home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Tanítás koronavírus idején
Zséli Ágnes
2020.09.22.
LXXV. évf. 38. szám
Tanítás koronavírus idején

Szigorú óvintézkedések közepette kezdték meg a tanévet a 491 diákot számláló, törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskolában. A minisztérium által kidolgozott modellek közül a bánáti falu szakemberei egy kicsit másként, de mégis a rendes tanítás mellett döntöttek. 

Az alsósok délelőtt, a felsős diákok pedig délután járnak iskolába. A 15 főnél népesebb tagozatokat két csoportra osztották. A tanulóknak a védőmaszk viseletén túl az előírt távolságtartás is kötelező. Ezt a kis elsősök is szigorúan betartják, akikkel minderről az iskolakezdés előtt a szülők is beszélgettek. 
Az első osztályos Nagy Noémi, csakúgy mint osztálytársa, Farkas Máté, megjegyezte, hogy a kis csapatban különféle színű maszkok vannak, hiszen mindenkié egyedi. Pakai Lóránt azt is elmesélte, hogy a piros maszkján egy kosárlabda ékeskedik, mivel szeret kosarazni. Nagy Noémi édesanyja, Melinda elmondta, izgultak az iskolakezdés előtt, hiszen az új körülményekkel is szembesülniük kellett. A kislányuk szerencsére örömmel jár iskolába. 
Samu Erika, az elsősök osztálytanítója ismertette, hogy a tanintézményük a két időzónás tantermi oktatási modellt alkalmazza.
— Az idei szeptember 1-jén 10 magyar ajkú elsős lépte át a tudás házának küszöbét, ők igazán aranyosak, értelmesek, és mondhatom, hogy a munka zökkenőmentesen halad. Egyébként hozzám közelebb áll a tantermi tanítás, mely különösen az elsősök esetében van jelentős hatással az oktatási-nevelési munka sikerességére. Az idei iskolaév eltér az előzőektől, ezért rendkívül fontos a kollégákkal, a szakszolgálattal, a szülőkkel és nem utolsósorban a kis elsőseimmel való szoros együttműködés, valamint az idejében történő tájékoztatás — hallottuk a tanítónőtől.
Biljana Banjac iskolaigazgató megjegyezte, különösen odafigyelnek a rendszeres fertőtlenítésre. 

— A nagyszünetben, a váltások között, a tanítás után mindent fertőtlenítünk. A segédmunkások felmossák a padlókat, áttörlik az asztalokat, székeket, és ki is szellőztetnek. Iskolánkban kötelező a védőmaszk viselése a tanulóknak, a tanároknak és a többi alkalmazottnak. Az uzsonnázás alkalmával az ebédlőben egyidejűleg nincs túl sok diák, hiszen két csoportban járnak iskolába, az alsósok és a felsősök egyaránt. A nagyobb diákoknál ez egy kicsit másként történik, mert az A csoport hétfőn, szerdán és pénteken, míg a B csoport kedden és csütörtökön jár be. A tanítási órák teljes egészében megvalósulnak, hiszen naponta hat órájuk is van. A csoportok hetente váltakoznak, azért, hogy a gyerekek ne maradjanak le a tantárgyak elsajátításáról. Az időzónás tanítási modellről a szakcsoportunk hozott döntést, s a szülői tanács is jóváhagyta. A rendes tanítás mellett diákjaink távoktatásban is tanulnak, mindemellett pedig a tavasszal jól bevált Google Tantermet is alkalmazzuk. Tíz szülő úgy döntött, hogy csemetéje kizárólag online módszerrel tanuljon, ez is zökkenőmentes, de az osztályozás kizárólag a tanintézményben végezhető majd el. A tanároknak az önkormányzat, a diákoknak pedig Törökbecse Helyi Közössége ingyenes védőmaszkokról gondoskodik. Mindemellett pedig szeptemberben egy helyi magánvállalkozó több száz védőeszközt adományoz, amiért igazán hálásak vagyunk. Az első és a második osztályos kicsiket felölelő napközink is két csoportban, reggel 7 órától 13 óráig fogadja a gyerekeket. Mindez nem könnyű kihívás, hiszen az új járványhelyzettel kapcsolatosan nincs többéves tapasztalatunk, de a szülőknek azt üzenném, hogy legyenek nyugodtak, mert iskolánkban szigorúan betartjuk az egészségügyi előírásokat. 

Az idei tanévben a törökbecsei Miloje Čiplić Általános Iskolában a 491 tanuló közül 118-an magyar anyanyelvűek. 

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..