home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tandemben a közös jövőért
(T. T.)
2013.10.02.
LXVIII. évf. 40. szám
Tandemben a közös jövőért

Az Európai Együttműködés napján került megrendezésre a Magyar—Szerb Tandem kerékpártúra, amelynek során több mint háromszáz lelkes biciklista tekert át Mórahalomról Palicsra.

Az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a 2007 és 2013 közötti időszakban összesen kétszáz olyan projektumot valósítanak meg, amely a határ menti együttműködés erősítését szolgálja. A program népszerűsítése keretében rendezték meg a Magyar—Szerb Tandem kerékpártúrát is.
A túra során több mint háromszáz részvevő tekert át közösen Mórahalomról a közelmúltban megnyílt ásotthalmi határátkelőt érintve a Palicsi-tó partján levő Nagyteraszig. A huszonnyolc kilométeres távon a másfél éves gyermekektől kezdve a sportos nyugdíjasokig minden korosztály képviseltette magát. A kerékpárkonvojhoz nemcsak a helyi sportklubok, hanem többek között kozmetikusok, informatikusok, asztalosok és présmesterek is csatlakoztak. A Magyar—Szerb Tandem és a többi IPA-program fő elgondolása, hogy a magyaroknak és a szerbeknek együtt haladva egy közös cél felé alkalmuk nyílik arra, hogy jobban megismerjék egymást, s barátságok szülessenek. Az ásotthalmi határátkelő megnyitása közelebb hozta a térség lakóit egymáshoz, az itt élők a szó szoros értelmében csak két keréknyi távolságra kerültek egymástól.
A palicsi Nagyteraszon megtartott záróünnepségen először Modest Dulić, Szabadka polgármestere szólt a túrázókhoz:
— A kerékpártúrával az együttműködés fontosságát fejezzük ki. Ha együttműködünk, és párbeszédet folytatunk egymással, akkor minden problémát megoldhatunk, és sikeres programokat hozhatunk létre. Az esemény által támogatjuk az aktív és egészséges életmódot, a környékünkön nagyhagyományú kerékpársportot, és a környezet megóvására is szeretnénk felhívni a figyelmet. Kiválóan együttműködünk a belgrádi európai uniós integrációs irodával, s az elmúlt három évben több millió eurót költöttünk a sikeres programokra Szabadkán.
Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke kiemelte: azon fáradoznak, hogy 2014 és 2020 között még sikeresebb legyen ez a térség a határ mindkét oldalán.
— Feladatunk, hogy a határon átnyúló programokat a határ mindkét oldalán tartalommal töltsük meg, és kiteljesítsük az együttműködési lehetőségeket. Remélem, hogy a következő hét évben sok olyan programban vehetünk részt, amely összeköti a határ két oldalát — emelte ki Magyar Anna.
Sandra Šimić, a szerb kormány európai uniós integrációs irodájának munkatársa elmondta, hogy Szerbiában több mint ötszáz sikeres programot valósítottak már meg, többek között kórházakat szereltek fel, víztisztító rendszert üzemeltek be.
Dr. Tóth Anikó, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzul asszonya kihangsúlyozta, hogy az Európai Együttműködés napjának üzenete az, hogy közös határunkon közelebb kerüljünk egymáshoz.
— A határokon átbiciklizve az itt élők közvetlen kapcsolatba kerülnek egymással, ami elősegíti a közös munkát, a problémák közös megoldását. Magyarország és Szerbia kapcsolata szépen fejlődik. Magyarország felelősségének érzi Szerbia európai integrációjának a támogatását. Országaink együttműködése több formában is megvalósulhat, kiváló példa erre a mai rendezvény is, amely a sport, a kulturális, az ifjúsági és a civil együttműködés révén a közösségi szellemet építi, és rámutat közös értékeinkre — mondta a konzul asszony.
A magyar—szerb IPA-program közös szakmai titkárságának igazgatója, Kubinyi Prodanović Adrienn a titkárság tevékenységét ismertette.
— Negyvenöt millió euró értékben írtunk ki három pályázatot. Kétszáz projektumból kilencvenöt le is zárult már, a többin még dolgozunk. Több mint ötszáz civil szervezettel sikerült együttműködnünk, továbbá a közös oktatási programokban kilencezren vettek részt, a maihoz hasonló események több mint háromszázezer embert mozgattak meg, a megújult kulturális intézményeket több mint száznegyvenezren látogatták meg, valamint sikeresek voltak a különféle tematikus útvonalak is, mint amilyen a borút, a fürdőút, a szecessziós utak — emelte ki.
A beszédek elhangzása után gazdag kulturális műsor vette kezdetét, melyben fellépett a szabadkai Róna Táncegyüttes, a Szalagfűző leánykar, a Lányi Ernő IME, a Mladost Táncegyüttes aktivistái és a mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola növendékei.
A rendezvény a Magyarország—Szerbia IPA Határon átnyúló program keretében az Európai Unió társfinanszírozásával, a Szerbia EU csatlakozását támogató előcsatlakozási program segítségével valósult meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..