home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Tanévkezdésre várva
Fehér Márta
2020.08.27.
LXXV. évf. 35. szám
Tanévkezdésre várva

A szülők jelentős többsége a hagyományos oktatás mellett döntött — Legalább tavaszig maszkot kell viselnünk — Megkezdődtek a minimálbér-tárgyalások — Jövőre kezdik építeni a nemzeti stadiont

A szülők jelentős többsége a hagyományos oktatás mellett döntött

Az országos felmérés eredményei azt mutatják, hogy a szülők azt szeretnék, hogy gyermekeik az iskolában kezdjék meg a tanévet — jelentette be Mladen Šarčević oktatási miniszter. Csökken azok száma, akik a távoktatást tartják indokoltnak. A felmérés elején a megkérdezettek mintegy 4,5 százaléka tette le voksát a digitális tanulás mellett, jelenleg mindössze 2-3 százalékuk választja ezt az oktatási formát. Az iskolák augusztus 27–éig kötelesek jelezni a minisztériumnak, milyen oktatási modell szerint kezdik meg a tanévet. A legnagyobb kihívás a napközi működésének a megszervezése — tette hozzá. Egyes iskolákban nincs elegendő tanító, így a munkanélküliek és a tanítóképzők mintegy 3000 önkéntesének az alkalmazása lehet a megoldás — magyarázta. A Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója egyébként a tanévkezdés elhalasztását kérte, mert a szervezet véleménye szerint az iskolák nincsenek felkészülve a tanítás megszervezésére a koronavírus-járvány okozta helyzetben. (Tanjug)

 

Legalább tavaszig maszkot kell viselnünk

Annak ellenére, hogy több feltétel megvan a normális élethez, legalább a jövő év tavaszáig viselnünk kell a maszkot és betartanunk a megfelelő távolságot — nyilatkozta a Szerbiai RTV-nek Branislav Tiodorović járványügyi szakorvos. Véleménye szerint noha egyre több dolgot élvezhetünk újra, mint amilyenek például a kulturális események, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy lelkileg megerősödve a fizikai állapotunkon is javítsunk, illetve türelmet és kitartást szerezzünk az elkövetkező időszakra, az óvintézkedések nem kerülnek hatályon kívül, azaz legalább a tavaszig biztosan maradnak a maszkok. Tiodorović szerint a járványhelyzet terén a legjelentősebb tényezőnek jelenleg a nyaralásból — főleg a mediterrán térségből — hazautazók számítanak, hiszen azokban az országokban nagyon megnőtt a fertőzöttek száma. „Valószínűleg el kell gondolkodnunk azon, ha ez a megbetegedések számának jelentős növekedését okozza, hogy a visszatérőket valamilyen formában elkülönítsük. A tanévkezdés szintén súlyos kihívás lehet. Sorsdöntő időszak elé nézünk, hiszen nemcsak a gyerekek, a szülők és a tanügyi dolgozók vizsgáznak, hanem az egész társadalom is” — fogalmazott. (Szerbiai RTV, FoNet)

 

Megkezdődtek a minimálbér-tárgyalások

Szeptember 15-éig kell megegyezniük a munkavállalók, a munkáltatók és a kormány képviselőinek a jövő évi minimális órabérről. A jelenlegi minimálbér 30 000 dinár. A szakszervezetek azt szeretnék elérni, hogy jövőre ez az összeg elérje a minimális fogyasztói kosár értékét, azaz a 37 000 dinárt. A munkáltatók viszont a 7000 dináros emelésnél kevesebbet tartanak elfogadhatónak. A tárgyalások előtt Zoran Ðorđević foglalkoztatási miniszter azt nyilatkozta, terveik szerint 2025-ig az átlagbér eléri a 900 eurót, az átlagnyugdíj pedig a 440 eurót. (Tanjug)

 

Jövőre kezdik építeni a nemzeti stadiont

2021-ben megkezdődik a szerbiai nemzeti stadion építése — ezt erősítette meg a Prva TV vendégeként Aleksandar Vučić. A szerb köztársasági elnök bemutatta a látványterveket, kifejtette, hogy a stadion a főváros közelében kap helyet, és gazdasági szempontból is jelentős lesz. A környékén többet érnek majd az ingatlanok — mondta. Véleménye szerint nálunk is megváltoztak az igények, a családok számára kikapcsolódási formát nyújthatnak a stadionok, ezért fontos, hogy ezek az építmények minél szebbek legyenek. A szerb kormány 250 millió eurót különített el a nemzeti stadion felépítésére. (Prva TV, Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..