home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Táborozni a malom mellett a legjobb!
Szerda Zsófi
2019.06.28.
LXXIV. évf. 26. szám
Táborozni a malom mellett a legjobb!

Az idén is több alkotótábor várja a tanulni és szórakozni vágyó fiatalokat augusztusban Oromon, a szélmalom mellett. Lesz színház, animációsfilm-készítés, fotó, irodalom és zene.

Még lehet jelentkezni, a határidő június 30-a. A táborok augusztus 9-e és 14-e között lesznek megtartva. A nappali foglalkozásokon kívül a szervezők minden este programokkal (filmvetítés, előadás, koncert) színesítik ezt a néhány napot. A Malomfesztivál alkotótáboraihoz próbálunk tehát kedvet csinálni az alábbi részletekkel.

 

Színház — A színház csapatmunka!

Táborvezetők: Puskás Zoltán színész-rendező és Góli Kornélia dramaturg, az újvidéki Művészeti Akadémia tanára

Érdekel a színház? A színészet, a dramaturgia, a rendezés, a jelmezek és a díszlet? Akkor itt a helyed, ez nem is kérdés! Az idén ugyanis, a megszokottól eltérően, nemcsak a színjátszás iránt érdeklődő fiatalokat várjuk, hanem azokat is, akik a színházművészet bármely egyéb területén szeretnék kipróbálni tehetségüket. A színészmesterség mellett a látvánnyal (díszlet, jelmez), a szöveggel (dramaturgia) és a színpadi mozgással is foglalkozunk a közös csoportmunka keretében. Olyan fiatalok jelentkezését várjuk, akiket érdekel a színházművészet, a színházi alkotómunka folyamatának valamennyi fázisa az előadás szövegének kiválasztásától a színpadi megvalósításig. Ez A színház csapatmunka! című alkotótáborunk. Jelentkezz egy rövid önéletrajzzal, melyben azt is tűntesd fel, hogy a színháznak melyik része érdekel. A 16—30 éves korosztályt várjuk elsősorban.

 

Zene — Örömzene

Táborvezetők: Brestyánszki Bernadett (cselló) és Brestyánszki Dína (hegedű, ének)

Játszol valamilyen hangszeren? Énekelsz? Szívesen zenélnél egy közösségben? Érdekelnek a különféle zenei stílusok? Ha magadra ismertél, akkor várjuk jelentkezésed! A zenei műhelyben különböző zenei stílusokat ötvözünk (pl. etno, jazz, szabad improvizáció, elektronikus zene stb.). A műhely idején motiváljuk, inspiráljuk egymást, és létrehozunk egy koncertanyagot, melyet a tábor végén bemutatunk a Malomfesztivál színpadán. Kérjük, küldj egy rövid önéletrajzot, melybe foglald bele, milyen hangszeren játszol, és mióta. A műhelymunkák során szabad improvizációból és közös, kreatív, alkotó együttműködésből/gondolkodásból születnek a zeneszámok.

 

Fotóstábor

Táborvezető: Michael Bowring fotós

Mivel kedvenc „balkáni angolunk” annyira imádott nálunk lenni, úgy döntöttünk, visszahívjuk még egyszer. Ezt írta: „I am very happy to invite you to participate and lead this summer’s Malomfesztivál photography camp. Come and explore your photographic vision in a beautiful place with like minded people. We will cover various aspects of documentary and portrait photography culminating in an exhibition of the work produced. There will be surprises!” S ha ő mondja, hidd el, így lesz. Ami fontos: legyenek ötleteid (azt pedig tudjuk jól: rossz ötlet nincs), légy kreatív és nyitott, szeresd a fotózást, a fényt, az árnyékot. FONTOS: Alapszintű angolnyelv-tudás szükséges!

 

Animáció

Táborvezető: Vajda Melinda animációs rajzoló, animációs rendező, filmklubvezető, illusztrátor, mozis, grafikus

Kockáról kockára készítünk trükkfilmet különféle anyagok felhasználásával. Mindent meganimálunk, ami megihlet bennünket, ami a kezeink közé kerül. Homok, liszt, kréta, kavics, bot, sár, mák, bab stb. a főszereplőink, mesélőink alapanyaga. A filmkészítés mellett a különféle technikákról is beszélgetünk, ezek ismert képviselőiről és kreatív filmjeikről. Egy-egy kósza ötlet is elég egy vicces vagy éppen mély, elgondolkodtató rövidfilm elkészítéséhez. Vajda Melinda 1996-ban választotta az animáció szakot egy kecskeméti szakközépiskola művészeti tagozatán. A Kecskemétfilm Stúdió már akkor elvarázsolta, és szabadúszóként a mai napig dolgozik Magyarország egyik vezető animációsfilm-stúdiójának. Legelső „éles” munkája A majmok kastélya egész estés filmben volt, majd rajzolt a Pettson and Findus, az Angelina ballerina és a Mr. Bean rajzfilmsorozatokban. A Macskafogó 2 után az Oscar-díjra jelölt Chico & Rita című spanyol egész estés animációs film elkészítésében vett részt. A Hupikék törpikék új szériájában is dolgozott, valamint az OTP egyik reklámszpotját is ő készítette.

 

Irodalom — Oromisszesz — A Híd Kör Egyesület irodalmi műhelye

Táborvezető: Oláh Tamás dramaturg, költő

Észrevetted már, hogy Vajdaságban alig akad olyan falu, ahol ne találnánk egy Kalüpszó (Калипсо) nevű kocsmát vagy pizzasütödét? Érezted úgy, hogy tíz év múlik el, miközben Újvidékről Szabadkára utazol egy kihalt vonaton, vagy amikor a röszkei határátkelőn hosszú sorokban araszolva várod a vámvizsgálatot? Előfordult, hogy egy átmulatott nyáréjszakán csodálatos alakokkal találkoztál, s aztán nem ott ért a reggel, ahol lenned kellett volna? Tévedtél már el poros, bácskai dűlőutakon a szántók és gabonaföldek tengerében? Volt már olyan, hogy elmosódott a határ a képzeleted és a valóság között?
Adva van egy fiú, aki az eltűnt apját keresi, és egy anya, aki kérők gyűrűjében várja őt haza. Adva van Oromon egy forró, augusztusi nap, melyet egyébként mindenki felejtene. Adva van megannyi mesés, abszurd és mégis ismerősen hétköznapi helyzet és helyszín. És adva van egy történetváz, melyet kedvünkre alakíthatunk, hogy a legkülönfélébb stílusokban, műnemekben és műfajokban írjuk meg magunknak — James Joyce grandiózus átirata után szabadon — az észak-bácskai Odüsszeusz bolyongásának fejezeteit. 
Tollforgató fiatalok jelentkezését várjuk a Híd Kör Egyesület második irodalmi workshopjára a Malomfesztiválon. Gondolkodjunk és alkossunk együtt műfaji és műnemi megkötések nélkül! Középpontban a szövegalkotás és -elemzés, a kreatív írás fejlesztése. Az egyhetes tábor alatt találkozhatsz kortárs vajdasági írókkal, költőkkel, előadásokat hallgathatsz irodalomról és kritikáról, valamint részt vehetsz az egynapos slam poetry workshopon is a Slam Poetry Vajdaság jóvoltából!
Jelentkezni három saját szöveggel és rövid bemutatkozással lehet a desiresofi@gmail.com címen. Ha csak az egynapos slam poetry workshopra jelentkeznél, egy szöveget és rövid bemutatkozást várunk tőled! Ez esetben a tábor díja számodra 1000 dinár. Vendégelőadók: Bakos Petra (egyetemi oktató), Berényi Emőke (szerkesztő, kritikus), Bíró Tímea (költő, újságíró), Celler Kiss Tamás (költő), Cirok Szabó István (költő), Gömöri Eszter (slammer) és sokan mások...

A táborokba Szerda Zsófinál lehet jelentkezni, a desiresofi@gmail.com e-mail-címen június 30-áig. A táborok díja 6000 dinár. Az összeg magában foglalja a napi háromszori étkezést a táborok idejére (vegán vagy húsos menüt), a részvételt a foglalkozásokon s az esti programokon, valamint a belépőt a Malomfesztiválra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..