home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Társ-Suli társtalanoknak
Pap Ágota
2005.06.15.
LX. évf. 24. szám

A párkapcsolati tréning vezetői képzésének folytatására került sor a Keresztény Értelmiségi Kör és a Társ-Suli közös programja keretében a Domus Pacisban a közelmúltban. A Társ-Suli nem más, mint párkapcsolatra, családi életre felkészítő, hétvégi tréning középiskolások és egyetemi hallgatók számára....

A párkapcsolati tréning vezetői képzésének folytatására került sor a Keresztény Értelmiségi Kör és a Társ-Suli közös programja keretében a Domus Pacisban a közelmúltban. A Társ-Suli nem más, mint párkapcsolatra, családi életre felkészítő, hétvégi tréning középiskolások és egyetemi hallgatók számára.
Ennek társadalmi szükségességét abban látják, hogy iskolarendszerünk túlnyomórészt a pályaválasztásra és a szakmai ismeretek megszerzésére összpontosít, a párválasztásra, a párkapcsolatok megélésére viszont aránytalanul kis figyelmet fordít. A közös életre való nevelés kimerül a szexuális felvilágosítás biológiai és orvosi megközelítésében.
A tréning célja, hogy a résztvevők átfogóbb ismereteket szerezzenek a párkapcsolatról, a házasságról, a nemi szerepekről, a szexualitásról, a konfliktusokról, valamint hogy fejlődjön önismeretük, illetve a kapcsolatokban oly fontos kommunikációs és konfliktuskezelési képességük. Azaz, hogy kialakíthassák saját álláspontjukat, véleményt alkossanak, illetve ellen tudjanak állni azoknak a dolgoknak, amelyek az így kapott értékrendszeren kívül esnek.
A képzés során 13 témát érintenek előadásokkal, melyekhez kiscsoportos foglalkozások, táncok, játékok kapcsolódnak. Ez utóbbi keretében helyzetgyakorlatok, mentálhigiénés feladatok, játékok kapnak helyet, amelyek nagy szerepet játszanak az ismeretek elmélyítésében és az önismeret fejlesztésében. Feldolgozzák és elemzik a női és a férfiszerepeket, a kapcsolatok elemeit, az aszimmetrikus és laza párkapcsolatokat, a test és lélek egységét, a féltékenységet, a veszekedések és szakítás velejáróit stb.
A képzés vezetőit a Délmagyarországi Keresztény Munkásifjú Alapítvány képezte ki. A képzés 30 óra saját élményt, 30 óra önismereti, pedagógiai továbbképzést, valamint legalább 60 óra hospitálást foglal magában. Jelenleg hét régióban folyik vezetőképzés, amely közül Vajdaság az egyik.
A KÉK által szervezett vajdasági képzés trénerei, szakmai vezetői: Szászi Balázs és Szásziné Fehérváry Anikó, akik maguk is a házasság intézményében élnek, ezzel is adekvát mintát nyújtva. Őket faggattam a képzésről és az azzal járó felelősségről:
SZ. B.: - Ezt a párkapcsolati tréninget olyan fiataloknak ajánljuk, akik még nem találták meg párjukat, azaz a jegyesség előtt álló fiataloknak.
- Hogyan lehet ilyen edzőket képezni?
SZ. F. A.: - Elég tarka a módszerünk. Általános tréningmódszer is jelen van, amikor csoportokban ülünk és különböző technikákkal felszínre hozunk, témává teszünk dolgokat. Ezek lehetnek tesztek, drámajátékok, videofelvételek elemzése, kérdőívek, illetve előadások is elhangzanak. Az alaptréningen az összes vezető részt vesz, erre a saját élményű képzésre épül a következő hétvége, ami módszertani csoportdinamikai képzés.
- Mi kell ahhoz, hogy valaki vezetővé váljon?
SZ. B.: - A saját élmény és a módszertani hétvége. A kiképzettek először segítőként, majd segítő vezetőként dolgoznak a gyakorlott vezetők mellett.
- Minek nevezhetjük ezt: munkának vagy inkább hobbinak?
SZ. F. A.: - Jól látja, az én életemben ez valóban hobbi. Egyrészt, mert nem nagyon lehet belőle megélni, másrészt, mert valóban élvezem.
- Milyen felelőséggel jár ez?
SZ. F. A.: - Azt hiszem, egy általános emberbaráti felelősséggel, ami azért szakmailag meg van alapozva. De igazából olyan embereket várunk ide, akik valamilyen módon felelősséget éreznek a fiatalok neveléséért, és azért, hogy ugyanezek a fiatalok megtalálják helyüket ebben a kaotikus társadalomban.
SZ. B.: - Én is úgy látom, hogy azok jönnek ide, akik már eleve felelősséget vállalnak társaikért, amihez mi egy módszerspecifikus és egyéni megoldást adunk. Mi egy konkrét tréning vezetésére készítünk fel. Minden tréningmunkában a legfontosabb feladat a vezető személyisége, a módszer csak másodlagos.
- Ahhoz, hogy valakiből jó vezető válhasson, párkapcsolatban kell élnie?
SZ. B.: - Nem. Nagyon sok olyan fiatal vezetőnk van, akik csak szeretnének jó házasságban élni. Ennek a vágynak azért jelen kell lennie, illetve van egy elméleti alapunk is: a katolikus egyház álláspontját követjük. De az edzőktől nem várjuk el, hogy feltétlenül katolikusok legyenek, lehetnek más vallásúak vagy ateisták is, ha el tudják fogadni azt, hogy ezekben a kérdésekben a katolikus álláspont szerint tanítunk, segítünk.
- Miről szól egy jó házasság vagy párkapcsolat?
SZ. F. A.: - A bizalomról, az újrakezdésről, a folyamatos fejlődésről, annak a reményéről, hogy változhatok és megengedem, hogy a másik is változzon, sok-sok felhőtlen együtt töltött időről, arról is szól, hogy nem bezárkózva, hanem a világ felé nyitottan éljenek együtt. Arról, hogy egy csomó mindent el kell a másikban viselni, a mi elégedetlenségünket, unalmunkat, fájdalmainkat, magányainkat, amit nem a másikkal akarunk betöltetni. Ezekről, és persze az intimitásról, a szexualitásról, az úton levésről.
SZ. B.: - A hozott családi mintákról. És talán annak reményéről is, hogy ha beborul az ég, a felhők felett ,,mindig kék az ég'. Ha az ember ezt tudja, akkor tisztában van azzal, hogy nem másik erdőbe kell menni, másik tisztásra, hogy ezt a ,,tiszta eget' megtalálja, hanem ugyanazon a helyen is mód van rá, ahol addig is volt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..