home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Támogatás az ivóvízhálózat bővítésére és kiépítésére
Tóth Tibor
2022.04.29.
LXXVII. évf. 17. szám
Támogatás az ivóvízhálózat bővítésére és kiépítésére

Dr. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke ma Királyhalomra látogatott, ahol az ivóvízkezelő létesítménynél tartott sajtótájékoztató keretében ismertette a település vízhálózatának bővítésére, valamint Hajdújárás, Nosza és Ludas vízhálózatának, illetve egy mikroregionális vízellátó rendszer kiépítésére irányuló projektumot.

Az ivóvízminőség javításához szükséges mérnöki dokumentáció elkészítése 59 millió forint, ez magyarországi támogatásból valósul meg. A környezetiparban aktív magyarországi vállalkozások nyugat-balkáni régióba irányuló sikeres technológiai exportja 2019 óta részesül támogatásban felhívások útján, melyek hozzájárulnak Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia és Szerbia éghajlatvédelmi erőfeszítéseihez és az érintett gazdaságok zöldátalakításához.

— A királyhalmi víztisztító 2015 óta működik. Királyhalom esetében elmondható, hogy a település 30-40%-a le van fedve ivóvízhálózattal, ugyanakkor Hajdújárás, Ludas és Nosza esetében ez gyakorlatilag 0 százalék. Egy örvendetes hírről számolhatok be, miszerint sikerrel pályáztunk az említett négy település ivóvízhálózatának kiépítésére és bővítésére vonatkozó tervdokumentáció elkészítésére. Szabadka városának ez egy dinárjába sem kerül, ugyanis a magyarországi Innovációs és Technológiai Minisztérium igazgatása alatt működő Nyugat-Balkáni Zöld Központ pályázatán 160 000 eurót sikerült nyerni, amiből Királyhalmon az ivóvízhálózatot lehet bővíteni, Hajdújáráson, Ludason és Noszán pedig kiépülhet az ivóvízhálózat. A tervdokumentáció elkészítését követően elkezdhetjük felkutatni a forrásokat a kivitelezés érdekében. Meggyőződésünk, hogy Szabadka város keretein belül ez lehet a leggyorsabban fejlődő vidék az államhatár közelsége, a vasútfejlesztés, illetve az idegenforgalmi lehetőségek miatt, elsősorban a Palicsi- és a Ludasi-tó közelsége miatt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium igazgatása alatt működő Nyugat-Balkáni Zöld Központ más szabadkai projektumokat is támogat. Az egyik ilyen a Palicsi-tó vizének megtisztítására irányul, a másik pedig az egykori Zorka gyár területének megtisztítására vonatkozik, annak érdekében, hogy az a terület hasznosítható legyen a jövőben — mondta Pásztor.

Sugár György, a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója elmondta, hogy Királyhalom elég specifikus terület, mivel a település mintegy egyharmada van lefedve ivóvízhálózattal.

— Királyhalomra és erre a területre két dolog jellemző. A községben itt a legmagasabb az arzéntartalom, sőt talán Vajaságban is itt a legmagasabb, a megengedettnek néha a húszszorosa, amit a tervezőnek figyelembe kell vennie. A lakosság zöme gyümölcstermesztéssel foglalkozik, ami ilyen éghajlati viszonyok mellett öntözést igényel, és a nyári fogyasztásunk háromszorosa a téli fogyasztásnak, amit szintén figyelembe kell venni a tervezéskor. A hálózat mellett ivóvízkezelőt is kell tervezni, mert a meglévő sem kapacitásban, sem technológiailag nem felel meg egy mikrorégió ellátására — mondta Sugár.


(a felvételek a helyszínen készültek)

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..