home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Találkozások advent idejében
Martinek Imre
2022.12.09.
LXXVII. évf. 49. szám
Találkozások advent idejében

Advent első vasárnapján a torontálvásárhelyi római katolikus egyházközségben is létrejött a helyi hívek, illetve a nagybecskereki egyházmegye pasztorális irodájának vezetője közötti missziós előtalálkozó.

Mint ismeretes, Msgr. dr. Német László SVD, az időközben Ferenc pápa által Belgrád metropolita érsekévé kinevezett nagybecskereki megyés püspök ez év szeptember 1-jével megalapította az általa vezetett egyházmegye Pasztorális Irodáját. Az iroda vezetőjét az egyházmegye pasztorális folyamatának fejlesztésével, a szinódusi határozatok implementálásával, tehát az egyházmegye szinódusi megújításával bízta meg. Az előzetes pályázat eredményének értelmében az újonnan alapított hivatalt Geng Noémi pasztorálteológus irányítja. A Pasztorális Irodával egy időben nyílt meg az egyházmegyei Ifjúsági Iroda is, melynek referense a székelykeresztúri származású Bertalan Tímea pasztorális tanácsadó lett.


Geng Noémi

A november végi, torontálvásárhelyi missziós előtalálkozón Noémi, a fiatal irodavezető hölgy elsősorban az egyházmegye öt éven át tartó, egy szinódusi folyamatban megtervezett „útvonalát” vázolta fel. Azon érintőpontok mentén haladva, amelyek eredményeként nemcsak a már eleve meglévő közösségek tudnának idővel lélekben gyarapodni, de akár újak is sarjadhatnának. Folyamatosan építkezve. Az egyházmegye mindhárom esperességében. A terepen eddig látottak, hallottak és (meg)tapasztaltak ugyanis egyértelművé tették, a szólásra emelkedő emberek többsége igenis szeretne minél több lelkiségi esemény, program részese lenni. Együtt imádkozni, együtt fejlődni… Lényegében fizikailag is találkozni egymással.

Csodákat természetesen e messziről ideérkező segítők sem tehetnek, hiszen az ő feladatuk „mindössze” a közbenjárás, a közvetítés, az útmutatás, a plébánosok kisegítése… Egyfajta katalizátorrá válni, akik keresztényi szolgálatukkal, szakmai rátermettségükkel és személyes elhivatottságukkal lesznek/lehetnek jelen egyre morzsolódóbb, a mindennapok lelki válságait pedig felettébb érzékenyen megélők — családosok és egyedülállók, fiatalok és idősek — életében. 

A torontálvásárhelyi bemutatkozás után elkövetett hírlapírói tudakolózásunk kérdéseire kapott előadói válaszokat a Magyar Kurír katolikus hírportál cikkében közzétett paraméterekkel igyekeztünk teljessé tenni.

Geng Noémi 1991. március 24-én született Túrterebesen (Partium, Szatmári Római Katolikus Egyházmegye). Középiskolai tanulmányait Szatmárnémetiben, a Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpontban végezte, ezután alapképzésen teológiát, magyar nyelvet és irodalmat, valamint szociális munkát tanult Kolozsváron, a Babeş—Bolyai Tudományegyetemen. Tanulmányai befejeztével magyar nyelvet és irodalmat tanított szülőfalujában. 2019-ben mesterdiplomát szerzett pasztorális tanácsadás szakon.

Jelenleg a Babeș—Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karán asszisztensként egyetemi oktató és ösztöndíjas doktoranduszhallgató. Kutatási területe Ferenc pápa üzenetének pasztorális jelentősége a posztkommunista országok számára. A román állam tanulmányi ösztöndíja mellett több éven át az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézetének (KMEI) ösztöndíjasa is volt. Több nemzetközi adatbázisban jegyzett tanulmány szerzője.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..