home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Találkozás, mely gyógyír a léleknek
Zséli Ágnes
2020.10.13.
LXXV. évf. 40. szám
Találkozás, mely gyógyír a léleknek

A Délvidéki Háló Mozgalom szervezésében nemrégiben mintegy hatvanfős csapat zarándokolt magyarságunk egyik legkultikusabb emlékhelyéhez, az aracsi pusztatemplomhoz. Az esemény a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően valósult meg.

Már a kora reggeli órákban szép számban gyülekeztek a törökbecsei Assisi Szent Klára-templom udvarában mindazok, akik együtt szerették volna ünnepelni a bánsági rónaságból kimagasló emlékhelyet. Fiatalok, közép- és aranykorúak érkeztek lelkesen a bánáti faluba. Mint mondták, az ilyen jellegű találkozások mindamellett, hogy erősítik a közösséget, a lélekre is gyógyírként hatnak. Micsik Béla társszervező megjegyezte, mindannyian nagyon várták ezt a pillanatot, hiszen a rendezvényt a járványhelyzet miatt el kellett halasztaniuk.

Egyesek személygépkocsival, traktorral, bringával vagy éppen gyalogosan tették meg a nap sugaraiban fürösztött romtemplomhoz vezető utat. Az 5 kilométeres dűlőúton haladva legtöbbjük Istenhez fohászkodott. Így tett Márki Ibolya és Vastag Erzsébet is, akik Padéról érkeztek. Ibolya elmondta, az Istennek szentelt életet élőkért és a betegekért ajánlották fel az imáikat. Az adai Kossuth Lajos több mint 100 kilométert kerékpározott azzal a céllal, hogy láthassa az emlékhelyet.

— Ez a csodás hely megnyugvást nyújt a testnek és a léleknek egyaránt. Annak érdekében, hogy átéljük az innen áradó üzenetet, itt kell lenni, s érezni kell a környezet varázsát.

A rendezvényre Vajdaság szinte minden szegletéből ellátogattak a résztvevők. Voltak közöttük olyanok is, akik a bánsági faluban születtek és élnek, így a pusztatemplom a családi életük részévé vált. A törökbecsei Farkas Cseh Csilla a zarándoklatra három csemetéjével érkezett.

— Az aracsi pusztatemplom számunkra nagyon fontos hely, arra emlékeztet, hogy mintegy ezer éve itt vannak a gyökereink. A pusztatemplom az identitásunk, az itt maradásunk, az anyanyelvünk, a kultúránk és a történelmünk szempontjából is fontos. Az érték tiszteletét mindenképp át kell örökítenünk az utókorra.

A helyszíni misét dr. Horváth László bácsföldvári plébános celebrálta. Hangsúlyozta, ez a hely mindannyiunkat arra figyelmeztet, hogy a közösségünkkel ugyanúgy kell törődnünk, ahogyan azt a romtemplommal is tesszük. Mellár József törökbecsei plébános megerősítette, a pusztatemplom ezúttal is hívó szó volt, hogy az érdeklődők egész Vajdaságból jöjjenek el, és vegyenek részt ezen a zarándoklaton.

A Kárpát-medencei Háló-találkozóra évről évre a határon túlról is érkeznek résztvevők, ezúttal azonban a járványhelyzet miatt erre nem volt lehetőség.

— Az Úr asztalánál a jelenlevők gondolataiban mindenkinek jutott hely — mondta a muzslyai Palatinus Aranka. — Mindazok, akik személyesen nincsenek itt, lélekben velünk vannak. Úgy éreztük, hogy itt ülnek mellettünk.

A Háló-találkozók célja minden esetben a közösségépítés, emelték ki a szervezők. Halmai Tibor fő szervező, a Délvidéki Háló Mozgalom vezetője sajnálatát fejezte ki, hogy az idén a Kárpát-medencei összetartozást nem sikerült együtt megélniük az aracsi pusztatemplomnál. Gondoltak azonban minden távollevőre, és a zarándoklatot az összetartozásért ajánlották fel.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..