home 2024. július 18., Frigyes napja
Online előfizetés
Tankó Anna Országos Tojásdíszítő Pályázat
2024.02.05.
LXXIX. évf. 5. szám
Tankó Anna Országos Tojásdíszítő Pályázat

A Tojásdíszítők Egyesülete fennállásának tíz éves jubileuma alkalmából első alkalommal hirdet a szakterületen is egyedülálló, országhatárokon is átívelő, tematikus tojásdíszítő pályázatot, amelynek célja a Kárpát-medence és Moldva húsvéti hagyományainak megismertetése, népszerűsítése. Tankó Anna gyimesközéploki származású tojásíró asszony, az  egyesület  alapító tagja, ezért a pályázat az ő emléke előtt is tiszteleg. Jelen pályázati kiírás hosszútávú célja egy tematikus biennálé megrendezése. A pályázat fővédnöke a Hagyományok Háza.

A pályázati felhívásra beküldött alkotások közül a szakmai zsűri által erre javasolt, színvonalas és példaértékű munkák kiállításra kerülnek, a legkiemelkedőbb művek alkotói pedig díjazásban is részesülnek. A Tankó Anna fődíj nem más mint egy karcolt-faragott, tulipános íróka! Ezen kívül egyéni és közösségi kategóriákban, korosztályonkénti csoportosításban, hivatásszerűen alkotó és műkedvelői bontásban kerülnek díjazásra a pályaművek.  Neves alkotók által készített szignált hímestojások, tojásdíszítő eszközcsomagok, könyvutalványok, múzeumi belépőjegyek, tojásdíszítő műhelymunkákra meghívók és még sok meglepetés talál majd gazdára.

A pályázat címe: Hímeseknek tulipán kertje


A fotón Tankó Anna gyimesi írott hímesei láthatók (forrás: hagyomanyokhaza.hu)

Mi a pályázat témája?

Olyan kifújt tyúktojásokkal vagy lúdtojásokkal lehet nevezni, amelyek hagyományos technikákkal (viaszírás, karcolás, berzselés, fémrátétes technikák, szalmarátét, gyöngyfűzött tojás) készültek és a tulipán motívumot jelenítik meg. Gazdag népművészeti örökségünk egyik kedvelt ornamentikája a tulipán, rendkívül sokféle változatban megtalálható a különböző tájegységek díszítménykincsében. Ezek felhasználásával, akár újratervezett hímestojások is születhetnek.

Ki pályázhat?

A pályázat nyilvános, egyénileg és csoportosan is lehet pályamunkákat benyújtani, hivatásszerűen alkotó és műkedvelő pályázók jelentkezését egyaránt várjuk! A pályázat abban a tekintetben is egyedülálló, hogy már általános iskolás kortól várjuk a tojásdíszítő alkotók jelentkezését, felső korhatár nélkül.

Hány darab alkotással lehet pályázni?

Mint egyéni mind közösségi kategóriában 1-9 db hímestojást lehet benyújtani.


Kiindulási segédletként használható források:

Az aszakkor.hu weboldalon, egyesületünk tagjai és neves tojásdíszítők által forgatott filmfelvétek: A tojásfestés táji sajátosságai, A tojásdíszítés technikái, és Tojásfestés gyerekeknek témaközökben mindösszesen 60db oktatófilm érhető el.

Irodalom:

Györgyi Erzsébet: A tojáshímzés díszítménykincse. Néprajzi Értesítő, 1974. (56. évf.). 5-85. Ektronikusan díjmentesen letölthető: http://real-j.mtak.hu/17652/

A pályázati regisztráció ideje: 2024. február 10. 23:59

A pályázati regisztráció csak online módon lehetséges az alábbi linket: ITT

 

A pályaművek szállításáról a pályázók gondoskodnak.

A pályaművek leadási határideje és helyszíne, személyesen: 2024. február 17. szombat, 10-16 óráig, Hagyományok Háza, Borbély Jolán terem, 1011 Budapest, Corvin tér 8., I. emelet

Aki nem tudja személyesen elszállítani a fenti időpontban a tárgyakat, postán is feladhatja február 16-ig beérkezően a csomagot erre a címre: Berkovics Emőke, 8353 Zalaszántó, Parraghegy 17., tojasdiszitok.egyesulete@gmail.com, tel.: 06-30-461-2145

A pályázaton nevezési díj nincs.

Egyéb információ kérhető: tojasdiszitok.egyesulete@gmail.com
 

Az eredményhirdetés, és a díjátadóval egybekötött ünnepélyes kiállításmegnyitó időpontja és helyszíne:

2024. március 2. szombat 11 óra, Hagyományok Háza, Átrium

A kiállítás a Hagyományok Háza nyitvatartási idejében díjmentesen látogatható lesz.

A kiállítás zárása és egyben a tárgyak visszaadási ideje személyesen: Hagyományok Háza, 2024. április 13. (szombat) 10-16 óráig

Egyéb információk:

1.  A pályázók a jelentkezési lap beadásával hozzájárulnak ahhoz, hogy a fénykép és video felvételek készülhetnek, amelyeket jogosult a Hagyományok Háza és a Tojásdíszítők Egyesülete marketing- és promóciós célra, felhasználni, valamint archiválni.

2.  A pályázó a jelentkezési lap beadásával hozzájárul ahhoz, hogy a beküldött pályamunkákat a bizottság erre a célra kiválassza, hogy azok kiállításra kerülhessenek.

3. A jelentkezési lap beküldésével a pályázó elfogadja a jelen pályázati felhívás tartalmát, ezen belül elfogadja a részvételi feltételeket, emellett hozzájárul személyes adatainak a következő célok érdekében történő kezeléséhez: a megadott adatokat a Hagyományok Háza és a Tojásdíszítők Egyesülete a pályázat elbíráláshoz, a nyertesek tájékoztatásához és a nyertesek nevének saját weboldalán történő feltüntetéséhez. A pályázatot beküldő tudomásul veszi, hogy személyes adatai kezelésének egyéb feltételeit a Hagyományok Háza erre vonatkozó Adatkezelési Tájékoztatója tartalmazza.

 

A pályázat fővédnöke:

Hagyományok Háza

A pályázat támogatói:

Civilis Egyesület

Népművészeti Egyesületek Szövetsége

Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..