home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Tánccal, rajzzal a dohányzás ellen
re
2006.06.14.
LXI. évf. 24. szám
Tánccal, rajzzal a dohányzás ellen

Készül ,,a nagy mű”Május 31-én, a nemdohányzó világnapon került sor Szabadka főterén arra a központi rendezvényre, amely a Kevesebb nikotint, több vitamint elnevezést kapta. Az Egészségvédelmi Intézet és az Egészségügyi Központ közös akciója az egészséges, füstmentes életmód fontosság...

Készül ,,a nagy mű”

Május 31-én, a nemdohányzó világnapon került sor Szabadka főterén arra a központi rendezvényre, amely a Kevesebb nikotint, több vitamint elnevezést kapta. Az Egészségvédelmi Intézet és az Egészségügyi Központ közös akciója az egészséges, füstmentes életmód fontosságát igyekezett népszerűsíteni.
A szabadkai általános iskolák diákjai csodálatos aszfaltrajzokat készítettek, táncprodukciójukkal pedig a táncklubok tették még színesebbé a rendezvényt.
A téren a középiskolások önkéntes tanulói a dohányzás ártalmairól szóló szórólapot osztogattak, s megrendezésre került az egészséges élelmiszerek vására is. A képzőművészeti pályázatra beérkezett legjobb munkákat kiállították, készítőik elismerésben részesültek.
Az egészséges életmód témájára meghirdetett irodalmi pályázat legsikeresebb alkotásait a kis szerzők maguk olvasták fel mintegy azt bizonyítva, hogy az egészségünk megóvására való nevelést nem lehet elég korán kezdeni.
A nagyszabású megmozdulást immár ötödik alkalommal rendezik meg Szerbia nagyobb városaiban, így Szabadkán is. A rendezvénysorozatról a szabadkai Egészségvédelmi Intézet szakmunkatársa, a kampány koordinátora, dr. Nada Kosić Bibić a következőket mondta el:
- A dohányzás elleni kampány részeként az idén is megrendeztük a Quit and Win (Hagyd abba és győzz!) elnevezésű, több héten át tartó akciónkat, melynek során a résztvevő dohányosoknak alkalmuk nyílt végleg felhagyni e káros szenvedélyükkel. Ehhez természetesen egy támogatót, legtöbbször egy közeli családtagot kellett találniuk, de intézményünk szakemberei is ellátták őket hasznos tanácsokkal. Szabadkáról és környékéről összesen 155 dohányos, illetve azok támogatója vett részt ebben az akcióban. A jelentkezők közül szép számban voltak, akiknek ez a néhány hét alatt sikerült leszokniuk a dohányzásról. Ennek tükrében mondhatom, hogy az akciónk sikeres volt, hiszen ha csak egyetlen embert is meg tudtunk győzni arról, hogy a dohányzás rendkívül káros az egészségre, már nem dolgoztunk hiába. Természetesen minden évben ajándék illeti meg azokat a részvevőket, akiknek sikerül az akció során végleg letenni a cigarettát, de a legnagyobb ajándék, amelyet a dohányzás elhagyásával nyertek, az egészségük. Ezt kellene szem előtt tartania minden dohányosnak, a saját és mások egészsége érdekében, és végleg felhagyni káros szenvedélyükkel. Az akciónkon részt vevők számát véve figyelembe talán azt is mondhatnám, hogy nem igazán vagyok elégedett a részvétellel. Ennek ellenére biztos vagyok abban, hogy a kezdeményezésünk mottója, az üzenet, amelyet az egészségünk megőrzése érdekében hangoztatunk, sokkal szélesebb körben jut el az emberekhez, főként a gyermekekhez és a fiatalokhoz, akik azáltal, amit az akcióink során hallanak, látnak és amit az iskolában, óvodában megtanulnak a dohányzás káros hatásáról, remélhetőleg soha nem élnek majd ezzel a szenvedéllyel. Számukra - és természetesen a mi számunkra is - ez lenne a legnagyobb ajándék.
A nemdohányzó világnap alkalmából kiírt gyermekrajz-pályázat iskoláskor előtti kategóriájában első helyezést ért el Rózsa Árpád (Szabadka, Naša radost), második Kovács Katona Ámor (Topolya, Bambi óvoda), harmadik Fárbás Petra (Topolya, Bambi óvoda). Az általános iskolások alsó tagozatainak kategóriájában első díjban részesült Monja Vuković Bicok (Szabadka, De Medici Képzőművészeti Középiskola), másodikban Plavšić Rebeka (Szabadka, Jovan Mikić Á. I., 2. c), harmadikban Toldi Viktória (Szabadka, Ðuro Salaj Á. I., 4. c ) lett.
A felsősök kategóriájában a zsűri első díjban részesítette Rédler Natáliát (Szabadka, Október 10. Á. I., 4. b), második lett Aleksandra Uzelac (Szabadka, Ðuro Salaj Á. I., 8. b), Marko Stanimirović (Szabadka, De Medici Képzőművészeti Középiskola) pedig a harmadik díjat mondhatja a magáénak.
Az irodalmi pályázat kitüntetett diákjai: Malagurszki Adrián (Szabadka, Jovan Mikić Á. I., 3. c), Aranyos Anita (Szabadka, Gróf Széchenyi István Á. I., 4. b), Emina Pacanović (Bajsa, Testvériség-Egység Á. I., 8. b), Nadalina Marković (Bajsa, Testvériség-Egység Á. I., 8. b) és a kisboszniai óvoda növendékei.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..