home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Találkozás a homeopátiával (9.)
Dr. SZECSŐDI Ferenc okleveles homeopata
2014.04.09.
LXIX. évf. 15. szám

Mi történik, ha bevesszük a homeopátiás szert?

A homeopátiás szer mindig erősebb az alapbetegségnél, máskülönben nem tudná gyógyítani. Ezt figyelembe véve a következő lehetőségek fordulhatnak elő a homeopátiás orvosság bevétele után:

1. Ideális eset — a homeopátiás szer bevétele után, bárminemű állapotromlás nélkül, a beteg teljesen meggyógyul.

2. Gyógyulás elsődleges állapotromlással — az orvosság bevétele után a betegség tünetei rövid időre felerősödnek, majd javulás áll be.

A fenti két eset az akut betegségekre jellemző. Ilyenkor a tünetek erősek és tiszták. Ez arra utal, hogy a betegnek sok életereje van.

3. A gyógyszer bevétele után javulás mutatkozik, de egy idő után visszaesés tapasztalható — ilyenkor több lehetőség van: az első, hogy az orvosság bizonyos idő után kifullad, ilyenkor a kezelést meg kell ismételni. A második, hogy a szer csak részben fedi le a betegség tüneti képét. Ilyenkor újra kell értékelni a felírt gyógyszert, vagy újból fel kell venni az esetet. A harmadik lehetőség, hogy a beteg gyógyulása előtt valamilyen akadály áll, melyet el kell hárítani (például ha huzatos helyen dolgozunk, meg kell szüntetni a huzatot, vagy meg kell változtatni a munkavégzés helyét).

4. A homeopátiás szer bevétele után semmi sem történik — erre akkor kerül sor, ha a felírt homeopátiás orvosság téves. Ilyenkor jobb szert kell keresni.

5. A páciensen megjelenik a bevett homeopátiás szer minden tünete — ezt gyógyszervizsgálatnak nevezzük. Az ilyen betegek igen érzékenyek.

6. Megjelennek bizonyos régi betegségek szimptómái, melyeken a páciens korábban már átesett. Ezek a tünetek átmenetiek, és gyógyítás nélkül elmúlnak. Ez jó jel. A jelenséget Hering-szabálynak nevezik: „A gyógyulás iránya fentről lefelé, belülről kifelé és időben visszafelé halad.” Elsőként tehát az a tünet múlik el, amely utolsónak jelent meg, a legrégibb tünet pedig legutoljára marad.

A homeopátiás szereknek nincs mellékhatásuk, sem várakozási idejük.

A legrosszabb dolog, ami történhet, hogy a szer nem hat, így a betegség halad tovább. Ilyenkor felül kell vizsgálni a felírt orvosságot.

Mi gyógyítható homeopátiával, és mi nem?

A betegségek a fejünkben keletkeznek, mondják sokan. Ami igaz is. Egy kicsit pontosabban megfogalmazva: a betegségek mentális síkon jönnek létre. Tehát a leghatékonyabban mentálisan tudjuk őket gyógyítani. A homeopátiás gyógyszerek is ezen a szinten hatnak. Tehát minden a mentális síkról indul, és halad lejjebb.

A mentális elhangolódásból téveszme lesz, ebből egy megváltozott érzés (harag, düh, félelem), s végül pedig idővel kialakulnak a fizikai tünetek: magas vérnyomás, krónikus hasmenés, gyulladások a test különféle pontjain, melyeket az orvosok sokféle diagnózissal illetnek, például hipertensio essentialis, Crohn- betegség, asztma stb. Ezek az ún. pszichoszomatikus betegségek, melyeknek nagy része eredményesen gyógyítható homeopátiával. Nehezebb a helyzet, ha a kór maradandó elváltozásokat okoz. Ilyenkor előfordulhat, hogy a homeopátiás kezelés hatására a páciens lelkileg kiegyensúlyozott lesz, a fizikai tünetek viszont csak hosszú idő után vagy sohasem szűnnek meg.

Az akut betegségek többsége igen jól reagál a homeopátiás kezelésre. Néha a gyógyuláshoz elég a megfelelő homeopátiás szer egyszeri bevétele is.

A homeopátiának a gyermekkortól az időskorig helye van a gyógyításban.

Kiemelném az ifjúságot, mely a felnőtté válás folyamatában sok stresszen esik át, s ezt a homeopátia kiválóan képes kezelni. Ez azért is fontos, mert az ifjúkori kezeletlen stresszhelyzetekből a felnőttkorban akár pszichiátriai megbetegedések is kialakulhatnak.

A csak sebészi beavatkozással gyógyítható betegségeket — mint amilyenek a vitaminokat, az ásványi sókat, valamint porcregeneráló anyagokat igénylő hiánybetegségek és degeneratív elváltozások — homeopátiával nem szabad kezelni. Csakúgy, mint a mérgezéseket és a túl heveny betegségeket sem, melyek az életet veszélyeztetik.

Homeopátia és a betegségmegelőzés

Már említettük, hogy az emberi létnek több szintje van, és hogy a betegségek a mentális szinten történt elhangolódás következményei. Tehát ezen a síkon kell és itt lehet megelőzni, és végső soron meggyógyítani a betegségeket. Természetesen érzelmi és fizikai szinten is alkalmazható a homeopátia.

Kezdjük ott, ahol az elhangolódás történik, vagyis a mentális síkon. Az elhangolódás csaknem mindig észrevétlen — csupán esetfelvételkor derül rá fény –-, és legtöbbször téveszmékben jut kifejezésre. A téveszmék szintjén élő ember például meg van győződve róla, hogy őt üldözik, vagy hogy ellenségekkel van körülvéve. A valóságban ez természetesen nem így van, de ezt az ilyen emberek sajnos nem tudják. Ha valahogy tudatosodik bennük a valóság, akkor a téveszme szertefoszlik, és meggyógyulnak. A lényeg a tudatosodás. A homeopátiás szer elősegíti a tudatosodási folyamatot, s ezzel az ember sok emocionális és fizikai betegséget kerülhet el.

Honnan tudjuk, hogy van téveszménk? Egyszerű. Ha bajunk van a környezetünkkel vagy saját magunkkal, tehát állandóan foglalkoztat bennünket valami, azaz nem a jelennek élünk, akkor bátran kérjünk segítséget egy homeopatától.

Emocionális síkon a fő gondot az érzelmek, pontosabban a heveny érzelmi állapotok okozzák. Ezek közül is a sérelmezés, a megbántottság és a megalázottság a leggyakoribb és a legveszélyesebb. Sok ember nem tud mit kezdeni ezekkel az állapotokkal. A gyengébbek magukba fojtják, az erősebbek kidühöngik magukat. A kellő tudás hiánya miatt még azok sem képesek leküzdeni ezeket a káros érzelmeket, akikben tudatosodik, hogy mi is történt velük. A homeopátia nagyon könnyen és rövid idő alatt segít az ilyen esetekben. A korai felismerés létfontosságú, főleg a fiatalok esetében, akiket sok hatás ér. Iskolakezdés, iskolaváltás, tanulmányok, párkapcsolat, generációk közötti súrlódások, házasság stb. A homeopátia ezekben a helyzetekben segíthet megelőzni a későbbi betegségeket, melyeket az emóciók nem megfelelő kezelése okoz. Fizikai szinten a homeopátia a heveny megbetegedések megelőzésére jó. A homeopátiás szer stimulálja az immunrendszerünket, hogy az a kellő pillanatban, eredményesen fel tudja venni a harcot a kórokozókkal.

A homeopátia és az állatorvoslás

A homeopátiás szerek minden élőlénynél és minden körülmények között kifejtik a rájuk jellemző hatást. Ezért az állatok is eredményesen kezelhetők homeopátiával. Az állatok gyógyításának azonban mégis van egy jellegzetessége: ezek az élőlények ugyanis nem beszélnek, ezért az állatorvosnak vagy a homeopatának minden esetben alaposan meg kell vizsgálnia őket. Először térben vizsgáljuk meg az állatot: hogyan áll, hogyan mozog, milyenek a spontán reakciói. Ezután egy általános klinikai vizsgálat következik: hőmérséklet, pulzus, légzésszám, majd a szervrendszereket vizsgáljuk meg. Külön figyelmet szentelünk a váladékoknak — mennyiségi, minőségi és gyakorisági szempontból, valamint a modalitásoknak, azaz annak, hogy hogyan változnak a tünetek a külső és a belső hatásokra. Akut betegségeknél ennyi már elég a helyes homeopátiás szer megtalálásához.

Krónikus betegségek vagy különféle viselkedési zavarok esetében (például félelem, agresszivitás, szorongás) ennél többre van szükség. Ilyenkor az állatorvos részletesen kikérdezi a kutya gazdáját az állat viselkedéséről, szokásairól és egyéniségéről. Ezek alapján írja fel a legmegfelelőbb szert.

Az eddig leírtak főleg a kisállatokra vonatkoznak. Gazdaságban tenyésztett állatok is kezelhetők homeopátiával. Az Európai Unióban szigorú szabályok vonatkoznak az állattenyésztésre. A homeopátia előnye abban rejlik, hogy a homeopátiás szereknek nincs egészségügyi várakozási idejük — sem a húsra, sem a tejre. Ha egy gazdasági állatot kezelünk, akkor az a helyzet, mint a kisállatok esetében. Ellenben állományt is gyógyíthatunk homeopátiával, mivel az egy csoportba tartozó egyedek azonos neműek, életkorúak, és azonos termelési kategóriába tartoznak. Tehát a csoportot szemlélhetjük úgy, mint egy egyedet. A homeopátiás szereket leginkább az ivóvízbe adagoljuk, valamint néha a takarmányba. A bejelentési kötelezettség alá tartozó járványos betegségek homeopátiával nem kezelhetők.

(Vége)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..