home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Tanácsok a világ legstílusosabb nagyijától
Salvai Ramona
2018.08.01.
LXXIII. évf. 30. szám
Tanácsok a világ legstílusosabb nagyijától

Iris Apfel, a kilencvenhat éves ikon

Azt mondják, a gyerekkorban szerzett élményeink nagy hatással tudnak lenni arra, hogy milyen emberré válunk a későbbiekben, vagy hogy milyen irányba fordul az érdeklődésünk. A gyermeki játéknak tűnő apróságok, élmények is lehetnek olyan mértékig meghatározóak, hogy ami egy kislány játszadozása volt, az később egy divatikon fő karakterjegyévé alakul át.

 

Iris Apfel, a jelenleg élő legidősebb stílusikon története is valahogy így kezdődött. Queensben, New Yorkban nőtt fel, és a család legfiatalabb tagjaként, egyke gyerekként kortársak híján egészen más szórakozással kellett elfoglalnia magát a családi eseményeken. Ezek az összejövetelek leggyakrabban az apai nagyszüleinél voltak Brooklynban, ahol nagymamája szobájában egy egészen új, ezer színben pompázó világ tárult a kislány elé. A nagyinak volt ugyanis egy kincsestára teli színes anyagdarabokkal, mindenféle anyaghulladékkal és textíliákkal. Ezeket egyébként arra a célra gyűjtötte, hogy a lányai ezekből varrjanak különféle dolgokat a jótékony szervezetek számára. Ha pedig a kislány jól viselkedett, játszhatott ezekkel az apró csodákkal, sőt, minden alkalommal haza is vihetett magával hat kiválasztott anyagdarabot. Iris így emlékszik erre: „Elragadtatva a textúráktól, színektől és mintáktól, egész estéket töltöttem el azzal, hogy így szórakoztattam magam. Visszatekintve, világos, hogy nemcsak játék volt, hanem megalapoztam a későbbi érdeklődésemet az anyagok, a színek iránt.”

Ma Iris nemcsak arról híres, hogy a legidősebb nagyikorú divatikon, hanem arról is, hogy korától függetlenül elképesztő és eklektikus stílusa van. Olyan módon párosítja a legélénkebb színeket a túlméretezett szemüvegekkel és az extravagáns ékszerekkel, hogy stílusirányoktól függetlenül mindenkinek példát mutat, és már kiállítás tárgya is volt a Metropolitan Museumban. Iris nyolcvannégy éves korában nyílt meg ez a tárlat.

Ennek kapcsán így jellemezték: „Az ízig-vérig amerikai származású Iris Apfel egyike az elmúlt évtizedek egyik legélettelibb személyiségeinek a divat, a textíliák és a belsőépítészet világában. Olyan személyes stílust alakított ki, amely egyszerre mókás és egyedi. Eredetisége abban rejlik, hogy keveri a high és low fashiont, egyszerre rak össze Dior haute couture darabokat bolhapiaci kincsekkel és XIX. századi, antik kiegészítőkkel.”

Apfel nem tartózkodik a mainstream hírnévtől sem. Erre példa az a Barbie baba, amely az ő stílusában készült el. Ez ugyan nem került piacra, viszont 2018 őszén a Mattel kereskedelembe ad két olyan babát, amelyet ő tervezett és stylingolt ugyanezzel a szándékkal.

A Mattel ezt írta a projektumról: „Iris Apfel képviseli a Barbie legfőbb példaképét, egy olyan nőt, akinek egyedi elképzelése van stílusról, vállalkozói szellemű és független. Hosszúra nyúló karrierje tökéletes alapja egy olyan baba inspirációjának, amely igazán egyedi, és valóban méltóságteljes képviselője a márkának.”

Mielőtt szert tett volna arra a szintű ismertségre és hírnévre, ahogyan ma tekintünk rá, már jó ideje a textiliparban mozgott. Az ’50-es években későbbi férjével, Carl Apfellel indították el közös vállalkozásukat, mely nemzetközi szinten foglalkozott textília gyártásával és forgalmazásával. Az Old World Weavers 1992-ig működött, és nem is akármilyen színvonalon. Kilenc ügyfele volt a Fehér Házból, Harry Trumantől Bill Clintonig. Apfel így — indokoltan — hamar megkapta a First Lady of Fabric vagy az Our Lady of the Cloth nevet.

A házaspár évente kétszer utazott Európába anyagbeszerző körútra. Arra specializálódtak, hogy XVII—XIX. századból származó anyagokat gyártsanak újra vagy újítsanak fel. Manhattanben, New Yorkban volt a showroomjuk.

Habár ez az időszak már lezárult, Apfel karrierje a divatszakmán belül csak az utóbbi években indult be igazán. Erről így mesél: „Az első nagy megbízásom a szépség- és divatiparban kilencvenéves korom környékén érkezett. Én vagyok a legidősebb, aki valaha részt vett egy ilyen nagy kozmetikai cég kampányában.”

Hét évvel ezelőtt debütált saját márkája is, mely mindenféle nagy, színes ékszert kínál a közönségnek. 2014-ben pedig egy, az életéről szóló dokumentumfilmet is bemutattak, mely az Iris címet viselte, Albert Maysles volt a producere, és Emmyre is jelölték három évvel a megjelenése után.

Függetlenül attól, hogy milyen mértékben érdeklődünk a divat és az öltözködés iránt, Iris Apfel — a mintegy egy évszázados tapasztalatával — bizonyára mindannyiunknak tudna hasznos tanácsokat adni. Éppen ezért az olyan mondásait, tippjeit, tanácsait gyűjtöttük most össze, amelyek az idősödésről, az egyediségről és a sikerről egyaránt szólnak.

Íme  a top 10-es összeállítás!

1. Ne pörögd túl a korodat!

„Sohasem gondolkodom a koromról. Talán ez a titok. Soha nem gondolok rá. Ez csak egy múló gondolat. Egy szám... Úgy állapítottam meg, hogy a munka nagyon egészséges számomra. Szeretem, amit csinálok, és a szívemet-lelkemet teszem bele.” Így beszél róla: „Elkezdesz szétesni, de össze kell szedned, illetve felépítened magad. Talán nem szeretsz öregedni, de mi mást tehetnél? Itt vagy. Örülj neki, és ünnepeld. Azt mondom, hogy a legjobb, amit csinálhatsz, hogy hasznosítod a tapasztalataidat, és ezáltal visszaadsz valamit az embereknek.”

2. Válassz olyan társat, aki veled ünnepli a sikeredet!

„Mindenki, akivel valaha kapcsolatba került, tudja, hogy egy valódi úriember volt” — ezt írta Iris a férjéről, Carlról, aki százévesen, 2015-ben halt meg. „Humora és nagylelkűsége legendás volt. Szinte mindent együtt csináltunk. A biztatása és a támogatása járult hozzá ahhoz is, hogy ez a könyv megszülessen. Végig támogatott az utamon. Őrülten hiányzik. Aludj jól, Édesem.”

3. Ha valami izgatja a fantáziád, vágj bele!

„Sohasem vártam azt, hogy az emberek tudják a nevem vagy felismerjék az arcom. Sohasem számítottam arra, hogy divatikonnak tekintsenek. Sohasem vágytam arra, hogy címlaplány vagy egy kozmetikai termék kampányának arca legyek a kilencvenes éveimben. Sohasem számítottam ezek közül semmire. Csak érzek dolgokat, és csinálom őket. Ha valami izgalmasnak és érdekesnek hangzik, megcsinálom — és később aggódok miatta. Új dolgokat csinálni sok energia és erő. Nagyon fárasztó valamit létrehozni, működtetni, kifejleszteni egy képességet, illetve félretenni a félelmeket. A legtöbb ember csak menne a főárammal, mert ez sokkal egyszerűbb is. De ez nem túl érdekes.”

4. Ahhoz, hogy fiatal maradj, fiatalosan kell gondolkodnod!

„Ha öregszel — hogy egy régi családi barátunkat idézzem —, ha kettőd van bármiből is, esélyes, hogy az egyik fájni fog reggel, ha felkelsz. De fel kell kelned, és felül kell emelkedned a fájdalmon. Ha fiatal akarsz maradni, fiatalosan kell gondolkodnod. Rácsodálkozni, humorral és kíváncsisággal megközelíteni mindent — ezek üdítenek fel igazán. Ezek tartanak fiatalon, gyerekesen, és általuk maradsz nyitott az új emberekre és dolgokra, egy újabb kalandra. Soha nem akarok maradi és régimódi lenni. Én tartom az önmagamnak megteremtett a világ legidősebb élő tinédzsere címet, és arra törekszem, hogy ez így is maradjon.”

5. Helyezd a saját véleményed mindenki máséhoz képest előtérbe!

„Soha nem próbáltam beilleszkedni. Nem arról van szó, hogy lázadó akartam lenni, vagy olyasmit csinálni, ami a társadalom által nem elfogadható — sajnos meg kellett tanulnom bridzsezni, amikor fiatalabb voltam —, de hamar megtanultam, hogy önmagamnak kell lennem ahhoz, hogy elégedett legyek” — mondta egy interjúban. Majd hozzátette talán az egyik legfontosabb megállapítását, mely valaha is elhangzott tőle, és melyet mindenki elsődleges szabályként követhetne: „Ha minden akarsz lenni mindenki szemében, akkor végül senki sem leszel senki számára. Ahogyan öltözködöm, az lehet más vagy excentrikus bizonyos személyek számára, akik szükségesnek érzik a címkézést, ám ez nem igazán aggaszt. Nem azért öltözködöm, hogy megbámuljanak, sokkal inkább magamnak teszem. Ha nem úgy öltözködsz, ahogy mindenki más, akkor nem is kell úgy gondolkodnod, mint bárki másnak.”

6. De ne is szigetelődj el!

„Itt következik a kritikus rész: tudom, hogy nem sziget vagyok, viszont azt is tudom, hogy valahogyan le vagyok szakadva a többségről. Beilleszkedek, ám csak a magam módján. Sohasem voltam igazán konformista semmilyen területen sem, és ez nem is igazán bántott az elmúlt kilencven-egynéhány évemben, szóval azt gondolom, hogy valamit mégis jól csinálok… De ha nem is próbálsz része lenni a dolgoknak, elrontasz mindent. Ez a hozzáállás dolgozik az eredetiséged ellen. Előbb illeszkedj be, aztán lépj ki. Van különbség aközött, ha eredetinek gondolnak, és elfogadnak, sőt, szeretnek is érte, és aközött, ha különbözőnek, másnak néznek, és neheztelnek emiatt. Van mód arra, hogy egyszerre működjön a kettő.”

7. Pénzzel nem lehet sikert venni!

„Az a siker, ha boldog vagy, megtaláltad a szerelmet, jó emberek vesznek körül, azt csinálod, amit szeretsz, és vissza is adsz másoknak abból, amit kapsz. Eladni a lelked egy dollárért nem ér annyit, amennyit valójában fizetsz — legalábbis nekem nem.”

8. A stílus nem a pénzköltésről szól!

Erről így ír könyvében: „A stílus nem arról szól, hogy drága ruhákat viselsz. Lehet bármennyi pénzed, viszont semmi stílusérzéked. Felöltözhetsz a legújabb couture-ruhákba, tipeghetsz 10 000 dolláros cipőben, magadra vehetsz bármit, ám a végeredmény még ennek ellenére is olyan hatást kelthet, mintha egy jól feldíszített karácsonyfa volnál. Nem az a lényeg, mit viselsz, hanem hogyan teszed azt. Ugyanolyan szívesen viselek 3 dolláros karkötőket, mint drága, értékes darabokat, és szeretem is kombinálni őket úgy, ahogy jónak érzem. Ha túl erőteljesen próbálkozol, hogy legyen stílusod, akkor úgy fog tűnni, hogy számodra is kényelmetlen a helyzet, mintha csak egy jelmezt viselnél, mintha a ruhák előbb lépnének be az ajtón, mint te. Ha feszült vagy, még egy tökéletesen összerakott outfitet sem tudsz majd jól viselni. Ha ez a helyzet, akkor azt javaslom, hogy hagyd az egészet. Fontosabb, hogy boldog legyél, mint jól öltözött.”

9. Mindig egy kis lépéssel kezdd!

Nem Iris az első, aki ezt mondja, viszont kétségtelenül azok között van, akik folyamatosan bizonyítják is annak igazságértékét, hogy csak akkor buksz el, ha meg sem próbálod. Erről így nyilatkozott: „Sohasem gondoltam, hogy nem tehetek meg valamit csak azért, mert nő vagyok. Akartam egy textilipari vállalkozást, szóval megtaláltam a módját annak, hogyan csináljam. Ha túl sokáig gondolkodtam volna az Old World Weavers megnyitásáról, valószínűleg nem követtem volna az álmaimat. Néha csak meg kell tenned, még akkor is, ha csak egy kis lépés. A Föld nevű bolygón eltöltött kilencven-egynéhány évem alatt ezt az elvet vetítettem ki az életre — meg az öltözködésre is —, és soha nem terelt tévútra.”

10. Soha ne tégy úgy, mintha fiatalabb volnál annál, amennyi igazából vagy!

„Nincsen semmi baj a ráncokkal. Ha idősebb vagy, és megpróbálsz fiatalabbnak látszani, az teljesen felesleges és bolondos, mert valószínűleg senki sem fogja bevenni. Ha hetvenöt éves vagy, és feltölteted az arcod, senki sem fogja azt gondolni, hogy harminc vagy” — jelenti ki Iris.

Életét, útját és stílusát elnézve miért is akarna bárki másnak látszani, mint ami valójában? Miért is szeretnénk mindig fiatalabbak, szebbek, másabbak lenni, ha mindenkiben megvan a lehetőség arra, hogy a maga módján legyen szép? A stílus pedig, ahogyan a pénzzel, úgy a korral sincs szoros összefüggésben.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..