home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Tájékoztató egészségügyi kérdésekről Horgoson
2023.02.13.
LXXVIII. évf. 6. szám
Tájékoztató egészségügyi kérdésekről Horgoson

Horgos Helyi Közösségben január végén Gyólay Karolina, a Magyarkanizsai Egészségház igazgatónője volt a meghívott vendég. A találkozót azért szervezték meg, hogy párbeszéd kezdődjön azokról a panaszokról, amelyek felmerültek a lakossági fórumokon, illetve olvashatóak a Facebook csoportokban. A tanácsülésre meghívást kaptak: Horgos Helyi Közösség tanácstagjai, a községi képviselő-testület horgosi tagjai és a községi tanács horgosi tagjai. A jelenlévőket Gyólay Karolina igazgatónő a következőkkel kapcsolatban tájékoztatta:  

–A Magyarkanizsai Egészségház alkalmazásában jelenleg tíz általános orvos dolgozik, akik a község tíz településén látják el az orvosi munkát. A tíz orvosból kettő dolgozik Horgoson, közülük az egyik magyar nemzetiségű. Nagyon nehéz helyzetben van az intézmény, kevés az orvos, az állami normatíva szerint pedig 1600 nagykorú személy után lehet egy általános orvost alkalmazni. 

Az igazgatónő és a megjelentek közös kérése, hogy ha valakinek a rokonságából, ismerősi köréből valaki orvosnak tanul, győzzék meg arról, hogy itthon vállaljon munkát. Ha a fiataljaink a tanulmányaik befejezése után nem jönnek haza, egy idő után lehetetlen lesz magyar, vagy magyarul is beszélő orvost találni.  

–Ha bárki úgy érzi, nem kapott megfelelő egészségügyi ellátást, ne a Facebookon panaszkodjon, hanem hivatalosan tegyen panaszt az intézménynél. Ezt megteheti levélben, vagy e-mailben a következő címeken: Dom Zdravja Kanjiža, Sveti Sava 3, 24420 Kanjiža, munkanapokon 11–13 óra között a 024/4874105 telefonszámon, vagy e mailben: dzkanjiza@astramail.rs címen – hangsúlyozta az igazgatónő.   

A jelenlévők az alábbi fontos tudnivalókról is értesülhettek:

Horgoson az általános orvos mellett vannak meghatározott napok, amikor biztosított a belgyógyászati, a nőgyógyászati, a fogászati és a gyermekellátás. 

Az igazgatónő kéri a horgosiakat, hogy a mentőszolgálatot indokolt esetben hívják, mert a mentőszolgálat feladata a sürgősségi és az életmentő feladatok ellátása. Más, enyhébb esetekben, nem kellene őket terhelni.  

Az előttünk álló időszakban érrendszeri betegségek szűrővizsgálatára szerveznek egy napot Horgoson.  

Korábban működött a vérvételre utazók szervezett szállítása Magyarkanizsára. Néhány hónap után kevesen vették igénybe az ingyenes utazást, ezért megszűnt. Ha azonban valós igény mutatkozik a visszaállítására, akkor az Egészségház és a Helyi Közösség közösen keres rá megoldást.  

Az igazgatónő és megbeszélésen résztvevők közös kérése volt, hogy senki ne tegyen sértő megjegyzéseket semelyik orvos bőrszínére, nemzetiségi hovatartozására, vagy anyanyelvére. Ha valaki az ellátása során nyelvi akadályba ütközik, kérje a nővérek segítségét! 

A Horgos Helyi Közösség közleménye 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..