home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Tartalmas nyári programok
Lajkó Szilvia
2016.08.15.
LXXI. évf. 32. szám
Tartalmas nyári programok

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége a népesedései és családgondozási cselekvési program részeként, illetve a más egyesületekkel és szervezetekkel kialakult együttműködések keretében rendezi meg a tervezett nyári programjait. Krizsán Vilmos, a szövetség elnöke elmondása szerint mintegy 500 gyermeknek, fiatalnak, illetve felnőttnek kínálnak szórakozási lehetőséget.

— A nyári programsorozatot június 26-án a péterrévei családi nappal kezdtük, melyre csaknem 200 részvevő érkezett Adáról, Moholról, Topolyáról, Kishegyesről és a magyarországi Csongrádról. A házigazdák különleges, közösségkovácsoló programokat szerveztek minden korosztály számára. Emellett a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség felkérésére részt vettünk a Határtalanul programban, és június 20-ától 25-éig 10 gyermek élvezhetett egy budapesti nyári tábort, mely lehetőséget adott ismerkedésre, a főváros nevezetességeinek megtekintésére, élményszerzésre.

A saját szervezésű táborok sorát Kishegyesen kezdték meg a VII. Családban és Közösségben Élni ifjúsági táborral. A Kátai Tanyán összesen 45 fiatal és 5 nevelő vendégeskedett. A majdnem egy hétig tartó program keretében a szabadkai Exspecto Mentálhigiénés Alapítvány központjába is elmentek, ahol egy drogprevenciós kiállítást tekintettek meg. Ellátogattak a kishegyesi Pékmúzeumba is, illetve megsüthették saját kürtőskalácsukat.

Július 16-án egy 30 fős 9 és 13 év közötti csoport utazhatott a vajdasági nagycsaládos egyesületekből, illetve kisebb közösségekből a fonyódligeti Erzsébet Táborba. Magyarország kormánya célul tűzte ki, hogy kedvezményes üdülési, pihenési lehetőséget nyújtson a szociális üdülési rendszer keretében. Határon túliak három éve vehetnek részt ebben a programban.

— Három 18 és 25 év közötti fiatal utazott el a szlovákiai Gombaszögi Nyári Táborba, melyet Gömörhorkán tartottak meg. Elsősorban kapcsolati háló kialakítására került sor, családpolitikáról, a családok jövőjéről beszélgettek a fiatalokkal, véleményt cseréltek, bemutatták a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetség Családlánc mozgalmát. A háromnapos rendezvény támogatója a Családlánc volt, és örülünk neki, hogy sikerült eljuttatni a fiatalokat ebbe a táborba is.

Közvetlenül a Gombaszögi Nyári Tábor után kezdődött a XII. Gyermektábor Horgoson július 18-a és 24-e között, a horgosi Fészek Nagycsaládosok Egyesülete szervezésében. Az idén Magyarországról és Ausztriából is érkeztek táborlakók, meg persze Horgosról és a környékbeli településekről is.

— Augusztus 1-jétől 5-éig 5 gyermek a ludasi táborban vehetett részt, melyet a Ludas Matyi ME szervezett. Környezetünk növény- és állatvilága, illetve a környezetvédelem kapcsán szakelőadók foglalkoztak a 6—13 éves gyerekekkel. A korábbi évek során kialakított együttműködésnek köszönhetően hívtak meg bennünket erre a rendezvényre — mondja Krizsán, majd hozzátette, hogy érdekes volt az augusztus 5-e és 7-e közötti esemény is Hegyfaluban, Sárvár közelében, az adai Aranykapu ME ugyanis egy közös nemzetközi pályázatot írt Hegyfaluval, és a találkozójukra meghívták a Vancsesz képviselőit is.

Augusztus 8-ától 14-éig 36 felnőtt személy Csongrádban tölt néhány napot, ami a csongrádiakkal való együttműködés által jöhet létre.

— Sokan kérték, hogy a felnőtteknek is nyújtsunk nyári kikapcsolódási lehetőséget, illetve hogy több napot tölthessenek el Csongrádon. A vendéglátó a Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete. A négynapos rendezvény legjelentősebb programja a Makk Marci-egészségnap, melyet a csongrádi fürdőben tartanak meg, és amelynek részese lehet a vajdasági felnőttcsapat — tette hozzá az elnök.

Hátravan a cserkésztábor (augusztus 15-étől), melyet azért szorgalmaznak, mert szeretnék, ha a cserkészmozgalom a Tisza mentén újra életre kelne.

Augusztus végére palacsintapartit terveznek a Tűzsziget nagycsaládos- egyesület szervezésében.

Ezzel érne véget a Vancsesz nyári programja, de a szervezők már augusztus közepétől az őszi programok elkészítésén dolgoznak majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..