Tanulnak és tanítanak
Csermák Zoltán
2019.01.29.
LXXIV. évf. 4. szám
Tanulnak és tanítanak

Népzeneoktatói képzés Kárpátalján

A Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja szervezésében elindult a népzeneoktatói képzés. A huszonöt jelentkező a féléves kurzus tapasztalatait használhatja fel nyártól a fiatal zenészek oktatásában.

Januárban kezdődött Kárpátalján a hangszeroktatói pedagógusképzés, amely egyenes folytatása a 2018 szeptemberében indított néptánc-oktatói tanfolyamnak. A program szervezői, a kárpátaljai Hagyományok Háza Hálózat munkatársai egy korábbi kezdeményezés sikerére alapoztak: 2014-ben indult a Hagyományok Háza, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Pro Cultura Subkarpathika Társadalmi Szervezet ötéves népzene, néptánc, népi ének mesterképzése. A tanfolyam legfontosabb célja a repertoárbővítés volt, minden évben egy-egy tájegység anyagát dolgozták fel a résztvevők.

A szervezők – a Csoóri Sándor Alap programnak köszönhetően – konstatálták, hogy egyre több népzenei és néptáncos műhely alakul az országrészben, viszont e csoportok képzésére kevés a felkészült oktató. Jelen tanfolyamra a szervezők azok jelentkezését várták, akik már bizonyítottak a már említett ötéves mesterképzésen, vagy a klasszikus zene területén szerezték meg tudásukat, illetve akik már több éve játszanak táncházakban.

A meghirdetést élénk érdeklődés övezte. Mintegy huszonöten jelentkeztek a féléves kurzusra, amelynek tematikáját a váci Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola népzene-tanszak tanára, Blaskó Csaba állította össze.

A hallgatók május végéig öt alkalommal találkoznak Péterfalván, a tanfolyamnak helyet adó református líceumban, a félévet a már hagyományos népzenei táborban zárják le. Az elképzelések szerint június végéig áll össze az a tananyag, amely a végzett pedagógusok további munkáját segítheti. Jelen képzésen vonósok, hegedűsök, brácsások, bőgősök, klarinétosok, tárogatósok, harmonikások bővíthetik tudásukat, az igény szerint ősszel a képzés citerával és cimbalommal egészülhet ki. Az itt végző pedagógusok a megszerzett tapasztalataikat számos helyen kamatoztathatják, például az Ungvári Művészeti Iskola is nyitott egy népzenei szak beindítására.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Oktatás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..