home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tartalmas húsz nap
Tóth Tibor
2021.08.27.
LXXVI. évf. 34. szám
Tartalmas húsz nap

Július 12-e és augusztus 13-a között immár ötödik alkalommal rendezték meg a Napsütötte Nyári Tábort a zentagunarasi Tájházban. A táborban, mely húsz hétköznapon át — szerda kivételével — tartott, mintegy 25-30 négy és hét, valamint nyolc és tizennégy év közötti gyermek vett részt Csantavérről, Tornyosról, Topolyáról és Zentagunarasról.

A szervezők a foglalkozások széles skálájával készültek, így a nyári szünetet aktívan eltöltő gyerekek a többi közt vízfestékkel dolgoztak, fonálból játékokat készítettek, megismerkedtek a fazekasmesterséggel, akadálypályán küzdötték át magukat, tűzoltós és batyutáboros programokon vettek részt, belekóstoltak a cserkészetbe, kincset kerestek, gofrit sütöttek, sakkoztak, malmoztak, kártyáztak, dominóztak, kerékpároztak…

Kádár Krisztina fő szervező a tábor utolsó előtti napján tett látogatásunkkor elmondta: nagyon örül, hogy megszervezhették a lassan hagyományossá váló rendezvényt.

— A gyerekek nagyon szeretik a kézműves-foglalkozásokat is, de leginkább az akadálypályák és a különböző vizes játékok kötik le őket, amikor szabadon futkározhatnak, szaladgálhatnak. A munka két korosztályban folyt, a kisebbek, azaz a négy—hét évesek nem abban az ütemben dolgoznak ugyanis, mint a nagyobbak, de olyan foglalkozásokat is tartottunk, ahol mindkét csoport jelen volt. Népszerűnek bizonyult a fazekasmesterséggel való ismerkedés, amiben a magyarkanizsai Ózsvár Péter volt a segítségünkre. Az ügyes kezek alól kikerült alkotásokat, a vázákat, poharakat, agyagtálakat a gyerekek nagy örömmel vitték haza. Kardos Éva Jutka a gyöngyfűzés rejtelmeibe avatta be őket, Foki Alexandra pedig a játszótéren exatlonpályát alkotott, mely szintén nagy sikert aratott. Elégedettek vagyunk az ötödik alkalommal megszervezett táborral, hiszen a foglalkozásokba több civil szervezet, magánszemély és szülő is bekapcsolódott, így a feladatok egyenlő arányban oszlottak el. A következő évben — újdonságként — szeretnénk lovas fogattal lekocsikázni a Csík-érre, és a faluban néhány kört tenni, hiszen ez is lassan már eltűnik mindennapjainkból — mondta Krisztina. Ezután még hozzátette, hogy a gyerekek számára ingyenes tábort a Mag Hagyományápoló Egyesület, az Armida Nőszervezet, a Csipkerózsa kézművescsoport, a Fáklya Önkéntes Tűzoltó Egyesület és több magánszemély segítette, a támogatók közé pedig a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárságot, a Magyar Nemzeti Tanácsot, Topolya Község Önkormányzatát és Zentagunaras Helyi Közösségét sorolta.

A kilencéves Surányi Tamás örömmel számolt be élményeiről lapunknak.

— A foglalkozások közül a gofrisütés és -kóstolás tetszett leginkább, de a mai nap is kiváló, hiszen sakkozni tanulok, a malmozás viszont már jól megy. Az idén ez a harmadik napom, bízom benne, hogy jövőre több időt tudok itt tölteni. Sajnálom, hogy lassan vége a szünidőnek.

A másodikba induló Rózsa Viktóriának legjobban a tűzoltókkal közösen szervezett locsolkodás és az agyagozás tetszett.

— Agyagból vázát készítettem, melyet hazavittem. Nagyon jól éreztem magam, habár nem voltam itt mindennap, nemrég érkeztem haza ugyanis a tengerről. A gyerekek nagy részét már korábbról ismertem, de új ismeretségekre is szert tettem.

Az idei Napsütötte Nyári Tábor bezárta kapuit, ám a búcsú csak átmeneti, hiszen a tervek szerint a gyerekek jövőre is tartalmas napokat tölthetnek Zentagunarason.

(Tóth Tibor és a szervezők felvételei)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..