home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tárogató, a magyar szabadság lelke
Fehér Márta
2023.03.16.
LXXVIII. évf. 11. szám
Tárogató, a magyar szabadság lelke

Ez a különleges, egyedi hangú hangszer hungarikum, értékét az adja, hogy a magyar függetlenségi harcok szimbólumaként nemzeti hangszerünkké válhatott. A Rákóczi-korszak nemzeti felszabadító mozgalmának kuruc hangszere később a két világháború közötti nemzetegyesítést célul kitűző időszak szimbolikus hangszerévé lett, melyet itthon Baráth László nyugalmazott zentai klarinétművész és zenetanár igyekszik népszerűsíteni.

Elmesélem, hogyan kerültem én klarinétosként a tárogató bűvkörébe. Egy ideig ugyebár Pécsen éltünk a családdal, sok barátunk van ott is, s összejöttem a pécsi tárogatóscsapattal, zenészekkel — volt egy nagyon régi, XIX. századi, javításra szoruló tárogatóm, s ők megvették. Én pedig rákérdeztem, van-e véletlenül egy jobb hangszerük annál. Szó szót követett, kaptam egy tárogatót, és szépen lassan becsúsztam az egyesületbe.


Szalai Attila felvéftele

A Rákóczi Tárogatóegyesület minden évben szervez találkozót a Kárpát-medencei tárogatósoknak. Baráth László is részt vesz az észak-magyarországi Szerencsen megtartott összejöveteleken.

— Az anyaországon kívül Felvidékről — Tótországból —, Erdélyből, a tárogató őshazájából érkeznek a legtöbben, és Kárpátaljáról, Ungvárról Schreiner Sándor családjával, egy remek barátunk, orgonaépítő-, -javítómester. Mindenki nagyon örült, hogy végre a Délvidék is képviselteti magát. Az egyesület ötévente szervez tárogatós-világtalálkozókat Vaján, ilyenkor számtalan országból érkeznek a tárogató művelői — németek, svájciak, új-zélandiak, kanadaiak.


Gergely József felvétele

Van, aki saját népzenéjét játssza rajta, van, aki dzsesszt, de a népi ihletésű zeneművektől kezdve kamaradarabok és zenekari versenyművek is megszólaltathatóak ezen a labilis intonációjú, nagyon sok gyakorlást és kísérletezést igénylő instrumentumon — összegzi beszélgetőtársam, a Délvidék egyetlen deklarált tárogatóművésze, aki a hangszer múltját is dióhéjba sűríti. — A tárogató a magyar történelem kísérője, a magyar lélek hangja. Azt mesélik, hogy Árpád vezérünk a tárogató hangjára lépte át a Vereckei-hágót. A reneszánsz idején Mátyás királyunk udvarában az igricek szólaltatták meg a különféle ünnepségeken, majd a Rákóczi-szabadságharc idején toborzó, harci hangszerré lett és a szabadságharc jelképévé vált. Ezután a győztes Habsburg-udvar a bűnös hangszert száműzte, összegyűjtötte és elégette, a tárogatósokat pedig akasztották.


A Baráth család archívumából

A hangszer majdnem a feledés homályába veszett. A XIX. század elején fedezték fel újra, akkor nagy kapun jött be a zeneirodalomba: Bihari János, a híres prímás rátalált néhány Rákóczi-dalra, és még a bandájába is bevette a tárogatót, eredeti, nyers hangszer formájában, majd a század kulturális forradalma hozta meg az úgynevezett reformtárogatót, a két kiváló hangszerépítőnek, Schuda Józsefnek és Stowasser Jánosnak köszönhetően egy modern, sajátos hangú hangszer lett — még Wagner is beemelte az egyik operájába, A walkürbe, amikor megszólal a könnyűlovasság, illetve Erkel a Bánk bánba. A XX. század eleji viharfelhők idején a szabadság szimbóluma ismét kegyvesztetté kényszeredett, majd Kodály Zoltán hozta újra vissza az 1930-as években, amikor még a Zeneakadémián is oktatták. A II. világháború után, a kommunizmus éveiben megint eltűnt, újra Kodály hozta vissza a forradalom után, majd 2014-ben hungarikummá nyilvánították. A fúvós hangszerek — oboa, fagott, klarinét, fuvola — mind henger alakú, mindenhol egyforma a furata, a tárogató pedig kúpszerű, keskenyebb a felső része, és egyre szélesedik — magyarázza. Az eredeti tárogatón nem voltak a mai ismert formán látható fényes billentyűk — mutatja, és hozzáteszi, klarinétmechanizmussal van felszerelve. Valamikor dupla nádas fúvókája volt, a XIX. században alakították át egyszeri visszacsapó náddá, ezzel a hang is erőteljesebb lett, miközben megmaradt a tárogató jól ismert szonorus (zengzetes), rapszodikus hangja, mely messzire hallatszik, és nem nagyon tűr maga mellett más hangszert, domináns, egy kissé önző hangszer. — Vidékünkön nem tájjellegű, nálunk a pengetős hangszerek, az asztali citerák, illetve a furulyák uralták a terepet évszázadokon át. Egyébként sem mondanám, hogy sokan művelik. Elsődleges feladatomnak tartom, hogy a tárogatót a vajdasági magyar közösségen belül is ismertté tegyem. Boldog vagyok, hogy van egy adai diákom, akinek sikerült hangszert is beszereznünk. Örömmel járom környékünket ezzel a csodálatos hangszerrel, a március 15-ei megemlékezések során Törökkanizsán és Keviben szólaltathattam meg a magyar szabadság lelkét. A legszívesebben Rákóczi-indulókat, Kossuth-nótákat, népzenét játszom rajta, s készítettem egy csokor megzenésített Petőfi-verset is, az is jól szól. A tárogatót nem lehet elhallgattatni!


A Baráth család archívumából

Lelkesen beszél a kecskeméti Gregus tárogatóskvartettről, és szó esik a Baján élő délvidéki, muzslyai származású, világhírű tárogatókészítő mesterről, Gregus Pali bácsiról, aki mérnökként e hangszer gyártásának szenteli az életét. Mesél a pécsi Borsós Istvánról, a Rákóczi Tárogatósegyesület egyik lelkéről, aki gyűjtésével, nyomtatványaival nagymértékben segíti a hangszer népszerűsítését. Baráth László azt is felidézi, hogy néhány éve Szól a tárogató a Délvidéken is! címmel egy nagyszabású zenei rendezvényt is életre hívott Zentán, ahol a tárogatómuzsika jeles képviselői szórakoztatták az érdeklődőket, jelenleg pedig azon munkálkodik, hogy a tárogató népszerűsítése érdekében Szabadkán szervezzen egy hasonló zenei élményt, és már készülnek a májusban megrendezendő pécsi, helyi tárogatóstalálkozóra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..