home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Tarolt az Oppenheimer
Brasnyó Zoltán
2024.03.13.
LXXIX.. évf. 11. szám
Tarolt az Oppenheimer

Bejött a papírforma a 96. Oscar-gálán, az előzetes várakozásoknak megfelelően Christopher Nolan tizenhárom jelöléséből hetet váltott aranyszobrocskára.

Tarolt tehát az Oppenheimer, ráadásul a fiatal tehetség, a címszereplő Cillian Murphy is hazavihette első Oscarját az atombomba feltalálásának történetét feldolgozó életrajzi filmben nyújtott alakításáért. Egyébként ő az első ír színész az őshazából, aki aranyszobrot nyert. Nolan esetében is előjött a kérdés, hogy vajon az Oppenheimer minőségének tudható-e be az Oscar-áradat, vagy az eddig mellőzött Nolan teljes életművét tüntették ki. Most már azonban bizonyos, hogy a monumentális filmjeiről ismert Nolan ezúttal nemcsak a legjobb rendező, de a legjobb film díját is megkapta.


oscars.com

A legjobb férfi mellékszereplő kategóriában is egy „újonc” futott be, Robert Downey Jr., akinek már szintén régóta kijárt volna az akadémia elismerése, főleg úgy, hogy kétszer már jelölték korábban.

A legjobb nemzetközi film Jonathan Glazer cannes-i nagydíjas alkotása, az Érdekvédelmi terület lett, mely egyedi szemszögből dolgozza fel Auschwitz szörnyűségeit — ez a film egyébként a legjobb hang díját is megkapta. A legjobb dokumentumfilm a 20 nap Mariupolban, az ukrajnai háború borzalmait bemutató alkotás, a legjobb animációs film díjának pedig A fiú és a szürke gém alkotói örülhettek. Greta Gerwig Barbie-ja nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, már ami az Oscarokat illeti: nyolc díjra jelölték, ezekből csupán a legjobb eredeti betétdalért tüntették ki. A What Was I Made For Billie Eilish és Finneas O’Connell szerzeménye, azaz a két legfiatalabb előadó-dalszerzőé, akik két Oscar-díjat is bezsebelhettek, huszonkét és huszonhat évesen.

Ne feledkezzünk meg az újabb magyar sikerről sem, hiszen Mihalek Zsuzsa díszletberendező kapta az idén a díjat két kollégájával együtt, a Szegény párákért. Mihalek személyesen nem vett részt a gálán. A Szegény párák volt egyébként a másik ígéretes alkotás, Yorgos Lanthimos filmje végül négy Oscart kapott, és a legsikeresebb lett az Oppenheimer után. Emma Stone a legjobb női főszereplő, elhappolva a díjat Lily Gladstone-tól, a Golden Globe nyertesétől, aki a Megfojtott virágokban játszott, és ő lett volna az első indián származású nő, aki Oscart kapott volna.


oscars.com

A 96. Oscar-gála legjobb pillanata messzemenően az volt, amikor Ryan Gosling és Slash megjelentek a színpadon, hogy közösen adják elő az I’m Just Ken című számot. Frenetikus pillanata volt ez a gálának, melyet ezúttal is Jimmy Kimmelre bíztak, immáron negyedszer. Nem voltak botrányok, sőt ezúttal pofonok sem, de kétségkívül furcsa jelenet volt, amikor a pankrátor-színész John Cena pucéran jelent meg a színpadon, egy táblát maga előtt tartva: így akarta ugyanis átadni a legjobb jelmez díját. Ha botrányok nem is, furcsa jelenetek azért akadtak: Al Pacino laza eleganciával, sportcipőben jött be, ami magában még nem lett volna túl nagy szám, ám a veterán színészlegenda teljesen felrúgta a menetrendet, és ahelyett, hogy felolvasta volna a jelöltlistát, lazán belökte, hogy azt hiszi, az Oppenheimer lett a legjobb film az idén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..