home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
,,Tágítani diákjaink látókörét'
LENNERT Tímea
2010.05.05.
LXV. évf. 18. szám
,,Tágítani diákjaink látókörét'

Kálló Béla előadás közbenA doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskolában a közelmúltban több kulturális esemény is zajlott. Április 13-án a rimaszombati A kultúráért Gömörben és Gömörön túl Polgári Társulás, valamint a Gömöri Fotóklub képviseletében Benedek László és Balázs Emese tartott rend...

Kálló Béla előadás közben

A doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskolában a közelmúltban több kulturális esemény is zajlott.
Április 13-án a rimaszombati A kultúráért Gömörben és Gömörön túl Polgári Társulás, valamint a Gömöri Fotóklub képviseletében Benedek László és Balázs Emese tartott rendhagyó iskolaórát. A gyermekek megismerkedhettek a Felvidék művelődéstörténeti és földrajzi jellegzetességeivel. Legendákat hallhattak Mátyás királyról, II. Rákóczi Ferencről, Dobó István várkapitányról, Petőfi Sándorról, Tompa Mihályról. Külön érdekességnek számított az előadók hazájának mint Gömörországnak a bemutatása - ugyanis az Európai Unió virtuális országának státuszával rendelkezik, külön útlevéllel, zászlóval, címerrel...
Balázs Emese elmondta, hogy ez a második vajdasági körútjuk. Jártak már Topolyán, Zentán, Csantavéren, Újvidéken, Bácskertesen, Kisoroszon és Kishegyesen. Erdélyt szintén bebarangolták ismertetőikkel és fotóanyagaikkal.
Április 15-én nem mindennapi színházi élményben lehetett részük a doroszlói általános iskolásoknak. A Szabadkai Népszínház két művésze: Kálló Béla és Körmöci Petronella vendégszerepelt az intézményben. Wass Albert Erdők meséje című művét vitték színre. Amint azt Körmöci Petronella nyilatkozta, immár ötvenhét előadást ért meg általuk a darab. Nyugat-Bácskában Doroszlón kívül Szilágyira és Gombosra hívták meg még őket, de bemutatták előadásukat Dél-Bánátban, sőt Erdélyben, például Böjte Csaba atya árvaházában is.
- Nagy kihívás számunkra kicsiknek játszani. Szakmai kíváncsiságból vágtunk bele, mára szívünkhöz nőtt a feladat. A gyermekeknél őszintébb közönséget nem tudok elképzelni - mondta Kálló Béla.
Április 20-án az EnAn együttes adott koncertet az iskolában. Immár húsz éve vannak jelen a vajdasági gyermekek életében. Előbb Kalamáris néven játszottak. Az utóbbi három évben két önálló lemezzel is jelentkeztek. Az együttes tagjai: Palusek Endre (gitár, bendzsó, mandala, ének) és Torma András (szintetizátor, yazoo, ének) műsorán megzenésített versek, illetve saját dalok szerepeltek. Koncertjük nagy sikert aratott a doroszlói diákok körében, együtt énekeltek az előadókkal, sőt, táncra is perdültek.
A fenti rendezvények mindegyikét az igazgatónő, Klem Valéria koordinálta és szervezte meg. Elmondta, az ilyen és ehhez hasonló megmozdulásokkal tágítani szeretnék diákjaik látókörét. Manapság oly nehéz bárhova is eljutni, kimozdulni, elhozzák hát házhoz gyermekeik számára az ismeretanyagot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..