home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Találkozás egymással és a művészettel
Gyurkovics Virág
2014.03.25.
LXIX. évf. 13. szám
Találkozás egymással és a művészettel

Pénteken nyitotta meg kapuit a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XIX. Találkozója. A tíz napig tartó rendezvény során — Vajdaság egész területéről — tizennégy település tizenhét színtársulata mutatja be egész éves tevékenységének gyümölcsét. A találkozó idei helyszíne a bánáti Szaján, ahol a főszervező Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkáját az Ady Endre Művelődési Egyesület segíti.

Az amatőr színjátszók idei szemléje a házigazda település életképeit bemutató fotókiállítás megnyitójával kezdődött. Az Ady Endre Művelődési Egyesület tevékenységét dokumentáló összeállítás Lábadi Zoltán és Nagy Antal munkáját dicséri. Olyan események szerepelnek a képeken, amelyek meghatározták a szajáni közösség mindennapjait, illetve olyan személyek, akik sokat tettek az egyesületért és a faluért.

A kiállítást Dudás Károly, a VMMSZ elnöke méltatta. Mint mondta, a szajániak megérdemelték a találkozó megszervezését, ezt bizonyítja egyesületük hatvanhat esztendős munkássága és a tavalyi kupuszinai találkozóról elhozott három díj is.

A találkozó vendégeit Benyócki Sára, a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület elnöke üdvözölte. Szavai szerint ez az első ilyen rangos rendezvény, amelynek szervezésével megbízták egyesületüket. Ezt a bizalmat ki kellett érdemelniük, munkájuk eredménye, hogy a 19. találkozónak Szaján adhat otthont.

Az anyaország részéről Pirityiné Szabó Judit, a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője köszöntötte az egybegyűlteket, és a színjátszás közösségmegtartó erejéről beszélt. A színház mindig rólunk, emberekről szól, feladatainkról, küldetésünkről, szerelemről, szeretetről, jóról és rosszról, örömről és fájdalomról, hiányról és vágyról, összetartozásról és találkozásról. Mert művészet sincs találkozás nélkül, mindig az alkotó és a figyelmes befogadó közeledéséről szól, egy szép élményről, művészeti teljesítményről. Amíg a magyarság egészében megvan az összetartozás tudata, az egymásért érzett felelőssége, a nemzet érdekéért vállalt szolgálata, addig a nemzet is erősödik. A főosztályvezető ehhez kívánt további sok sikert a szervezőknek és a részvevőknek.

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) negyedik éve választotta a találkozót a kiemelt jelentőségű vajdasági magyar hivatásos és amatőr rendezvényei közé.

A rendezvény különös fontosságáról Lovas Ildikó író, az MNT kulturális tanácsosa elmondta, a tisztelet kifejezése ez mindazoknak, akik létrehozták, és akik életben tartják az amatőr színjátszást. A színházban él leginkább az a kapcsolat, amely a néző és a műalkotás között kialakul. Ahol nincs kőszínház, ott az amatőr színjátszók szerepe rendkívül fontos, ők töltik be ugyanis azt az űrt, és látják el azt a feladatot, amely egy közösséget közösséggé tud kovácsolni, és ezért megkülönböztetett figyelemben kell részesülniük. Ezt támogatja az MNT, ahogyan azt is, hogy jelen legyünk egymás művelődési életében, hogy el tudjunk menni egymáshoz, Bácska és Bánát együtt tudja ünnepelni a kulturális sokszínűségünket.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XIX. Találkozóját Pásztor István, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyitotta meg. Pásztor elmondta, meggyőződése, hogy ez a közösségi egymásra találás és összekapaszkodás, amelynek eredménye az elmúlt választáson is látszott, mindannyiunk számára erőt fog adni, és olyan lendületet fog eredményezni, amely tovább segíti ennek a közösségnek a tehetségét, teret ad neki, hogy megmutassa magát, előre tudjon lépni, és ebben a tekintetben az elmúlt időszak is bizakodásra ad okot.

A találkozó megnyitójának ünnepélyes keretében az Ady Endre Művelődési Egyesület és Szaján magyarországi testvérfalujának kulturális intézménye, az orci Hajdina Kulturális és Szabadidős Egyesület hivatalosan is testvér-egyesületi kapcsolatba lépett. A megállapodást Benyócki Sára és Francsics Attiláné Ágnes, az egyesületek vezetői, valamint Apró Kornél és Vass Ferenc polgármesterek írták alá.

A hivatalos megnyitó után az amatőr színjátszók foglalták el a színpadot. A közönség a házigazdák Botcsinálta doktor című előadását tekinthette meg. Az elkövetkező napokban összesen tizenhét előadást tekinthetnek meg az érdeklődők. A színjátszók munkáját a három szakemberből álló művészi bizottság kíséri figyelemmel: Brestyánszki Boros Rozália, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának dramaturgja, Béres Márta, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház (KDSZ) színművésze, valamint Solténszki Tibor budapesti dramaturg, színpadi szerző, rendező. A zsűri dönt majd arról is, ki kapja az idén a találkozó 9 + 1 díját.

Az amatőr színdarabokon kívül számos más érdekesség, gyermeknap és egy hivatásos színházi vendégjáték — a KDSZ Vojáger című előadása — is várja a közönséget. Minderről napi rendszerességgel számol be a találkozó színlapja, a Súgó, melynek szerkesztésébe a helyi általános iskola diákjai is besegítenek. Aki Szaján környékén jár, semmiképp sem mulasszon el betérni a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XIX. Találkozójára.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..