home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tanévnyitás Bezdánban és Bácskertesen
F. C. ZS.
2015.09.06.
LXX. évf. 35. szám
Tanévnyitás Bezdánban és Bácskertesen

Ünnepélyes keret közt tartotta meg tanévnyitóját a bezdáni Testvériség-Egység és a bácskertesi József Attila Általános Iskola. Az idén a nyugat-bácskai szórványban ebbe a két tanintézményébe látogatott el Magyarország kormányának képviseletében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság osztályvezetője, valamint Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

— Nagyon fontos, hogy a gyerekeket magyar óvodába írassuk, utána pedig magyar általános iskolába. A határon túl is el kell érnünk azt, hogy vonzóvá tegyük a magyar tannyelvű intézményeket, hiszen nem igaz az az állítás, hogy többségi nyelven a gyerekek jobban tudnak érvényesülni, arról nem is beszélve, hogy ez milyen törést okozhat a gyerekek lelkében — mondta Potápi Árpád János.

— Noha fogyatkozunk, több mint 1600 kisiskolás döntött úgy a szüleivel, hogy anyanyelven, magyarul szeretne tanulni. A Magyar Nemzeti Tanácsnak az a kötelessége, hogy segítse és biztassa őket, s ezt Magyarország kormányának támogatásával meg is tudjuk tenni. A mai nap szerződéskötés gyerekkel, szülővel, pedagógussal, mégpedig arról, hogy a kisdiák az iskolát magyarul fejezze be. Bízunk benne, hogy a felsőoktatás magyarnyelvűsítésével mindenki a szülőföldön tud majd magyarul tovább tanulni, vagy bármilyen nyelvű egyetemre iratkozik is, az alapozó anyanyelvi tudás, melyen értékrendje, a szülőföldhöz való kötődése kialakult, megmarad, bárhová kerüljön is a világban — nyilatkozta Hajnal Jenő.

— Az elsősök beiskolázása külön ünnep. Szeretnék köszönetet mondani a családoknak, amiért magyar iskolába íratták gyerekeiket. Ez megmaradásunk alapja, a politikának pedig az a feladata, hogy segítsen a szülőknek a terhek viselésében. Ezt a célt segíti a tanszercsomag mellett az oktatási támogatás, az iskolabuszprogram, az ösztöndíjak és az Európa Kollégium — hallottuk egyebek közt Pásztor Istvántól.

A vendégek mindkét iskolában átadták az elsősöknek a tanszercsomag-ajándékot, mely nagy segítség a családoknak.

Bezdánban tizennégy, Kupuszinán hat magyarul tanuló elsős kezdi az idén az iskolapad koptatását. Ehhez kívántak nekik sok sikert, kitartást a vendégek mellett az intézményvezetők, a leendő tanítónők és az idősebb pajtások.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..