home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tanulj velünk, és vigyél haza egy varázsigét
Tóth Lívia
2020.07.25.
LXXV. évf. 30. szám
Tanulj velünk, és vigyél haza egy varázsigét

Ötnapos, logopédiai foglalkozásra, NILD tanulási terápiára és mozgásfejlesztésre épülő tábort tartottak Csókán a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában. A Tanulj velünk! elnevezésű eseményre négy—hét éves korú óvodás és 1—4. osztályos iskolás gyermekek jelentkezhettek.

A két szakképzett oktató 8 és 14 óra között hat óvodás- és tíz iskoláskorú gyermekkel dolgozott, akit több településről hoztak a szülők, nagyszülők a napi foglalkozásra. A kisebbek az Őzike, a nagyobbak a Nyuszi csoportban tevékenykedtek, valamint az iskolásokat további két csoportra osztották.  


Síposné Zubrecki Zsuzsanna és Pozsár Süveg Karolina (Sípos Gábor felvételei)

A csókai Pozsár Süveg Karolina 2009-ben fejezte be Szegeden a gyógypedagógiai és tanítóképző főiskolát, 2020-ban pedig az MNT jóvoltából szervezett képzésen logopédiai képesítést szerzett. A háromgyermekes anyuka bízik benne, hogy a szülési szabadság után sikerül óvodában vagy általános iskolában logopédusként elhelyezkednie.

A szintén csókai, de Budapesten élő Síposné Zubrecki Zsuzsanna alapdiplomája ugyancsak tanító és gyógypedagógus, emellett számos továbbképzésen vett részt — beszédpercepció, NILD-terápia, hallástréning, stb. —, mint mondta, a két gyermeke mellett, vagy éppen értük. A járvány miatt az utóbbi hónapokban online oktatott, a fejlesztőház is bezárt, ahol szintén dolgozott, és a nyári táborait is le kellett mondania. Nagyon örül, hogy a szülőhelyén megvalósulhatott a tervezett program, mert régi vágya volt, hogy itthon is bemutassa és alkalmazza a tanult fejlesztő módszereket. Illetve ez közös elképzelés volt, hiszen Karolinával nemcsak régi ismerősök, hanem barátnők is. A tábor ötlete egy összeülős, barátkozós, játszós beszélgetésen született meg. A két fiatal hölgy úgy gondolta, felkínálnak egy olyan nyári programot, amilyen Csókán még nem volt, aztán meglátják, van-e értelme, lesznek-e jelentkezők. Nagy örömükre a szülők jól fogadták a kezdeményezést, a gyermekek kiválóan érezték magukat, szívesen vettek részt a foglalkozásokon, és gyakran kevésnek bizonyult a napi négy óra.

— Nem tudok hangfejlesztést végezni, mert nagyobb csoportban dolgozunk, és a behatóbb munkához előzetes felmérések is szükségesek volnának, ezért én azokat a feladatokat, gyakorlatokat vettem alapul, amelyek a logopédiai terápiára épülnek. Ha látom, hogy a gyermeknek vannak hanghibái, természetesen jelzem a szülőnek, hogy keressen fel szakembert. Játékosan, megfelelő feladatok elvégzésével fejlesztettük a finommotorikát, a nagy mozgásokat, a szem-kéz koordinációt, a ritmusérzéket, és nálam a mese is jelen van, mely az aktív szókincs alkalmazásában, bővítésében segít — mondta Karolina.

— A NILD tanulási terápiát alkalmazom, mellyel tanulási részképességeket tudunk fejleszteni. Az írásos és a munkamemória részt ötvözzük, homloklebeny-feladatokat veszünk, azaz mondókázunk, közben pedig mozgásokat végzünk. Minden játék után egy pici részt videóra veszek, melyet este a zárt Facebook-csoportunkban a szülőknek is elküldünk, így ők is látják, mit csinálnak a gyerekek. Óráimon a tanulási terápia GMP-technikákkal egészül ki, a dr. Gósy Mária-féle beszédpercepciós terápia feladataival. Ezekkel a módszerekkel szép eredményeket lehet elérni, persze nem öt nap, hanem huzamosabb idő alatt. A mozgásfejlesztő órákat igyekeztünk a szabadban tartani, és nagyon ügyeltünk a foglalkozások utáni kézmosásra, -fertőtlenítésre — hallottam Zsuzsannától.

Karolina és Zsuzsanna hangsúlyozták, mivel mindketten gyógypedagógusok, nagyon fontos számukra az érzékenyítés, melybe jó lenne a gyerekeket is mielőbb bekapcsolni. Éppen ezért mindennap feldolgoztak egy mesét, melyben olyan gyermek is szerepelt, aki egy picit más, mint a többiek, például hallássérült kisfiú vagy vak kislány.

Egy füzetbe mindennap beleírták, aznap milyen feladatok voltak, illetve hogy a gyermekek hogyan teljesítettek, javaslatként pedig jelezték, kinél melyik területtel kellene többet foglalkozni. Fejlesztő feladatokat tartalmazó ajándékot is készítettek mindenkinek.

A szülők tudatosan hozták a gyermekeket, és folyamatosan kérdezgették, mi lesz a tábor után, hiszen ők is tudják, hogy ennyi idő alatt az oktatók nem tehetnek csodát. Karolina és Zsuzsanna hosszú távra terveznek, mindenképp folytatni szeretnék Csókán ezt a tevékenységet. Remélik, jövőre sikerül támogatókat szerezniük, és kéthetesre hosszabbíthatják a tábort. Az idén a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület segítette őket a termet és az uzsonnát illetően, amit ezúton is köszönnek.

Végezetül az is elhangzott, hogy a résztvevők mindennap hazavisznek egy vicces varázsigét. Az egyik ilyen a mikaramaki volt, melyből azt kellett megfejteniük, milyen állat bújt el benne.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..