home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tanulj és szórakozz a nyáron is! (2.)
Szerda Zsófi
2018.06.27.
LXXIII. évf. 25. szám
Tanulj és szórakozz a nyáron is! (2.)

A malmok útján — nyári táborok Oromon

Az oromi malom mellett nemcsak fesztivált, hanem művészeti alkotótáborokat is tartanak. Nyáron Orom lesz Vajdaság közepe. Az idei művészeti táborok ingyenesek — köszönhetően a Malmok Útja projektumnak, Orom Helyi Közösségnek és az Interreg—IPA CBC Magyarország—Szerbia program társfinanszírozásának. Csemegézzetek! Jelentkezni június 30-áig lehet CV és motivációs levél küldésével.
 

GYEREKEKNEK: Tisza Menti Gyermek-filharmónia nyári tábor, 2018
Orom nyáron minden korosztálynak tökéletes programot kínál. Azok a gyermekek, akiket érdekel a közös zenélés, s alapszinten már játszanak valamilyen hangszeren, vagy pedig tanulnak és tanulnának, fejlődnének, ne hagyják ki augusztus 14-e és 18-a között a Tisza Menti Gyermek-filharmónia tábort.

Helyszín: Vadászház, Orom.

Részvételi díj: 50 EUR (6000 RSD vagy 16 000 HUF), mely teljes ellátást foglal magában.

Jelentkezni a contrabassus@gmail.com e-mail-címen lehet június 30-áig.
A tábor vezetői pedig a következő neves zenészek lesznek: Csányi Zoltán, Farkas Béla, Lévai István, Mezei Szilárd, Ábrahám Máté. A tábor alatt létrehozott, megkomponált koncertet a Malomfesztivál Nagyszínpadán mutatják be. Közös zene, improvizáció, móka.

 

MALMOK ÚTJA — ALKOTÓTÁBOROK, 2018
(fotó, film, színészet, zene, irodalom)
2018. augusztus 10—16.

Az idén is folytatódnak az oromi nyári művészeti táborok. S ami a legjobb, az ideiek ingyenesek!

Jelentkezni e-mailben lehet. Egy maximum egyoldalas motivációs levelet és egy önéletrajzot (CV-t) várunk tőletek. Túljelentkezés esetén a táborok vezetői döntik el az önéletrajzok és motivációs levelek alapján, hogy kik vehetnek részt a programokon.

 

FILM — Malmok Útja — Csináljunk filmet!
Táborvezetők: K. Kovács Ákos operatőr, rendező, Tóth Levente operatőr
Arra teszünk kísérletet, hogy alig egy hét alatt a nincs semmi ötletemből eljussunk oda, hogy van egy kész filmünk. Kiaknázzuk az Orom és a malom nyújtotta lehetőségeket, tereket, fényviszonyokat, történeteket, hagyományokat. A helyszínből dolgozunk, és közben megtanuljuk a filmkészítés alapjait, forgatókönyvet írunk, forgatunk, játszunk, majd az utómunka végeztével együtt izguljuk végig a premiert. Csodálatos környezet, szerelmek, barátságok, beszélgetések, fontos szakmai kapcsolatok. Mi már nagyon várjuk, gyertek!

Létszám: maximum 15 fő.

Korcsoport: 16—35 év.

 

ZENE

Táborvezetők: Brestyánszki Bernadett és Brestyánszki Dína
A műhely alatt különféle zenei stílusokat ötvözünk, például jazzt, etnót és szabad improvizációt. Ragadj ki a zsebedből egy zenei motívumot, gondolatot, mely a sajátod! Majd együtt tesszük egy absztrakt kontextusba, akár ötvözve mások ötletével. Az improvizáció folyamán a felszabadulás, önmagunk felfedezése, a kreatív csapatmunka a cél. Szabad improvizáció, zenei stílusok fúziója, alkotói szabadság.

Létszám: 10 fő.

Korcsoport: minimum 16 év, felső korhatár nincs.

 

FOTÓ — Mill’s Route — Find your own route through the lense

Táborvezető: Michael Bowring fotós

Az idei fotóstáborban ez előző évekhez hasonlóan a legnagyobb hangsúlyt a saját ötletek kidolgozására helyezzük. Foglalkoztok majd a kompozícióval, a fény és az árnyék viszonyával, Michael vezetésével belekukkanthattok a dokumentarista fotózás, illetve a street photography, azaz az utcai fotózás rejtelmeibe. A tábor során egyéni és csoportos feladatokat is kaptok majd, s az is lehet, hogy néha korán kell majd kelni, hiszen minden fotós tudja, hogy a fények hajnalban a legpuhábbak és a legszebbek. Az öt nap alatt körüljárjátok a malmot, közeledtek hozzá, és eltávolodtok tőle, megkeresitek a saját szélmalmotokat, akár harcoltok vele, mint Don Quijote, akár gondolatot őröltök benne, s arra is lesz lehetőség, hogy korábbi munkáitokról egy szakértővel beszélgessetek (tehát az idén is lesz portfolio review), hiszen a kritikából tanulhattok legtöbbet. A fényképezés csak egy keret, a gondolkodásmód és a komponálás a tartalom. 

Létszám: maximum 12 fő.

Korcsoport: minimum 16 év, felső korhatár nincs.

Fontos: alapszintű angolnyelv-tudás szükséges!

 

SZINÉSZET — 3in1 workshop
Táborvezetők: Kucsov Borisz, Mészáros Gábor és Nagyabonyi Emese színészek

Három csoportvezető, három különböző stílus, látásmód, forma, munkamódszer. A workshop részvevőinek lehetőségük lesz különféle színházi eszközök által belekóstolni a színjátszás örömeibe, nehézségeibe és szépségeibe. Mondani, elgondolkodtatni vagy szórakoztatni? Esetleg mindhárom? Nyitott, befogadó és pozitív hozzáállással, kísérleti jellegű és improvizáción is alapuló munkával szeretnénk veletek együtt bebizonyítani, hogy a színház nem csak egyféle lehet.
Végcélunk egy instant színházi előadás elkészítése, melyet a csaknem egyhetes együttlét alatt megszülető etűdökből, közös gyakorlatokból állítunk össze. Közösen! Ti lesztek az instant kávé, mi pedig a forró víz! Gyertek!

A részvevők életkora: minimum 16 év, felső korhatár nincs.
Létszám: 20.

 

IRODALOM — Oromitológiák — A Híd Kör Egyesület irodalmi műhelye
Táborvezető: Oláh Tamás dramaturg, költő

A téma az utcán hever. Például egy valószerűtlenül hosszú, oromi utcán. Néha bekígyózik az alföldi udvarokba. Beúszik a falusi házak szobáiba a nyitott konyhaablakon át. Csomagokkal várakozik a vasútállomáson. Bevackol a szélmalom legfelsőbb emeletére, a hatalmas fogaskerekek közé. Már csak meg kell írni. Írjuk meg magunknak a falut! És írjuk bele magunkat is! Oromot mesés alakok lakják, Orom egy krimi tetthelye, Oromon épp alieninvázió zajlik. Orom borzongató és csodálatos dolgok helyszíne. Orom a próza, Orom a költészet, Orom a dráma, Orom a slam poetry. A téma úgyis mindig mi vagyunk. Mi otthon, mi itthon. Fedezzük fel úgy a falut, hogy megírjuk magunknak!
Tollforgató fiatalok jelentkezését várjuk a Híd Kör Egyesület irodalmi workshopjára. Gondolkodjunk és alkossunk együtt! — műfaji és műnemi megkötések nélkül. Középpontban a szövegalkotás és -elemzés, a kreatív írás fejlesztése. Az egyhetes tábor alatt találkozhatsz kortárs vajdasági írókkal, költőkkel, előadásokat hallgathatsz irodalomról és kritikaírásról, és részt vehetsz az egynapos slam poetry workshopon is a Slam Poetry Vajdaság jóvoltából. Jelentkezni három saját szöveggel és rövid bemutatkozással lehet a hidkor.ujvidek@gmail.com e-mail-címen. Ha csak az egynapos slam poetry workshopra jelentkeznél, egy szöveget és rövid bemutatkozást várunk tőled.

Létszám: maximum 15 fő, korosztály: 16—25 év.
Előadók: Berényi Emőke kritikus, Patócs László kritikus, Baranyai Barna slammer, Gömöri Eszter slammer, Tékiss Tamás író, slammer, valamint mások.

Kísérőprogramok: ismerkedős játékok (zene és irodalom Kollár-Klementz Lászlóval), dalszerző-mesterkurzus (beszélgetés, zene és tánc Csorba Lócival), Kanzoli (a Látókép Ensemble dokumentumfilmje), koncertek, valamint Cserna Szabó Andrással is találkozunk. Hogy mi „sül” ki belőle, az legyen meglepetés, táncolnak nekünk/velünk a Mázlisták, éjjeli mozi a Malomban... A kísérőprogramok listája pedig csak bővülni fog!

Jelentkezés e-mailben: desiresofi@gmail.com, orom@kanjiza.rs — mindkettőre küldjétek.
Jelentkezési határidő: június 30-a. A jelentkezés mellé csatoljatok egy rövid önéletrajzot, azaz CV-t, továbbá egy motivációs levelet is (miért jönnétek, mit szeretnétek megtanulni, mi érdekel benneteket).

Nyilvános munkabemutatók: 2018. augusztus 16-án a Malomnál.
Hozz magaddal: sátrat, matracot, takarót, meleg ruhát, vízálló cipőt, saját étkészletet, próbaruhát, jókedvet, véleményt.
Étkezés: napi két meleg étel, valamint egy hidegebb reggeli sok zöldséggel és gyümölccsel. Ne hagyd otthon az étkészletedet, mosogatni is tudni kell!
Szállás: sátorban.
Helyszín: Orom, az öreg malom mellett.

Ez a programterv az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg a Interreg—IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország—Szerbia által. A tartalmáért teljes mértékben Orom Helyi Közösség vállalja a felelősséget, és semmilyen körülmények között sem tekinthető az Európai Unió és/vagy a programot irányító hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..