legnehezebb, bőrt Újvidéken tudok venni, és rendelek az internetről kiegészítőket, például kapcsokat vagy ragasztót. Ami a szerszámokat illeti, néhány éles olló, szike, vonalzó szükséges. Nagyjából minden megtalálható volt itthon, egy régi, bőr varrására alkalmas varrógépet vettem, mely nagyon jól működik.

* Milyen fázisokon megy át a táska az ötlettől a megvalósításig?

— A táskának a végleges elkészüléséig sok fázison kell túlesnie, mint például a faelemek kivágása, többszöri lakkozása, a bőrminta kivágása, megvarrása. Persze ennek mindnek nagyon pontosnak kell lennie, különben a végén nem lesz jó az összeillesztés.

* Milyen méretekben és fazonokban készülnek a táskái?

— Egyelőre csak egy-két mérettel és mintával indultam, de tervben van több nagyság és minta is. Lehetséges, hogy lesznek férfi- és laptoptáskák is a kínálatomban. A bőr színével könnyen tudunk variálni, sokféle ízlés van, a fa viszont annyira szép, hogy azt nem szeretném befesteni. Azt hiszem, ennél maradok, megtartom a fafelületek eredeti, természetes színét.

* A szecesszió stílusjegyei felismerhetőek a munkáin. Miért döntött emellett?

— Ez egy nagyon egyedi motívum, mely a városunk építészetére jellemző. Az ötlet valójában a fiam javaslatára alakult így, aki az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatója. Ő sokat segít nekem az ötletelésben. A másik fiam, aki műszaki érdeklődésű, a méretezésben ad ötleteket, tehát van segítségem is, aminek nagyon örülök.

* Milyen volt a táskái fogadtatása a közösségi oldalon?

— Egyelőre nagy az érdeklődés, ami jólesik. Általában a nőket érdeklik a termékeim, és mindenféle korosztály képviselői jelentkeznek.

* Tervezi-e, hogy a kézművesrendezvényeken is bemutatkozik?

— Szeretnék megjelenni különféle eseményeken, kapcsolatot teremteni az emberekkel annak érdekében, hogy úgy tekintsenek a táskákra, mint műalkotásokra. Hiszen mindegyik egy kicsit más, szinte nincs két egyforma. A fényképen is szépet mutatnak, de kézbe fogni, megnézni az anyagot, az mégis más. A vásárlók most már itt, a mi környezetünkben is keresik az egyedi kézművestermékeket, szeretik a különleges dolgokat. 

* Hogyan éli meg a munkát, a táskák megtervezését, elkészítését?

— Nagyon sokáig kerestem egy olyan elfoglaltságot, amely kikapcsol. Amikor leülök táskát készíteni, elfeledkezem minden hétköznapi gondról, de még az időről is. Sokszor késő estig dolgozom egy-egy darabon.

Maga a szecesszió szó kivonulást, elkülönülést jelent. Arra utal, hogy 1897-ben Bécsben 49 művész kivonult a városi művészeti központból, és új művészeti irányzatot teremtett. A szecesszió fogalma elsőként az amerikai történelemben vált ismertté. Így nevezték a Konföderációs Államok kiválását, az ezzel kapcsolatos eszméket és azok terjesztőit.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..