home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Tanulmányi út a középiskolásoknak
Kovács Laura
2023.05.20.
LXXVIII. évf. 20. szám
Tanulmányi út a középiskolásoknak

A Magyar Nemzeti Tanács egynapos tanulmányi utat szervezett harmadikos középiskolás tanulók számára. Ennek keretében a diákok meglátogatták a szabadkai és az újvidéki egyetemei karokat és főiskolákat.

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskolában a hivatalos megnyitón dr. Fürstner Igor, az intézmény igazgatója, Varjú Potrebity Tatjana, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagja és dr. Gogolák László, az MNT Oktatási Bizottságának tagja köszöntötte a diákokat. Szabadkára 41 fiatal érkezett, hogy megtekintse a felsőoktatási intézményeket.

Ezt a programot 2016 óta szervezik meg, viszont a járványhelyzet miatt 2020-ban és 2021-ben elmaradt.

— Két helyszínen, Szabadkán és Újvidéken, párhuzamosan zajlik a rendezvény. Az Újvidéki Egyetem Rektorátusának amfiteátrumában fogadták a tanulókat, míg Szabadkán a műszaki szakfőiskolában történik a hivatalos megnyitó. A Szabadkára érkező diákok megtekinthetik a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, a Közgazdasági Kar, az Építészmérnöki Kar, a Műszaki Szakfőiskola, az Óvó- és Edzőképző Szakfőiskola, valamint a Gazdasági Akadémia Egyetem Gazdasági és Igazságügyi Jogi Kar szabadkai tagozatát. Fő célunk, hogy tájékoztassuk őket a szülőföldön való továbbtanulás lehetőségeiről és előnyeiről, valamint a Magyar Nemzeti Tanács komplex ösztöndíjprogramjáról, illetve hogy minél több fiatal maradjon a szülőföldjén — ismertette a programot Varjú Potrebity Tatjana, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagja.
Ezenkívül a harmadikos diákoknak júliusban szerb nyelvi képzést, illetve az ősszel az Eduexpót szervezik meg. A negyedikeseknek pedig felsőoktatási tájékoztató füzetet készítenek, melyet a Vajdasági Magyar Diákszövetséggel együtt továbbítanak minden vajdasági középiskolába.

Dr. Fürstner Igor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója elmondta, fontosnak tartják, hogy a diákok megtudják, milyen továbbtanulási lehetőségeik vannak Vajdaságban, azon belül is Szabadkán.

— A megnyitó után bemutatjuk a mi intézményünket, és elmeséljük, milyenek a lehetőségek. Ha hozzánk jelentkeznek, a gyerekek lehetnek gépészmérnökök, villamosmérnökök, informatikusok, mechatronikusok, illetve mérnöki menedzserek. Előnye ennek a főiskolának, hogy mi egy nagy egyetemhez képest viszonylag kisebb intézmény vagyunk, többnyire 200 hallgatóval dolgozunk. Ez egy olyan szám, ahol a hallgatók és az oktatók is úgy érzik magukat, mint egy család. Minden hallgatóval közvetlenül tudunk beszélni, ha valakinek van valami problémája. Az utóbbi években olyan fejlesztéseket vittünk végbe, amelyekkel az oktatás minőségét is egy magasabb, európai szintre hoztuk. A másik nagyon fontos dolog, hogy jelenleg az ipar igényt tart mérnökökre, és mindenki, aki a szakmában szeretne tovább dolgozni, ezt meg tudja tenni, amikor befejezi a főiskolát — hangsúlyozta az igazgató.

Újvidékre a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében 115 harmadik osztályos középiskolás diák látogatott el. A jelenlévőkhöz Námesztovszki Zsolt, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke és Zoran Milošević tartományi felsőoktatási titkár szólt.

Fényképezte: Kovács Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..