home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Találkozás a homeopátiával (8.)
Dr. SZECSŐDI Ferenc okleveles homeopata
2014.04.04.
LXIX. évf. 14. szám

Az indiai homeopátiás iskola — Megteremtője Rajan Sankaran kortárs indiai homeopata, aki — látva a klasszikus homeopátia előnyeit és hátrányait — abból indult ki, hogy a betegségek mindig a láthatatlanból erednek, és végül látható tünetekben nyilvánulnak meg. Tehát a legmagasabb szint, az életerő elhangolódása láthatatlan, viszont minden, ami alatta van, már látható. Ilyen az energia, az érzet..

Sankaran az általános és a mentális tünetekre helyezte a hangsúlyt, ezáltal lényegesen javult a szerfelírás pontossága, és a gyógyulások száma is nőtt. A növényi szerek tanulmányozásával rájött, hogy az azonos növényi családokba vagy rendekbe tartozó homeopátiás szereknek közös jellemzőik vannak. Számítógépes kutatással kiemelte azokat a kifejezéseket, amelyek nem humánspecifikusak, egyúttal jellemzőek az adott növényi családokra. Ezek lettek az érzetek. Az érzetmódszer jelentős előrelépés volt a modern és hatékony homeopátia kidolgozásában.

Az érzeteknek három megnyilvánulási módja van: aktív, passzív és kompenzált. Például érzet az, hogy megtámadtak, passzív reakció a sokk, aktív reakció, hogy visszaütök, kompenzált állapot, hogy nyugodt maradok az olyan helyzetekben is, amikor megtámadnak. Az emberek 99%-a a mindennapi életét kompenzált állapotban éli. Ez így van jól. Mégis hogyan deríthetünk fényt az alapérzetre? Erre való a homeopátiás esetfelvétel, mely részletes, egyszersmind célzott is, mivel a pácienst elvezeti az érzetéig, ezen keresztül pedig a homeopátiás szer forrásáig. A klasszikus homeopátiával ellentétben az indiai iskola nem terjed szét az élet minden területére, csak a legszükségesebb tünetekre összpontosít, és itt mélyül el.

Az érzetmódszer másik lényeges sarokköve a miazma tan. Sankaran a miazmán azt érti, hogy hogyan birkózunk meg egy konkrét szituációban, hogyan viselkedünk egy helyzetben. Több variáció létezik: például valakinek lerobban az autója. Van, aki pánikba esik, elszalad, van, aki megpróbálja megjavítani, és van, aki előveszi a kalapácsot, és szétveri a kocsit.

Sankaran mindezt figyelembe véve megalkotta a növényi érzetek táblázatát, és a megfelelő növényi szereket elhelyezte egy növénycsalád és egy miazma találkozási pontjánál.

Ez a módszer új távlatokat nyitott a homeopátia fejlődésében és a homeopátiás gyógyszerkincs jobb kihasználásában.

Jan Scholten és a periódusos rendszer

Jan Scholten kortárs holland homeopata. A homeopátia és az ásványok című első könyvével jelentősen hozzájárult az eddig ismert ásványok homeopátiás képének megértéséhez.

A Materia Medicából indult ki. Ezt analizálta, és eljutott a periódusos rendszer elemeinek, valamint a savak savmaradékainak témájához. Miközben az analízist készítette, észrevette, hogy a periódusos rendszer periódusai és csoportjai meghatározott szabályok szerint változnak. Minden periódusnak (sornak) és csoportnak (oszlopok) megvannak a saját témái. Egy homeopátiás eset Scholten szerint beazonosítható a koordináta-rendszer segítségével. Tulajdonképpen a periódusos rendszert tekinthetjük egy koordináta-rendszernek is, amelyen a páciensnek felírt szer egy periódus és egy csoport metszőpontjában van. A periódusok és a csoportok szabályosságát figyelembe véve Scholten beazonosította azokat az elemeket is, amelyeknek eddig nem létezett gyógyszervizsgálati képük. Miután erre sor került, bátran felírta a betegeknek ezeket a szereket, és azok működtek is.

A periódusok fő témai:

1. PERIÓDUS — Létezem–e, vagy sem? Megtestesültem, vagy nem?

Témák: egység, idő, tér.

2. PERIÓDUS — Egyedfejlődés, megszületés.

Témák: érték, jelentés, önértékelés, jó és rossz.

3. PERIÓDUS — Identitás, iskolás gyermek.

Témák: szerelem és gyűlölet, kommunikáció, tanulás.   

4. PERIÓDUS — A normális élet kialakulása, felnőttkor.

Témák: munka, kötelezettségek, feladatok, rutin, rend, törvény, bűnözés, bűntudat, elítélt stb.

5. PERIÓDUS — Miben vagyok más, mint te? Középkorú ember.

Témák: kreativitás, inspiráció, kultúra, művészet, tudomány, ambíció stb.

6. PERIÓDUS — Hatalom és irányítás, időskor.

Témák: felelősség, hatalom, szervezés, nemeslelkűség, gőg, vallás stb.

7. PERIÓDUS — Nagyon idős kor.

Témák: láthatatlan hatalom, intuíció, eggyé válás az univerzummal.   

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..